Žiema Ukrainoje: tik nesustoti aukoti | KaunoDiena.lt

ŽIEMA UKRAINOJE: TIK NESUSTOTI AUKOTI

Vykdydamos greitą kontrpuolimą ukrainiečių pajėgos sukėlė smarkų Rusijos operacinį pralaimėjimą. Tačiau švęsti dar tikrai ne metas, sako į 21-ąją misiją į Ukrainą išvykę paramos fondo „Pagalbos sparnas“ nariai.

Šaltis veikia visus

Nors generalinio Ukrainos štabo duomenys rodo, kad atkovota daugiau kaip 20 gyvenviečių, kasdien dar vis žūsta kariai, civiliai, vaikai, o besikeičiančios oro sąlygos užduoda toną tolesnei karo eigai.

Istorija rodo, kad šalies puolimas žiemą yra sudėtingas, nes pasikeičia klimato sąlygos, gyvenimo kokybė, motyvacija ir dar svarbiau – technikos veikimas ir logistika. Todėl pakinta ir amunicijos, daiktų tiekimas, judėjimo galimybės. Žiemą sulėtėja ataka, bet kontrpuolimas gali išlikti toks pat greitas ir efektyvus, jei ukrainiečiai sulauks tinkamos pagalbos.

Žinoma, šaltis veikia visus, taip pat ir šeimininkus, todėl nereikėtų skubėti džiaugtis dėl atgaunamų pozicijų, bet operatyviai, kaip karo pradžioje, teikti paramą ginklais ir svarbiausiais daiktais.

Prieš pat išvykdamas į 21-ąją humanitarinę misiją į Ukrainą karininkas Robertas Juknevičius pasakojo, kodėl ir kaip šiuo metu remti karo siaubiamą Ukrainos tautą. „Pasikeitimai į šaltąjį sezoną reiškia, kad trūksta tokiam klimatui reikalingų terminių drabužių, trūksta palapinių, terminių kilimėlių, miegmaišių. Karo eigoje viskas yra sunaikinama, todėl dabar tai yra labai reikalinga: šilti drabužiai, storos kelnės, kojinės, avalynė“, – vardijo karininkas.

Fondo „Pagalbos sparnas“ nuotr.

Misijos konvojų vedantis kariškis pasakojo, kad rusai ir patys ieško pagalbos žiemos karui ne tik šalies viduje, bet net Azijos ir Afrikos šalyse ir stebisi, kokiais šiltais rūbais ar termo įranga šie galėtų pagelbėti. Lygiai taip pat ir patys karo samdiniai iš šiltų kraštų šansų neturi daug, nes neturi tinkamų įgūdžių šiam klimatui būdingai kovai. Modernus karas ir atitinkama technika jiems sunkiai pažabojami, todėl iš fronto jie greitai pabėga. Jau yra užfiksuota atvejų, kai iš Sirijos atgabenti kariai mėgino pabėgti į laisvąjį pasaulį.

„Jiems tai yra lengviausias bilietas patekti į Europą. Pasienio darbuotojai jau turi įgūdžių, kaip atskirti šiuos pabėgėlius nuo įprastų pabėgėlių. Jie turi tiek kultūrinių, tiek išvaizdos skirtumų“, – pasakojo R.Juknevičius.

Vis dėlto skubėti džiaugtis dėl karo pabaigos dar netinkamas laikas. Puikiai suprantant rusų propagandos mechanizmus tikėtina, kad jie gali blefuoti ir tuo metu telkti atsargas kitam rimtam smūgiui.

Turime būti pasiruošę

Keturioliktą kartą į Ukrainą karo metu važiuojantis verslininkas Algirdas Stonys pasakojo darantis tai, kad prisidėtų prie blogio imperijos sužlugdymo. Įvairiapusiškai Ukrainą remiantis A.Stonys veikia rinkdamas paramą medikamentais, maistu, ligoninės priemonėmis, palapinėmis, automobiliais, pinigais, dronais ir kitomis karui svarbiomis priemonėmis ir atsargomis.

Dėl karo nuo verslo atsitraukęs kaunietis pabrėžia, kad labai džiaugiasi sulaukiama parama, kad svarbus kiekvienas paaukotas drabužis, euras, vaistų pakuotė, turniketas ar palapinė.

Prieš savaitę vykusiame susitikime „Ramstein“ NATO vadovas Jensas Stoltenbergas kalbėjo, kad netinkamas metas švęsti pergalės ar nutraukti paramą. „Turime būti pasiruošę šiai žiemai, nes nėra jokių ženklų, kad Rusija atsisakys tikslo perimti Ukrainos kontrolę.“

Gyventojai skatinami prisidėti tuo, kuo gali, pavyzdžiui, atrinkti nereikalingų šiltų drabužių, miegmaišių, palapinių.

Panašiai kalba ir vienas labdaros fondo „Pagalbos sparnas“ lyderių A.Stonys: „Kviečiu nesustoti toliau remti Ukrainos, parodykime, kad šiame išsekimo kare parama nesumažės ir iš karo išeisime nugalėtojais.“ Jis dėkoja tiek pavieniams aukotojams, tiek organizacijoms, kurių tinklą Europoje nuolat plečia. Verslininkas pasakoja besidžiaugiantis norvegų fondu „BiStandUA“, su kuriais kartu perka plaučių ventiliavimo aparatus, kurių kritiškai trūksta Ukrainos ligoninėms.

Pavojus nepraėjęs

Nors Lietuvos viduje kyla įtampa dėl karo padarinių, tokių kaip augančios kainos, kariškiai, verslininkai, labdaros organizacijos ir patys ukrainiečiai prašo nesustoti remti taikios šalies kovos už laisvę.

Gyventojai skatinami prisidėti tuo, kuo gali, pavyzdžiui, atrinkti nereikalingų šiltų drabužių, miegmaišių, palapinių ir viso kito, kas šaltuoju sezonu būtina gyvenant lauko sąlygomis.

Šis sezonas gali būti lemtingas karo eigoje, todėl labai svarbu solidarizuotis, įsivertinti savo rėmimo galimybes, rasti patikimą labdaros organizaciją. Žinoma, paramą išreikšti galima daugybe būdų, tačiau gyventojai produktyviausiai gali prisidėti prie fronte besikaunančių aprūpinimo svarbiausiomis atsargomis. Parama reikalinga ne tik ginklais, bet ir išgyvenimo priemonėmis, kurios kovos lauke nuolat prarandamos.

Švarių, šiltų drabužių, palapinių, miegmaišių, kojinių atsargos turi būti nuolat atnaujinamos, kad nors kiek palengvintų kovojančių kasdienybę. Ankstyvas priešo nuvertinimas būtų strateginė klaida, todėl dabar yra pats svarbiausias metas tiems, kas nori prisidėti prie rusų armijos sumušimo.

Aktyviai ukrainiečius palaikantis kariškis, vienas fondo įkūrėjų R.Juknevičius primena: „Pavojus, kad neprašyti svečiai ateis pas mus, tikrai nepraėjęs. Todėl iki karo pabaigos, iki rusų sutriuškinimo privalome padėti Ukrainai, kad svečių nesulauktume pas save. Kiekvienas padėdamas jiems, padeda ir sau. Padėkime jiems, kad nereikėtų lydėti mūsų vaikų į karą.“


Apie fondą

Labdaros ir paramos fondas „Pagalbos sparnas“ įsteigtas 2014 m., prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą. Visa informacija apie fondą www.helpingwing.org. Prisidėti galima aukojant daiktais arba finansiškai.

Gairės: Pagalbos sparnas, pagalba Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS