Ne pirmas akibrokštas: specialistai tebeskaičiuoja pažeidimus SEL koncerte, vykusiame dar rugsėjį | KaunoDiena.lt

NE PIRMAS AKIBROKŠTAS: SPECIALISTAI TEBESKAIČIUOJA PAŽEIDIMUS SEL KONCERTE, VYKUSIAME DAR RUGSĖJĮ

Šeštadienio SEL koncertas Kaune dar kartą parodė, kad visuomenei trūksta sąmoningumo. Dėl galimo pažeidimo, kai internetą užplūdo kaukių nedėvėjusios minios nuotraukos, policija ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pradėjo tyrimus. Tačiau tebevyksta ir tyrimas dėl pažeidimų SEL koncerte Vilniuje, Kalnų parke.

„Reikalavimų, numatytų esant ekstremaliai situacijai, nesilaikymas, sukeliant rizikas sau ir kitiems, epidemiologai, be abejo, vertina itin neigiamai. Kaukės nedėvėjimas, ten, kur privalu ją dėvėti, yra nepateisinamas dalykas. O ypač esant įtemptai situacijai, kai reikėtų atsižvelgti ne tik į tai, kas privalu, bet ir į tai, kas yra rekomenduojama“, – kalbėjo NVSC Vilniaus departamento specialistė Justiną Petravičienė, paklausta, kaip vertina po SEL koncerto Kaune pasklidusias nuotraukas, kuriose matoma, kad daugybė klausytojų linksminosi be kaukių.

Stop kadras

J. Petravičienė nurodė, kad valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimu, renginio organizatorius turi užtikrinti, kad būtų dėvimos kaukės ir laikomasi kitų reikalavimų.

„Bet čia jau prasideda gilesni dalykai. Yra įvairių situacijų. Yra samdomos saugos firmos, kurios turėtų tai užtikrinti. Tad vienareikšmiško atsakymo, kad kažkuris konkretus žmogus yra atsakingas už situaciją, nėra. Yra įvairūs niuansai, be to, sunku prie kiekvieno žmogaus pastatyti po prižiūrėtoją“, – sakė specialistė.

Tai epidemiologus labiausiai ir neramina. „Atrodo, kad prie kiekvieno reikia policininko, kad žmonės suprastų, kad reikia saugotis, kad taisyklės ir tvarkos ne dėl to, kad jos tiesiog būtų, o kad apsisaugotume nuo viruso plitimo. Omikron atmainai plintant niekas nežino, koks jis bus toliau“, – dėstė J. Petravičienė.

Stop kadras

NVSC atstovai profilaktiškai lankosi kai kuriuose renginiuose tam, kad įsitikintų, kad tikrai laikomasi nustatytų COVID-19 apribojimų. Šios funkcijos patikėtos ir kitoms institucijoms, tarp kurių ir policija, savivaldybių Viešosios tvarkos skyriai.

„Mūsų patikrinimo objektai dažniausiai yra kiti nei renginiai. Turėjome ir planinių patikrinimų per renginius, bet juose lankėmės kartu su pareigūnais. Jeigu viešoje vietoje žmogus nedėvi kaukės, nors tai yra privaloma, negalime nubausti konkretaus žmogaus. Tam reikia nustatyti jo tapatybę, o mūsų specialistė to padaryti negali“, – teigė specialistė. Ji pridūrė, kad šiuo metu darbo krūvis NVSC specialistams yra dar labiau padidėjęs, nes atlieka pagilintus omikron atmainos epidemiologinius tyrimus.

Administracinių pažeidimų protokolas dar nėra surašytas, bet nustatyta daug pažeidimų.

Kitas aspektas, NVSC specialistai, anot J. Petravičienės, negalėtų nutraukti koncerto, net jeigu jame būtų pastebėti didžiuliai pažeidimai. Ji paminėjo „vieno žymaus atlikėjo koncertą“ Vilniuje, Kalnų parke. Tai – SEL koncertas, praūžęs rugsėjo pradžioje.

Šiame renginyje NVSC pareigūnai lankėsi kartu su policijos pareigūnais.

„Administracinių pažeidimų protokolas dar nėra surašytas, bet nustatyta daug pažeidimų: dėl neribotų srautų, nepaskirstymo taip, kaip turi būti pagal galiojančius teisės aktus. Daug visokių niuansų“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Praėjo jau keturi mėnesiai, bet protokolas dar nesurašytas? „Ten, kur susirenka didžiulis skaičius žmonių, nelabai greitai galime nustatyti visus pažeidimus. Reikia rinkti įrodymus ir kt. Tai labiau ne patikrinimo klausimas, o bendro pilietiškumo, sąmoningumo“, – pabrėžė J. Petravičienė. O sąmoningumas šiuo metu labai praverstų, nes, panašu, kad gresia dar vienas karantinas.

„Baisioji dalis – elgiamės ne visai pagalvodami. Jeigu visi labiau prisitaikytume prie gyvenimo su virusu, labiau laikytumėmės taisyklių, reikėtų mažiau patikrinimų ir būtų mažiau baimių, kad kažkas užsidarys“, – atkreipė dėmesį NVSC specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

nu i

ar užteko vienos rankos pirštukų ar ir snargliną nosį reikėjo pridėti?

H

Nustokit ponai biurokratai juokinti

Darius

Koks siaubas, koks košmaras, sergamumas turbut mažesnis nei gripo epidemijos metu, bet vat liausds niekaip nepaklusta, truksta samoningumo, paklusnumo. Reikia komendanto "parą" įvesti, anuliuoti konstitucija, demokratijos liekanas ir skelbti diktaturą. Na ir vietoj prezidento paskelbti imperatorių, o kas į jį pretenduoja manau kad dauguma supranta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS