Iš Vilniaus į Kauną sraigtasparniu išgabentos donoro kepenys | KaunoDiena.lt

IŠ VILNIAUS Į KAUNĄ SRAIGTASPARNIU IŠGABENTOS DONORO KEPENYS

  • 1

Vilniuje, Santariškių žiede, trečiadienį į dangų kilo Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis, kuris į Kauną išgabeno nepaprastą krovinį – donoro kepenis.

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad Vilniaus universiteto ligoninėje (VUL) Santaros klinikose buvo užregistruotas efektyvus donoras. Mirusiojo artimieji priėmė kilnų sprendimą ir nusprendė padovanoti organus sunkiai sergantiems recipientams. Dviem žmonėms šis poelgis pagerins gyvenimo kokybę, o vienam – išgelbės gyvybę.

Atlikus visus reikalingus tyrimus medikai nustatė, kad gali būti transplantuojamas vienas inkstas, ragenos ir kepenys. Inkstas ir ragenos bus transplantuojamos VUL Santaros klinikose. Kepenys bus transplantuojamos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose ir išgelbės recipiento gyvybę, teigiama NTB pranešime.

Dėl tokio svarbaus organo trečiadienio vidurdienį Vilniaus Santariškių žiede buvo stabdomas eismas, nes jame leidosi Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis, kuris nuskraidino donoro kepenis ir gydytojų komandą į Kauną. Nors šiandien švenčiama Lietuvos pasieniečių diena, Valstybės sienos apsaugos tarnyba nė akimirkos nesudvejojo, kai išgirdo prašymą padėti išgelbėti žmogaus gyvybę.

Šiemet tai jau ketvirtas kartas, kai organų pergabenimui yra pasitelkiami Valstybės sienos apsaugos tarnybos arba Karinių oro pajėgų sraigtasparniai. Sausio mėnesį širdis iš Šiaulių buvo gabenama į Kauną, vasario mėnesį kepenys buvo parskraidintos iš Rygos į Kauną, o balandį iš Vilniaus į Kauną buvo skraidinama donoro širdis.

Donoro kepenys yra gabenamos specialioje talpoje, kurioje jos būna visą laiką iki kol pasiekia operacinę. Labai svarbu, kad kepenys, kuo greičiau pasiektų recipientą, nes nuo to priklauso transplantacijos sėkmė.

NTB duomenimis, šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 318 žmonių: 78 laukia inksto, vienas kasos-inksto komplekso, 34 širdies, šeši plaučių, keturi širdies-plaučių komplekso, 42 kepenų, 153 ragenų transplantacijos. Iš jų – trys vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ernestas.

Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Lietuvos respublikos antieuropossąjungos atsišaukimų platinimas eurosąjungosfikacija. Visuomenės okupacija, Visuomenės veiklos ryšys, Tautos pasipriešinimas, Žmonių visuomenės atsparumas. LR Kauno vpk, D. Žukauskas, M. Baršys.G. Žaliagiris, A. Venckus, V. Adamkus, A. Kubilius. Š. Jonušas, Pilipavičius, E. Žigutis. Miknienė J. Raudeliūnienė, Levinskienė, Sakalaitė, Valaitis, , G. Petrauskas, P. Mačiulis, A. Palionis, M. Jurgutis, V. Matijošaitis, R. Simkautytė-Kundrauskė, H. Daktaras, G. Gelčys. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS