Vienoje Kauno rinkimų apylinkėje neužskaitytas kas vienuoliktas biuletenis | KaunoDiena.lt

VIENOJE KAUNO RINKIMŲ APYLINKĖJE NEUŽSKAITYTAS KAS VIENUOLIKTAS BIULETENIS

Dalyvauti savo šalies vadovo rinkimuose, rinkti atstovus kitose institucijose yra svarbu, tačiau dar svarbiau tai daryti pagal taisykles, kitaip balsavimo biuletinis pripažįstamas negaliojančiu ir atiduotas balsas netenka galios. Daugiausiai negaliojančių biuletenių užfiksuota Europos Parlamento rinkimuose. Vien Kaune neužskaitytų balsų šiuose rinkimuose – 8 312 (5,88 proc.).

Dažniausiai Kauno rinkėjai, raštu išreikšdami savo valią, klydo Veršvų rinkimų apylinkėje – VRK puslapyje nurodoma, kad negaliojančių biuletenių čia rasta 196 (9,26 proc. arba kas vienuoliktas).

Visoje šalyje EP rinkimuose neužskaitytas 71661 rinkėjo balsas (5,42 proc.). 

Prezidento rinkimuose, kaip nurodo VRK, antrame ture negaliojančiais pripažinti 1 853 kauniečių į balsadėžes įmesti balsavimo biuleteniai. Tai sudaro 1,30 proc. visų Kauno balsadėžėse rastų biuletenių.

Galiojančių rasta 140 266 biuleteniai, nors prie balsadėžių kviesti 100 000 daugiau rinkėjų (246 757).

Rinkdami šalies vadovą dažniausiai klydo Sodų ir Buriuotojų rinkimų apylinkių rinkėjai (negaliojančių biuletenių atitinkamai rasta 30 ir 40, kas sudaro 2,35 ir 1,99 proc. į šias apylinkes atėjusių balsuoti žmonių).

Kauno miesto rinkimų apygardos, kurią sudaro 91 rinkimų apylinkė, pirmininkė Elena Skirmantienė portalui kauno.diena.lt teigė, kad rinkėjai tapo sąmoningesni ir biuletenių tyčia nebegadina. 

Pagrindinės klaidos, dėl kurių biuleteniai pripažįstami negaliojančiais – pažymėti abu kandidatai į prezidentus arba kelios partijos, komitetai, pretendavę į EP.

Pavyzdžiui, kaip pasakojo E. Skirmantienė, išankstiniuose rinkimuose ne vienas rinkėjas, susijaudinęs ir ašarodamas, kreipdavosi į rinkimų komisijų narius, prašydamas duoti naują balsavimo biuletenį, nes gautame suklydo – balsavo ne už norimą kandidatą ar įrašė ne tą partijos atstovą. 

EP rinkimų biuletenis būna neužskaitytas, jeigu partija nepažymėta, bet išreitinguoti jos nariai. Neaišku, kurios partijos atstovai turėti omenyje, tad balso negauna nė viena organizacija.

Pasitaikius atvirkštinei situacijai, kai partija pažymima, bet neišreitinguoti jos atstovai, biuletenis priskiriamas prie galiojančių.

„Prieš 10-15 metų teko matyti ant biuletenių užrašytų ir keiksmažodžių, ir pripieštų visokių ženklų, piešinių. Dabar šito nėra“, – pasakojo E. Skirmantienė.

Lietuvos prezidento ir EP atstovų rinkimai Kaune

Laimio Steponavičiaus nuotr.

E. Skirmantienės duomenimis, paskutiniai protokolai pasirašyti ir kauniečių balsavimo rezultatai iš paskutinės rinkimų apylinkės VRK perduoti šiandien, apie penktą valandą ryto. 

Ilgiausiai balsų skaičiavimas užsitęsė „Aušros“ rinkimų apylinkėje, nes čia gauta labai daug išankstinio balsavimo biuletenių, esančių vokuose. „Sunkinanti aplinkybė – gauta daug biuletenių paštu ir maišų iš kitų apylinkių, kuriose balsavo kauniečiai. Vakar rytą į šią apylinkę nuvežėme net 830, kai rinkėjų sąraše ten yra apie 2 000“, – skaičiavo E. Skirmantienė.

„Kiek teko dirbti, bet pirmą kartą, kad būtų toks aktyvus išankstinis balsavimas“, – įvertino pirmininkė. Iš anksto balsavo kas dešimtas rinkimuose dalyvavęs kaunietis: beveik 18 000 rinkėjų atėjo į išankstinio balsavimo vietas, dar 4 000 savo valią pareiškė spec. punktuose arba namuose. 

Pirmajame ture Kauno rinkimų apygardos darbas užsitęsė dar ilgiau. Paskutinė apylinkė darbą baigė pirmadienį, apie 6.30 val., nes reikėjo skaičiuoti trijų balsavimų rezultatus (prezidento ir dviejų referendumų). 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

skaitytoja

tai nieko nereiske, nes sudejus abieju procentus liek lasa juroje, nors man asmeniskai abejoniu yra

Ozys&Ozesnis

Nu pala pala, tada viskas sutampa, vadinasi Skvernelis iseina i antra tura!!!!!!!!!!!!!!

Rasa

Prezidentiniam cirke nedalyvavau.balsavau tik ep rinkimuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS