Valstybės gimtadienyje – reveransas nūdienos pakaunės kūrėjams | KaunoDiena.lt

VALSTYBĖS GIMTADIENYJE – REVERANSAS NŪDIENOS PAKAUNĖS KŪRĖJAMS

Valstybės gimtadienio šventė po vienų metų pertraukos vėl sugrįžo į Raudondvarį. Sugrįžo su trenksmu, naujomis spalvomis ir jau išpuoselėtomis tradicijomis. Viena jų – pagerbti nūdienos pakaunės kūrėjus. Šįkart į sceną neslėpdami jaudulio kopė aštuoni nominantai.

Kartu sprendžia problemas

Pirmojo lygio Garbės ženklu už nuopelnus Lietuvos mokslui ir glaudų Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) ir Kauno rajono savivaldybės bendradarbiavimą Kauno rajono meras Valerijus Makūnas apdovanojo Juozą Augutį, VDU rektorių. Šio bendradarbiavimo pagrindas nėra vien Kauno rajone veikianti VDU Žemės ūkio akademija.

2019 m. savivaldybė ir VDU įsteigė Talentingų mokinių akademiją, kurioje mokosi daugiau nei 100 9–11 klasių pakaunės mokinių.

Nuo praėjusių metų rugsėjo 1-osios Ugnės Karvelis gimnazija tapo VDU Ugnės Karvelis gimnazija. Universitetas teikia metodinę ir dalykinę pagalbą ugdymo įstaigos pedagogams ir gimnazistams, leidžia naudotis universiteto moksline baze, sudaro sąlygas mokytojams kelti kvalifikaciją, rengia bendras ugdymo programas. Neseniai aptarta galimybė kartu spręsti itin opią pedagogų trūkumo problemą – VDU Švietimo akademijoje planuojama rengti mokytojus Kauno rajono mokykloms.

Be to, Akademijoje ketinama statyti naują mokyklos pastatą.

Padėjo atstatyti bažnyčias

Neseniai bendruomenė rinkosi į pirmąsias šv.Mišias Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje. Sudegintai šventovei iš pelenų prikelti prireikė beveik devynerių metų. Už bendruomenės sutelkimą ir indėlį atstatant bažnyčią jos klebonas Antanas Gražulis apdovanotas antrojo lygio Garbės ženklu. Klebonas ceremonijoje nedalyvavo, todėl aukščiausias savivaldybės apdovanojimas jam bus įteiktas radus tam tinkamą progą.

Antro lygio Garbės ženklo nominantė Aušra Paulauskienė taip pat neliko nuošalyje atstatant kitą sudegintą – Paštuvos Šv.Barboros – bažnyčią. Ši individualios įmonės savininkė įvertinta už aktyvią veiklą ir paramą Vilkijos krašto bendruomenei. Vilkijos gimnazijos tarybos pirmininkė, Saulėtekio bendruomenės centro pirmininkės pavaduotoja, sambūrio „Gerumo ąžuolas“ tarybos narė finansiškai rėmė ir Vilkijos Šv.Jurgio bažnyčios stogo remonto darbus, taip pat prisidėjo, kad bažnyčios šventoriuje būtų įrengtas prezidento Valdo Adamkaus memorialinis kompleksas. A.Paulauskienės lėšomis Saulėtekių kaime pastatytas kryžius, nominantė kasmet remia Saulėtekio bendruomenės rengiamą Žolinių, Purviškių bendruomenės – eglutės įžiebimo, Vilkijos gimnazijos – Naujų metų šventę.

Skirtingi savo veikla

Dar trys antro lygio Garbės ženklo nominantai yra labai skirtingi savo veikla. Romas Majauskas, Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, ūkininkas, apdovanojimą gavo už aktyvią veiklą bendruomenėje ir pasiekimus žemės ūkyje. Šio vieno stambiausių pakaunės ūkininkų ūkis yra pavyzdinis darbo kultūra, taikomomis technologijomis, puikiu derliumi.

R.Majauskas, dirbantis 620 ha žemės, yra sukūręs 8 darbo vietas vietos gyventojams. Babtų seniūnijos ūkininkas ne tik aktyviai dalyvauja bendruomenės renginiuose, bet ir finansiškai remia šventes, Babtų gimnaziją, yra vienas didžiausių seniūnijos pagalbininkų prižiūrint kelius ir pakeles, žiemą valant sniegą.

O štai Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos direktorė Valė Urbelienė pastebėta ir antro lygio Garbės ženklu įvertinta už profesionalią vadybinę ir pedagoginę veiklą. Ši ugdymo įstaigos vadovė nuolat domisi švietimo naujovėmis ir diegia jas mokykloje. V.Urbelienė geba rasti įvairių būdų atnaujinti ir modernizuoti mokyklos edukacines erdves, dalyvauja įvairiuose šalies ir tarptautiniuose projektuose. 2017–2019 m. buvo aktyvi projekto „Lyderių laikas 3“ Kauno rajono savivaldybės komandos narė, dabar šio projekto tvarumo palaikymo grupėje perduoda patirtį kitoms mokykloms. Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos direktorė vadovavo mokyklos stadiono modernizavimo projekto darbo grupei – 2020 m. rudenį baigtas rekonstruoti stadionas atitinka tarptautinius futbolo stadiono reikalavimus. Direktorė aktyviai bendradarbiaudama su socialiniais partneriais geba racionaliai panaudoti mokyklos aplinkas besikeičiantiems bendruomenės poreikiams pritaikyti.

Justinas Krėpšta, Kauno valstybinės filharmonijos direktorius, apdovanotas už ilgametį kūrybišką ir aktyvų bendradarbiavimą su Kauno rajono savivaldybe. J.Krėpštos dėka į gražiausias pakaunės kultūrines erdves atkeliavo Pažaislio festivalio renginiai, įspūdingi šventinių laikotarpių koncertai Raudondvario menų inkubatoriuje, Kauno valstybinis choras Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje didingais pavertė šiemet pirmąkart surengus atlaidus, o pernai – čia švęstą Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

Bendradarbiavimo rezultatas – liepos 6 d. Raudondvaryje nuskambėjęs vienas iš Pažaislio festivalio koncertų, kuriame dalyvauvo Lietuvos kamerinis orkestras, Valstybinis choras „Vilnius“, solistė Lina Dambrauskaitė, trimitininkas Dovas Lietuvninkas ir dirigentas Artūras Dambrauskas. Ši graži atlikėjų puokštė atliko G.F.Hendelio ir W.A.Mozarto kūrinius.

Rūpinasi patogumu ir saugumu

Kuriant šventinę nuotaiką keturias dienas trukusiame valstybės gimtadienyje prisidėjo ir trečio lygio Garbės ženklu apdovanotas Simas Zareckas, papuošęs Raudondvario dvaro sodybos erdves. Tai aktyvus Zapyškio seniūnijos gyventojas, ne vienus metus buvęs Kuro seniūnaitijos seniūnaičiu, geranoriškai bendradarbiaujantis ne tik su Zapyškio seniūnija, Ežerėlio kultūros centru, bet ir vietos bendruomene. Taip pat visada prisidedantis prie Zapyškio viešųjų erdvių puošimo gėlėmis. Kaip žinoma, finansiškai prisidėjęs ir gerinant Kuro kaimo kelių būklę. Be to, žinomas kaip įmonės „S.Zarecko gėlininkystės ūkis“ savininkas ir vadovas, sukūręs nemažai darbo vietų.

Per ilgus tarnybos metus vidaus tarnybos pulkininkas, Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Barauskas sukaupė didelę profesinę patirtį ir sėkmingai sprendžia įvairius gaisrų gesinimo ir avarijų likvidavimo klausimus, analizuoja kilusius gaisrus ir incidentus Kauno rajone ir teikia racionalius pasiūlymus situacijai gerinti, ištikus nelaimei skuba padėti, aktyviai remia savanorių ugniagesių veiklą. Jis kasmet organizuoja pratybas, mokymus ir akcijas, kurių metu moko priešgaisrinės saugos, dalijasi patirtimi, kaip elgtis nelaimės atveju. Už profesionalią veiklą – Kauno rajono gyventojų saugumo užtikrinimą V.Barauskui įteiktas trečio lygio Garbės ženklas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

Tai ką ,rajone nebėra žmonių,kurie verti apdovanojimų.O gal Makūnas turi planą ,kaip miestą prijungti prie kaimo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS