Atsargiai: sukčiai prisidengia ir „Maisto banko“ vardu | KaunoDiena.lt

ATSARGIAI: SUKČIAI PRISIDENGIA IR „MAISTO BANKO“ VARDU

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauniečių butuose apsilankė apsimetėliai, prisidengę „Maisto banko“ vardu. Sukčių siekis – išvilioti pinigus iš garbaus amžiaus žmonių arba bent jau apsižiūrėti, ar jų turtas vertas dėmesio.

Paprašė iškeisti pinigus

„Kauno dienos“ skaitytoja Daina pasidalijo istorija, kaip prieš kelias dienas į jos duris pabeldė „Maisto banko“ atstovėmis prisistačiusios moterys. Kaunietei jos atnešė maisto paketą, nors moteris jo niekada neprašė. Taip pat buvo pasakyta, kad savivaldybė esą jai skyrė 20 eurų.

Daina pasakojo, kad ryte suskambo jos telefonas, gana nemalonus moteriškas balsas pranešė, kad bus į namus atneštas maisto paketas. Kaunietė labai nustebo, nes niekada paramos neprašė, jos pensija yra gan didelė. Netrukus į jos duris pabeldė dvi jaunos moterys, prisistačiusios „Maisto banko“ atstovėmis. Tiesa, moterys nepateikė jokio pažymėjimo, tik atnešė krepšelį su maistu. Tada pokalbis pakrypo apie pinigus.

„Aš dar pasakiau, kad nieko neprašiau, man niekas nepriklauso. Keista buvo ir tai, kad iš pradžių man paskambino telefonu, paklausė, ar aš viena, ar yra vaikų, ir tik tada atėjo į namus. Dabar koridoriuje stovi tas jų atneštas paketas: 20 kiaušinių, kažkokie sausainiai, konservai, keli apelsinai. Tada tos moterys ištraukė 100 eurų ir pasakė, kad man priklauso 20 eurų. Esą tiek skyrė savivaldybė. Bet jos neturi smulkių kupiūrų. Dar paklausė, gal turiu grąžos, bet aš 80 eurų neturėjau. Tai jos pasakė, kad eina išsikeisti ir tada atneš. Taip jų ir nesulaukiau“, – pasakojo 83 metų Daina.

Siekiant nesukelti įtarimų, nusikaltėliai kaunietei net atnešė maisto paketą, nors ji jo niekada nėra prašiusi. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Ji nurodė, kad nuostolių nepatyrė, nes savų pinigų nedavė, tačiau nori perspėti kitus, kad šie neužkibtų ant sukčių kabliuko.

„Man dar buvo kilusi mintis, kad tie 100 eurų yra padirbti, tada jos iš žmonių gautų 80 eurų tikrų pinigų. Aš nežinau, koks buvo jų tikslas: gal apsižiūrėti, gal kažką daugiau paimti, bet pamatė, kad aš grynų pinigų nelabai turiu, tai ir išėjo“, – spėliojo kaunietė.

Daina atkreipė dėmesį, kad sukčiai veikia grupėmis, nes vienas skambina, kiti eina į namus. Pas ją apsilankiusios moterys išvažiavo taksi, kuris laukė atokiau nuo namo. Tikėtina, kad apgavikai siekė apžiūrėti turtą, galbūt pasisavinti daugiau pinigų, jei žmogus patiklus.

Moteris tikino po šio vizito paskambinusi ir į „Maisto banką“. Jai buvo pasakyta, kad jau penktas žmogus skambina ir pasakoja panašią istoriją. Kaunietė kreipėsi ir į policiją, tačiau ten, pasak Dainos, istorija nelabai susidomėjo, nes moteris nedavė savo pinigų, nieko neprarado. Tik laukė, kol apgavikės grįš su neva jai priklausančiais 20 eurų.

Į namus neneša

„Maisto banko“ komunikacijos vadovė Miglė Petronytė dienraščiui patvirtino, kad iš tiesų pastaruoju metu sukčiai dažnai bando prisidengti nevyriausybinių organizacijų vardu. Tačiau ji pažymėjo, kad „Maisto bankas“ šiuo metu maisto paketus dalija tik tam skirtose vietose ir neveža į namus. Be to, piniginių klausimų organizacija niekada nesprendė ir nespręs.

Tada tos moterys ištraukė 100 eurų ir pasakė, kad man priklauso 20 eurų. Esą tiek skyrė savivaldybė. Bet jos neturi smulkių kupiūrų.

„Vos prasidėjus pandemijai, kai daugybė organizacijų puolė padėti izoliuotiems žmonėms, socialinėse medijose teko matyti informacinių pranešimų, kad galimai atsiranda ir savanoriais apsimetančių sukčių, tačiau jie nesidangstydavo nė vienos organizacijos pavadinimu. Todėl šis atvejis, kai sukčiai prisistato konkrečiai „Maisto banko“ savanoriais, iš mums žinomų yra pirmas“, – teigė M.Petronytė.

Ji nurodė, kad „Maisto bankas“ didžiąją dalį paramos atiduoda tiesiai kitoms nevyriausybinėms organizacijoms – senelių globos namams, vaikų dienos centrams ar globos šeimynoms, neįgaliųjų, senjorų draugijoms, labdaros valgykloms.

„Likusią dalį dalijame tiesiogiai žmonėms, kurie kreipiasi paramos į savo seniūnijos socialinį darbuotoją, o šis juos atsiunčia pas mus. Asmuo, niekada nesikreipęs dėl pagalbos maistu, tokios paramos iš „Maisto banko“ gauti tikrai negali, piniginės paramos mes taip pat nedalijame ir niekada nedalijome.

Šiuo metu „Maisto bankas“ jokios paramos gyventojams į namus nepristato. „Maisto banko“ savanoriai ar darbuotojai šiuo metu paramos gavėjų namuose nelanko. Paramą asmenys atsiima išdavimo punktuose. Savanoriai tik atiduoda maistą, su juo pinigų nedalija ir už jį pinigų neima, apie paramos dalijimą žmonės informuojami sutartu būdu, dažniausiai SMS žinute ar skambučiu“, – kaip veikia „Maisto bankas“, paaiškino organizacijos atstovė.

Įspėja ir policija

Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Odeta Vaitkevičienė taip pat pažymėjo, kad sukčiai nesnaudžia ir bando apgauti gyventojus naudodamiesi gerai žinomų organizacijų vardais.

„Deja, tačiau taip, tokių atvejų pasitaiko – tiek kai prisistatoma konkrečia labdaros organizacija, tiek ir abstrakčiai nurodant, kad atnešė paramą. Dažniausiai tokiose sukčiavimo schemose nukenčia vyresnio amžiaus žmonės, senoliai, kurie apsidžiaugia netikėta parama maistu ar pinigais ir greičiau praranda budrumą“, – sukčių veikimo schemą dėstė Kauno VPK atstovė.

„Visais atvejais, kai, atnešus maisto paketą, yra prašoma pakeisti pinigų ar sulaukus netikėtos piniginės išmokos ir nepažįstamiesiems paprašius duoti grąžos, pareigūnai ragina to nedaryti, neparodyti, kur  laikomi pinigai, o nedelsiant skambinti artimiesiems arba policijos pareigūnams“, – neprarasti budrumo patarė O.Vaitkevičienė.

GALERIJA

  • Paketas: siekiant nesukelti įtarimų, nusikaltėliai kaunietei net atnešė maisto paketą, nors ji jo niekada nėra prašiusi.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

KKKKK

O TAI KAIP IMANOMA KAD VIENI SUKCIAI PRISIDENGIA KITU SUKCIU VARDU

pensininkė

Kas tik prie ko prieina tas ir vagia, o ką jūs tikit, kad ten už dyką dirba, nebūkit juokingi,

o

aš visada galvojau, kad jie sukčiai....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS