Vilemuose iškils hibridinis elektrinių parkas | KaunoDiena.lt

VILEMUOSE IŠKILS HIBRIDINIS ELEKTRINIŲ PARKAS

  • 3

Per dvejus metus Kauno rajone turėtų iškilti vienas didžiausių ir inovatyviausių hibridinių alternatyviosios energijos parkų šalyje – Vilemų kaime (Zapyškio sen.) įmonių grupės „Cesna Capital“ valdomame 300 ha sklype planuojama įrengti moderniausius saulės modulius ir septynias vėjo elektrines. Į projektą numatyta investuoti 80 mln. eurų, o parko galia sieks iki 200 megavatų.

Vasario 12 d. projekto vystytojai Kauno rajono savivaldybės vadovams pristatė poveikio aplinkai vertinimo planą (PAV) ir aptarė infrastruktūros ir galimos partnerystės klausimus sprendžiant vietos bendruomenės problemas.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad tokių parkų steigimas atliepia nacionalinę politiką ir globalaus pasaulio iššūkius,  pabrėžė būtinybę verslui aktyviai komunikuoti su vietos bendruomene ir reaguoti į jos lūkesčius. „Tikiuosi, kad naudą pajus visi: verslas, gyventojai ir valstybė“, – kalbėjo meras.

Projektą vystantis verslininkas Arvydas Čėsna patikino, kad elektrinės bus statomos jautriai atsižvelgiant į gyventojų poreikius, gamtinį karkasą, kultūros paveldą, kraštovaizdį.

„Rinkomės kuo nuošalesnę, mažiau vaizdingą vietą, vertinome galimas rizikas. Mūsų projektas padės efektyviau išnaudoti elektros tinklų infrastruktūrą, mažinti elektros kainą, kurs naudą ne tik privačiam sektoriui, bet ir gyventojams, valstybei“, – tvirtino A. Čėsna.

Statant parką bus pagerinta kelių infrastruktūra, o jį pastačius vietos gyventojai naudosis pigesne elektros energija, bus sukurta naujų darbo vietų.

Parkas bus išskirtinis tuo, kad jame bus įrengtas elektros energijos kaupimo įrenginys (EEKĮ), todėl net jeigu saulės ir vėjo elektros energijos gamyba sutaps ir viršys tinklo pralaidumą, jis neleis prarasti pagamintos energijos.

Parką vysto „Cesna Capital“ lietuviško kapitalo įmonių grupės bendrovė „A-GeoInvest“. Pagrindinės įmonių grupės veiklos – gamyba, logistika, nekilnojamojo turto vystymas, investavimas, naujų, žalias idėjas ir žiedinę ekonomiką skatinančių projektų kūrimas. Operacinę naujojo parko veiklą vykdo Sigitos Čėsnaitės ir Kęstučio Sinkevičiaus vadovaujama bendrovė VORH.

Vasario 14 d. Zapyškio seniūnijoje vyko elektrinių parko pristatymas visuomenei, į jį kviesti ne tik Zapyškio, bet ir Alšėnų, Ringaudų, Ežerėlio seniūnijų gyventojai. „Vertinome įvairius projekto aspektus: triukšmą, šešėliavimą, infragarsą, elektromagnetinį lauką, vibracijas“, – aiškino PAV planą rengianti Pajūrio tyrimų ir planavimo instituto direktorė Rosita Milerienė.

Planuojamas vėjo elektrinių parkas nepatenka į šalies vertingiausių kraštovaizdžių lauką, artimiausia regykla – Pyplių piliakalnis – yra nutolęs 8,3 km atstumu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

aha

tragedija vejo jegaines,del ko neraso zurnalistai kaip jos kenkia zmoniu sveikatai,aplinkai,jokie vabalai negyvena kur jos stovi...siaubas musu laukia,pardavete LIETUVA ,viska isvogete

Cha

Ir čia gal statys tuos savo resursą jau atitarnavusius , vokiečių nurašytus malūnus ? Kad griūtų nuo stipresnio vėjo ...

ALGIRDAS.

KAS PER NUSIPEZĖJIMAS -REGYKLA , o gal pirdykla , pisykla , visai užmiršo lietuvių kalbą .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS