Žinoma Kauno menininkė: apmaudu, kad eilinį kartą kultūra įvelta į politinius žaidimus | KaunoDiena.lt

ŽINOMA KAUNO MENININKĖ: APMAUDU, KAD EILINĮ KARTĄ KULTŪRA ĮVELTA Į POLITINIUS ŽAIDIMUS

  • 315

Šeštadienį kilo šaršalas dėl naujosios Kauno skulptūros „Tauras“. Kultūros ministras pasidalijo vieša kritika dėl jos pastatymo datos ir panašumo į Rusijos projektą. Kiek vėliau savo nuomonę šia tema feisbuke išsakė ir tapytoja, pernai išrinkta Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus vadove, Rebeka Bruder.

„Vakar prie įvažiavimo į Kauną iškilo menininko Tado Vosyliaus skulptūra „Tauras“. Neatsitiktinai. Tauras yra Kauno miesto simbolis, atvaizduotas miesto herbe. Socialiniuose tinkluose tūkstančiai miestiečių skulptūrą įvertino itin palankiai, negailėdami liaupsių. Deja, miestiečių džiaugsmą savo nepagrįstu pareiškimu sugadino kultūros ministras S. Kairys: „Jei tai tiesa, ką matau socialiniuose tinkluose, tai yra pats didžiausias absurdas““, – savo įrašą pradėjo žinoma Kauno menininkė.

Anot R. Bruder, ministras, turėdamas visas galimybes daryti pareiškimus remdamasis faktais, pasinaudojo kai kuria socialinių tinklų informacija.

 

 

„„Autoritetingi“ ir „kompetetingi“ feisbuko ekspertai sugretino Kauno „Taurą“ su nerealizuotu buliaus projektu Krasnodare. Akivaizdu, kad jokių sąsajų ši skulptūra su minimu projektu neturi. Tokia technika, kuomet skulptūrose naudojami suvirinti geometriniai lakštai yra plačiai paplitusi. Savaime suprantama, kad ši istorija tuom nesibaigs. Norisi paklaust ministro: – O kas, jei tai netiesa?  Atsakymo vėl ieškosite socialiniuose tinkluose?“ – retoriškai klausė ji ir pridėjo: „Poligoninės skulptūros savaime nėra naujas reiškinys, tokiu pačiu principu Tauro autorius yra sukūręs ir skulptūrą Kauno rajone, Batniavos seniūnijoje. Talentingo skulptoriaus darbai puošia ne vieną miesto viešąją erdvę.“

Kaip rašo R. Bruder, absurdiška net svarstyti, kad skulptorius domėjosi kažkokiu projektu Krasnodare.

„Sudėtinga šį ministro pareiškimą vertinti atsietai nuo rinkimų, tik apmaudu, kad eilinį kartą kultūra įvelta į politinius žaidimus. O pastarieji nepasižymi nei estetika, nei sąžine“, – apibendrino tapytoja.

Priminsime, kad šeštadienį kultūros ministras Simonas Kairys išreiškė pasipiktinimą, jog minint Maskvos invazijos Ukrainoje metines pastatytas miesto simbolis yra „tarsi brolis dvynys“ Rusijos Krasnodaro miesto parke planuojamam projektui.

Sudėtinga šį ministro pareiškimą vertinti atsietai nuo rinkimų, tik apmaudu, kad eilinį kartą kultūra įvelta į politinius žaidimus. O pastarieji nepasižymi nei estetika, nei sąžine.

Tuo metu Kauno savivaldybės atstovai atkerta, kad skulptūra suplanuota daugiau nei prieš metus ir yra originalus kūrinys, ji yra programos, kuria rūpinosi ir pats Kauno mero komandoje dirbęs S. Kairys, dalis.

„Kaunas sublizgėjo. Kai pasaulis mini metus nuo karo Ukrainoje pradžios, kai lietuviai vakar visą vakarą demonstravo solidarumą ir neįtikėtiną susitelkimą akcijoje RADAROM, mano mylimas Kaunas pasistatė taurą, tarsi brolį dvynį iš Krasnodaro (tiesa, ten projektas dar nerealizuotas). Būtent vasario 24-ąją. Simboliška“, – feisbuke šeštadienį rašė ministras.

„Jei tai tiesa, ką matau socialiniuose tinkluose, tai yra pats didžiausias absurdas, koks tik begali būti. Gyvenimas tarsi kitoje realybėje, be jokio konteksto, be jokios empatijos“, – pridūrė jis.

 

 

Tuo metu Kauno mero Visvaldo Matijošaičio atstovas Tomas Jarusevičius BNS tvirtino, kad skulptūrą sukūręs menininkas Tadas Vosylius paraišką teikė kūriniui teikė dar prieš metus. Rusijos žiniasklaida apie planus statyti minimą panašią skulptūrą Krasnodare minėjo 2019 metais.

„Kas nori Kauną šiuo atveju kopijuoti ar atkartoti – čia jau jų reikalai, bet Kaunas tiesiog įgyvendino vieną iš akcentų, ir tokių akcentų yra dešimtys“, – pabrėžė jis.

T. Jarusevičius taip pat priminė, kad prieš ateidamas į ministeriją pats S. Kairys buvo V. Matijošaičio patarėju ir buvo „labai artimai susijęs“ su programą „Kauno akcentai“, skirta tokių projektų įgyvendinimui.

„Kultūros ministrui galiu tik mandagiai priminti, kad dar ne taip seniai dirbdamas Kauno miesto mero patarėju, jis pats labai artimai buvo susijęs su programa „Kauno akcentai“, kuri skirta įgyvendinti menininkų idėjas. Kaip tik viena tų idėjų ir yra būtent šis Kauno simbolis – Tauro skulptūra“, – BNS sakė jis.

Kauno savivaldybė penktadienį skelbė, kad apie 8 metrų ilgio ir 7 metrų aukščio naujasis Kauno akcentas iškilo Muravos sankryžos prieigose, ties įvažiavimu į miestą.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis tvirtino, kad šis simbolis papildys jau penkerius metus prie Kauno pilies stovintį valstybės simbolį – Vytį, vaizduojanti karį ant žirgo.

Ties Muravos sankryža pastatytas Tauras

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Atėjo laikas stipriau pristatyti ir Kauno simbolį – Taurą. Jis turi puikuotis ne vien herbe, bet ir mūsų miesto erdvėse. Kaunui jau 615 metų – jis tikrai vertas tokio solidaus ženklo“, – pranešime cituojamas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Nerūdijančio veidrodinio plieno skulptūrą su auksuotu kryžiumi sukūrė menininkas Tadas Vosylius.

Rašyti komentarą
Komentarai (315)

Užsakovas

Užsakovas skulptūrą užsako o menininkas tik vykdo užsakymą Jokia skulptūra nepakeis Kauno jvaizdžio kai pakelėse voliojasi šiukšlės lapai apleisti valstybi nės žemės ploteliai šiukšlynais tiek pašalpininkų bedarbių prie gero miesto šeimininko taip nebūtų bet Kaunui zakazus duoda ruskiai tai ir tvarka kaip pas ruskį Centras Kauno tvarkingas bet kas kituose Kauno rajonuose darosi tai matom Rusijos aizdelį

Žmonės nori žinoti tiesą

Einant į merus žmonės nori žinoti tiesą koki aitvarai sunešė protu nesuvokemus turtus kuriuos užgyventi ir100 gyvenimų neužtektų gal pas ir negali atsakyti tai tegu Putinas atsako kol neįvaževo moskolių tankai per tokius kaip Matjošaitis nežino kieno yra Krymas tai greit pasakys kad Kaunas ir R usų prie to veda šis Kauno meras

Rusų tarnas

Rusų tarnas praskolino Kauną įvedė diktatūrą be jo žmonės negali atsiimti savo žemių reikia dalintis su juo už objektų projektus kyšius ima pavaldinys Kauno mero o patvirtina projektus meras Ar iš balos tas rusiškas gerumas kabutėse Kauno mero Statybas apgaulingas namų vykdo kitų žmonių vardu visur apgaulė plaunami pinigai Europiniai skirti Lietuvai kaip ir žmonių Lietuvos smegenys viską už merą sprendžia Maskvos kremblius tik mero vardu kartais galvoju ar jau Rusija Lietuvą daro Baltarusija seime sūnueiai ir sugyventinė autoritetai kaip pas Lukašenką Verslai Viči žuvys ir kiti yra ruskių tik mero vardu Neaišku kaip prie tokio korumpuoto mero vyksta balsavimų skaidrumas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS