Verta pasididžiavimo: Domeikavoje gyvenantis 90-metis kraštotyrininkas dar turi kūrybos planų | KaunoDiena.lt

VERTA PASIDIDŽIAVIMO: DOMEIKAVOJE GYVENANTIS 90-METIS KRAŠTOTYRININKAS DAR TURI KŪRYBOS PLANŲ

  • 9

Domeikavoje gyvenančiam filologui, kraštotyrininkui, publicistui ir knygų autoriui Antanui Algirdui Pociui gegužės 9 dieną sukako 90 metų.

Kaip rašoma Kauno rajono bendruomenės feisbuke, sukaktuvininkas bene daugiausiai dėmesio savo kūryboje yra paskyręs gimtajam Raseinių rajonui ir Domeikavai, kurioje gyvena nuo 1980 metų.

1971 m. A. Pociaus rūpesčiu buvo parengtas kraštotyrinis leidinys „Anykščiai“ – šiame krašte nuo 1955 metų jis dirbo mokytoju, direktoriumi.

Apsigyvenęs Domeikavoje, A. Pocius dirbo Ekskursijų vadovų rengimo kursų direktoriumi, vadovavo Maironio literatūros muziejui, vėliau Kipro ir Miko Petrauskų muziejui.

Prasidėjus Atgimimui, aktyviai įsijungė į  visuomeninę veiklą ir tęsė istorijos, kultūros bei  literatūros paveldo tyrimus.

A.Pocius vienas pirmųjų ėmė rūpintis lietuvių literatūros klasiko Simono Stanevičiaus sodybos Raseinių rajone, Kanopėnų kaime, išsaugojimu, jo iniciatyva 1989 metais įkurta S. Stanevičiaus bendrija, pradėtas leisti metraštis „Aitvarai“.

Dar viena rašytoją dominusi sritis – partizanai. 2011-aisaiis išleista knyga „Partizanų kapelionas kun. Algirdas Mocius“, 2015 metais – „Kęstučio apygardos vadai“.

Ketverių kruopštaus darbo metų iš Antano pareikalavo monografija „Domeikava“ (2013 metai – aut. past.). Nors ir būdamas solidaus amžiaus, kraštotyrininkas vis dar turi sumanymų ir ketina išleisti dar ne vieną knygą.

„Esate visai Lietuvai svarbi asmenybė, jumis didžiuojamės ir stengiamės į jus lygiuotis“, – sveikino sukaktuvininką Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

A. Pociui ranką spaudė ir jo kraštietis, filosofas, teisės habil. dr. Alfonsas Vaišvila, Domeikavos seniūnė Lina Mišeikienė, vietos bendruomenės atstovai.

Už savo darbus ir aktyvią visuomeninę veiklą A. Pocius buvo apdovanotas Seimo, Ministro pirmininko, kultūros ministrų padėkomis ir medaliais, Kauno rajono savivaldybės Garbės ženklu.

GALERIJA

  • Verta pasididžiavimo: Domeikavoje gyvenantis 90-metis kraštotyrininkas dar turi kūrybos planų
  • Verta pasididžiavimo: Domeikavoje gyvenantis 90-metis kraštotyrininkas dar turi kūrybos planų
  • Verta pasididžiavimo: Domeikavoje gyvenantis 90-metis kraštotyrininkas dar turi kūrybos planų
Kauno rajono bendruomenės feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Alio

tuoj šundaktariai paskiepys ir numarins

ALGIS

Planų tai gali turėti , bet žmogelis nepagalvojo apie galimybes , ILGŲ GYVENIMO METŲ JAM .

tadas

teks ilgint pensijini amziu iki 90
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS