VDU studentai baiminasi užsikrėsti COVID-19: universitetas nereaguoja? | KaunoDiena.lt

VDU STUDENTAI BAIMINASI UŽSIKRĖSTI COVID-19: UNIVERSITETAS NEREAGUOJA?

  • 22

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentai baiminasi koronaviruso protrūkio. Pasak studentų, jau yra keli užfiksuoti infekcijos atvejai, bet paskaitos vyksta įprastai, niekas nekalba apie nuotolinį mokymą.

Vyrauja nerimas

Prisistatyti nenorėjęs VDU studentas portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad antradienį sužinojo, kad vienos grupiokės COVID-19 testas yra teigiamas, tačiau niekas nekalba, ką reikia toliau daryti, taip pat nesvarstoma pereiti prie nuotolinio mokymo.

Studentas nurodė, kad apie teigiamą kolegės testą jie sužinojo paskaitos metu, kuri vyko auditorijoje. Pasak jo, vos keli dėstytojai iš anksčiau yra pasakę, kad paskaitų auditorijose neves ir lauks studentų nuotoliniuose susitikimuose, tačiau dauguma paskaitų vis dar vyksta kontaktiniu būdu, todėl žinia apie grupėje vienam žmogui patvirtintą koronaviruso atvejį pasėjo nemažą nerimą.

„Šiandien sužinojau, kad viena iš VDU universiteto, Socialinių mokslų fakulteto studenčių, mano kursiokė, gavo teigiamą COVID-19 viruso testo atsakymą. Praėjusią savaitę turėjome kontaktą auditorijoje. Sunku pasakyti, ką daryti, vis dar laukiame žinių iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. VDU visai neturi polinkio uždaryti universitetą, nors atvejų su virusų tikrai buvęs ne vienas. Dar šią savaitę buvo uždarytas V.Putvinskio gatvėje esantis fakultetas, taip pat dėl galimo koronaviruso susirgimo, bet jie tiesiog dezinfekavo patalpas ir toliau leidžia eiti į universitetą. Tiesą pasakius, nelabai suprantu, kaip universitetas gali taip elgtis, kai mūsų kiekvieno sveikata kybo ant plauko, turint omenyje vien paskutiniųjų savaičių rezultatus dėl masinės pandemijos pablogėjimo Lietuvoje. Deja, studentai nesulaukia pagalbos iš universiteto ir toliau yra skatinami eiti į paskaitas, nepaisant esamos katastrofiškos padėties“, – laišku dėstė studijuojantis jaunuolis.

Deja, studentai nesulaukia pagalbos iš universiteto ir toliau yra skatinami eiti į paskaitas, nepaisant esamos katastrofiškos padėties.

Palikti nežinioje

Susisiekus telefonu, studentas patikino, kad nerimą jaučia ne tik jis vienas, bet ir kiti bendramoksliai. Pasak jo, nors užsikrėtusi kolegė ir pranešė apie teigiamą koronaviruso testą, kol kas jokių veiksmų nebuvo imtasi. Jis nurodė, kad paskaitos Socialinių mokslų fakultete toliau vyksta, net neaišku, kada jas dezinfekuos.

„Pasakė, kad bus išsiųsti laiškai studentams ir tiek. Su dėstytojais šiek tiek kalbėjom, galvojau, kad jie turi daugiau informacijos, bet kol kas jokių žinių dėl nuotolinio mokymosi ar saviizoliacijos. Mes visi tiesiog palikti nežinioje. Dabar universitetas nuo koronaviruso saugosi tik vienu būdu – auditorijose galima sėsti tik į kas antrą kėdę, kad būtų minimalus atstumas tarp studentų“, – pasakojo VDU studentas.

Jį ir jo bendramokslius nustebino tai, kad COVID-19 užsikrėtusi studentė taip pat palikta likimo valiai. Universiteto bendrabutyje jai esą neleista karantinuotis, į namus grįžti taip pat negali, nes ten yra rizikos grupei priskiriami tėvai. Tad, studento žiniomis, grupės draugė priversta mokėti pinigus ir karantinuotis visai kitur.

Universiteto pozicija

VDU komunikacijos departamento vadovė Ina Žurkuvienė portalui kauno.diena.lt nurodė, kad nuo pat akademinių mokslo metų pradžios universitete buvo priimtas sprendimas, jog visos paskaitos, kuriose yra daugiau nei 50 studentų ir užsiėmimai, kuriuose dalyvauja kelių studijų programų ar kursų studentai, vyks nuotoliniu būdu.

„Taip pat įvertinant, kad gali būti individualių atvejų, sprendimo teisė dėl studijų ir darbo modelio pasirinkimo buvo palikta akademiniams padaliniams. Fakultetai ir akademijos, įvertinę studijų specifiką ir studentų bei dėstytojų poreikius, daugiausiai užsiėmimų vykdo nuotoliniu būdu, kai kurie iš jų – 100 proc.

Siekiant pasirūpinti bendruomenės saugumu ir atsižvelgiant į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijas, universitete užtikrinama visapusė apsauga: yra visos NVSC rekomenduojamos apsaugos priemonės, patalpos yra kruopščiai dezinfekuojamos, o su asmenimis, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiaisiais, susisiekiama asmeniškai, jiems taip pat atliekami testai ir nurodoma likti saviizoliacijoje 14 dienų“, – komentavo universiteto atstovė.

Ji nurodė, kad nėra teisinga informacija, jog sužinojus apie užsikrėtimo atvejus, mokymosi procesas nebuvo perkeltas į nuotolinę erdvę. Pasak I.Žurkuvienės, VDU yra patvirtina veiksmų schema, nustačius ir įtariant COVID-19. „Sužinojus, kad studentui buvo nustatytas koronaviruso atvejis, visas kursas, programa ar visas fakultetas nuo tos dienos studijas pradeda vykdyti nuotoliniu būdu“, – pažymėjo ji.

Bendruomenės nariai tariasi tarpusavyje su studentais ir priima tinkamiausius sprendimus dėl studijų modelio pasirinkimo.

Pagal patvirtintą planą, nuotolinės studijos ir darbas visame universitete prasidės iš karto, kai bus bent maža tikimybė, jog nebegalima užtikrinti bendruomenės saugumo. „Noriu pabrėžti, kad svarbiausi sprendimai, susiję su studijomis ir darbu pandemijos metu, VDU priimami kolegialiai, atsižvelgiant į visų nuomonę ir sudarant sąlygas dėl individualių atvejų priimti sprendimus fakultetuose, padaliniuose. Bendruomenės nariai tariasi tarpusavyje su studentais ir priima tinkamiausius sprendimus dėl studijų modelio pasirinkimo: nuotolinio, mišraus ar kontaktinio. Kaip minėjau, yra fakultetų, kurie studijas vykdo tik nuotoliniu būdu“, – nurodė I.Žurkuvienė.

Komunikacijos departamento vadovė sakė, kad kol kas VDU, kurio padaliniai yra įsikūrę Kaune, Vilniuje ir Kauno rajone, yra fiksuojami pavieniai atvejai, kurie užsikrėtė už VDU ribų.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

praeivis

Matyt koliokviumų savaitė prasidėjo, todėl visas kipišas vyksta. Nuotoliniu būdu niekas nesukontroliuos kas nusirašinėja, o kas ne.

kardas

ko čypiate. Juk viruso nėra. Sakėte streikuosite jei bus suvaržymai. Suvaržymų nėra ,tai vėl blogi.

Miestietė

KTU studentai mokosi nuotoliniu tai VDU studentus is pavydo baimė suėmė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS