Zapyškio verslas – veidrodinis šalies problemų atspindys | KaunoDiena.lt

ZAPYŠKIO VERSLAS – VEIDRODINIS ŠALIES PROBLEMŲ ATSPINDYS

Zapyškio seniūnijoje veikia kelios dešimtys įmonių: nuo smulkių iki didelių, žinomų Japonijoje, Tailande ar Singapūre. Visoms šio krašto bendrovėms nesvetimos problemos ir iššūkiai, su kuriais susiduria šalies verslas.

Plečia gamybos plotą

Bendrovė "Mega", gaminanti kubilus ir mobiliąsias pirtis iš natūralaus medžio, Kluoniškių kaime veikia daugiau kaip dešimt metų. Anksčiau įmonė nuomavosi gamybines patalpas kitoje seniūnijos vietovėje, dabar Kluoniškių kaime turi savas ir vis plečiasi. Pasak bendrovės direktorės Lauros Stalionienės, į šalia kylantį pastatą po Kalėdų bus perkeltas gaminių surinkimo skyrius.

Šiuo metu bendrovėje dirba 12 žmonių, visi jie yra vietiniai: iš Zapyškio, Ežerėlio, Ringaudų. Pasak direktorės, darbuotojų kaitos beveik nėra. "Išplėtę gamybos erdves, norėsime didinti produkcijos kiekį, priimsime 3–5 naujus darbuotojus. Kol kas jų dar neieškojome, nes vis dar atrodo, kad yra laiko. Gali būti, kad surasti darbuotojų bus problema, nes šalia veikiančios įmonės su ja susiduria", – prisipažino įmonės vadovė.

Per metus zapyškiečiai pagamina 250 kubilų ir 150 pirčių. Gaminiai orientuoti į skirtingus klientų segmentus: "Zone Mega" – skirta didmeniniams klientams, o "VIP Spa Zone" – galutiniam klientui. Lietuvoje įmonės gaminių lieka labai mažai, didžioji dalis eksportuojama į Daniją, Vokietiją, Angliją. "Mūsų didžiausias tikslas – gaminius parduoti individualiems klientams tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje", – tvirtino L.Stalionienė.

Besiplečiančios bendrovės "Mega" direktorė L.Stalionienė neabejojo, kad surasti darbuotojų bus problema.

Šalia esanti bendrovė "Metalitas" gamina krosneles "Megos" kubilams. Bendrovės akcininkas Jonas Giedraitis neslėpė, kad Zapyškyje labai trūksta specialistų ir kvalifikuotų darbuotojų. "Apskritai, trūksta norinčių dirbti. Mums reikia suvirintojų. Galėtume priimti du, o jei pasitaikytų geri, net tris", – sakė J.Giedraitis.

Modernizuoja gamybą

Vokiečių kapitalo įmonėje "Saegewerk und Palettenfertigung Paul Maag", gaminančioje medines dėžes daržovėms sandėliuoti nuo 1 iki 3,5 t, dirba apie 60 darbuotojų. Čia vykdomi visi gamybos etapai: nuo medienos pjovimo iki galutinio produkto. Per metus Kluoniškių kaime pagaminama 20 tūkst. medinių dėžių, apie 30 proc. jų lieka Lietuvoje, o kitos iškeliauja į Vokietiją.

"Saegewerk und Palettenfertigung Paul Maag" savininkas P.Maagas sakė, kad sumontavus modernią pjovimo liniją jau galvojama apie kitą projektą – greitaeigę medienos obliavimo liniją.

Įmonės savininkas Paulas Maagas sakė, kad įmonėje jaučiamas darbuotojų trūkumas: tiek specialistų, tiek nekvalifikuotų darbuotojų. Bendrovė įsigijo šiek tiek naudotą, dvejų metų senumo, pigesnį robotą. Jis atlieka trijų keturių žmonių darbą. "Be to, robotas niekada neserga, jam nereikia mokėti atostogų išmokų", – šmaikštavo pašnekovas.

Įmonės savininkas tvirtino, kad tokiai investicijai buvo ryžtasi ne kiek dėl darbo jėgos trūkumo, bet norint modernizuoti gamybą: roboto atliekamos operacijos yra tikslesnės, gamyboje lieka mažiau atliekų. Kitas robotas atlieka šiek tiek mažiau funkcijų. Įmonės vadovas akcentavo, kad abu jie yra pagaminti Lietuvoje.

"Neseniai į gamybos modernizavimą investavome daugiau kaip 1 mln. eurų ir sumontavome modernią pjovimo liniją. Tai – taip pat lietuviškas gaminys. Kitas mūsų numatomas projektas yra greitaeigė medienos obliavimo linija. Šiuo metu mūsų turimos staklės gali obliuoti 12 m medienos per minutę, o naujoji įranga pasieks 60 m per minutę greitį, kitaip tariant, bus penkis kartus efektyvesnė ir galingesnė. Šis projektas atstos šešis darbuotojus, nes jau pajutome, kad Lietuvoje trūksta darbo jėgos", – sakė P.Maagas.

Kol kas įmonė "Saegewerk und Palettenfertigung Paul Maag" išsiverčia su vietos darbuotojais, o planų, įdarbinti atvykusius iš trečiųjų šalių, neturi.

Neigia mitus

O štai "KIKA GROUP" priklausančiose specializuotoje gyvūnų pašarų gamykloje "Akvatera" ir "Tauro Kennel" veislyne Dievogalos kaime šiuo metu galima suskaičiuoti net 30 darbuotojų iš Ukrainos. Zapyškyje kalbama, esą įmonės teritorijoje statomas pastatas bus bendrabutis atvykusiems dirbti iš šios šalies.

Įmonių grupės vadovas Tauras Plungė šypsodamasis tokias kalbas paneigė: "Nežinau, kaip atsirado apibūdinimas, kad tai bus bendrabutis. Šis pastatas nebus ukrainiečių pastogė. Pagal mano lūkesčius, jiems čia tektų mokėti brangiau, nei dabar atsieina būsto nuoma. Kai kurie "Akvateros" ir veisyklos darbuotojai gyvena Kaune, keletas – patalpose įmonės teritorijoje."

"KIKA GROUP" įmonių vadovas T.Plungė tvirtino, kad jau treji metai ieško darbuotojų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Pasak T.Plungės, bendrabučiu vadinamas pastatas bus svečių namai-viešbutis. Mat nėra mėnesio, kad 3–4 dienom ar savaitei į Zapyškį neatvažiuotų specialistų, konsultantų. Tie vizitai susiję su įrangos atnaujinimu bei naujų produktų kūrimu. "Mes nuolat duodame gyventojų Kačerginės svečių namams, juos maitiname "Kačergoje". Labai džiaugiamės, kad galime padėti vietos verslui, o mūsų svečiai, užuot važinėję, gali 40 min. ilgiau pamiegoti", – tvirtino įmonių grupės vadovas.

T.Plungė patikino: tikrai nėra grėsmės Zapyškiui, kad čia gyvens daug ukrainiečių. Be to, tai ne asocialūs, o rimti, daug dirbantys žmonės, mėgstantys vietoje po darbo pasportuoti. Savaitgaliais iš šios šalies atvykę operatoriai, veterinarijos gydytojai važiuoja į Vilnių, keliauja po Lietuvą, vietiniai jų beveik nemato.

"Akvateros" ir "Tauro Kennel" pavyzdys paneigia mitą, kad iš Ukrainos atvažiuoja pigi, nekvalifikuota darbo jėga. "Tai aukštesnes, nei vidutinės, pareigas atliekantys žmonės, čia nėra šlavėjų ar fasuotojų. Tai – inžinieriai, automatikos specialistai, jauni, 35–40 m. vyrai, vadovavę 200 mechanikų didelėse Ukrainos gamyklose. Čia jiems suvaldyti keturis – zuikio dainos. Kai Lietuvoje ir pakaunėje atidaromos naujos gamyklos, lietuvių į tokias pozicijas surasti sunku, jie yra aukso kainos. Esmė ne ta, kad ukrainiečiai pigesni, o lietuviai brangesni – lietuvių inžinierių nėra", – paaiškino T.Plungė.

Įmonių grupės vadovas sakė, kad visada stengiasi samdyti lietuvius. Tačiau augant įmonei, didėjant produkcijos kokybei, reikia vis didesnės kvalifikacijos darbuotojų. "Reikia tiek geresnių specialistų personalo skyriuje, nes būtina atrinkti aukštesnės kvalifikacijos darbuotojų. Atnaujinant įrangą gamykloje, reikia gerų mechanikų, inžinierių, automatikos specialistų. Jei cechą automatizuojame ar robotizuojame, atrodo, kad žmonių jame sumažėja, jų tik ceche matome mažiau, o skaičius įmonėje nesikeičia. Be to, geri inžinieriai yra brangesni", – sakė pašnekovas.

Robotas gaminant dėžes daržovėms saugoti atlieka trijų – keturių žmonių darbą.

Jau trejus metus ieškoma darbuotojų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Šiuo metu gyvūnų pašarų gamykloje ir veislyne dirba apie 30 darbuotojų iš Ukrainos: mechanikai ir operatoriai, veislyne dirba gyvūnų prižiūrėtojai, veterinarijos gydytojas ir kiti. "Kai kurie iš jų yra naujokai, tačiau yra šeimų, kurios pas mus dirba daugiau kaip treji metai. Jau turime ir pirmą ukrainietį pirmoką, kuris lanko pradinę mokyklą mieste. Tie darbuotojai, kurie dirba jau dvejus metus, yra integravęsi į kolektyvą, supranta lietuviškai ir gali susikalbėti", – pasakojo įmonių grupės vadovas.

"KIKA GROUP" įmonėse Zapyškyje dirba apie 120 darbuotojų. "Dalis jų – iš pakaunės, per mėnesį Kauno rajono gyventojams sumokame 147 tūkst. eurų atlyginimo su mokesčiais, taigi, 1,8 mln. eurų per metus lieka Kauno rajone", – sakė T.Plungė.

GALERIJA

  • Apimtys: per metus zapyškiečiai pagamina 250 kubilų ir 150 mobiliųjų pirčių.
  • Pareigos: veislyne ukrainiečiai prižiūri šuniukus, čia dirba šios šalies veterinarijos gydytojas.
  • Paieškos: „KIKA GROUP“ įmonių vadovas T.Plungė tvirtino, kad jau treji metai ieško darbuotojų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
  • Ekonomija: robotas gaminant dėžes daržovėms saugoti atlieka trijų – keturių žmonių darbą.
  • Modernizavimas: „Saegewerk und Palettenfertigung Paul Maag“ savininkas P.Maagas sakė, kad sumontavus modernią pjovimo liniją jau galvojama apie kitą projektą – greitaeigę medienos obliavimo liniją.
  • Problema: bendrovės „Metalitas“ akcininkas J.Giedraitis neslėpė: Zapyškyje trūksta norinčių dirbti.
  • Trūkumas: labiausiai „Metalitui“ reikia suvirintojų.
  • Zapyškio verslas – veidrodinis šalies problemų atspindys
  • Spėjimas: besiplečiančios bendrovės „Mega“ direktorė L.Stalionienė neabejojo, kad surasti darbuotojų bus problema.
  • Zapyškio verslas – veidrodinis šalies problemų atspindys
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Savas

Nu blt melagis per visa pilva taip yra zmoniu kurie ten vergauja "dirba"neleidzia nei namo ukrainietem gyvunu priziuretojom isvaziuot nei atostogu nes zino kad jos negrys kadangi jos jau atsikanda to darbo kiaura para dirbdamos .ir visa sav .buna taip kad kai kurios trumpam gryzta.sako moka lietuviskai nieko jie nemoka galbut tie "mechanizatoriai kelis zodzius ismoke bt ne daugiau.nes veislynia paciam ukrainietes nei viena nesneka lietuviskai nors pradirbe dauk metu kai kurios .o valdzia lietuvem kurio ten daugiausia liepia kalbet rusiskai nes jie nesupranta einant darbintis nks neklausia ar moki rusiskai ar moki dirbt veterinoriaus darba dirbi uz centus realiai o reikakauja kaip is kokio veterinoriaus siuo atveju ir kad privalai susikalbeti rusiskai .ten su zmonemis nesiskaito visai ... jus veislyne nuvaziuokit reportaza padarykit pakalbinkit ukrainiecius Lietuviskai .paziuresim kaip tada ponas Tauras kalbes .kai jie neismekens nieko

stai sios lietuviskos SLIUCHOS

ir skiedzia lietuva xoxolu banderom ,ir islamistais teroristais ,pelna gauna ir juodai pofik kas toj lietuvoj gyvens.ir kaip kalbes.....todel pas siuos lietuviskus atsilupelius ir ju sukurptu saragiu pavadinimai ne lietuviski ,o KIKA-SIKA GROUP...TAUROKANNEL...AKVATERA.....

pries reklamuodami

bent pasidomekit kokius atlyginimus moka tie klounai...vienas suvirintoju neranda net uz 600-700 eur alga,kitas robota pasistate nes ner kas dirba uz 550 o trecias bendrabuti ukroms stato nes uz minimuma net vietiniai girtuokliai neina dirbt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS