Buvusio Kauno teisėjo R. Grigo bylos nagrinėjimas atidėtas iki rudens | KaunoDiena.lt

BUVUSIO KAUNO TEISĖJO R. GRIGO BYLOS NAGRINĖJIMAS ATIDĖTAS IKI RUDENS

  • 5

Į Panevėžio apygardos teismo posėdį neatvykus vienai iš kaltinamųjų, iki rudens atidėtas buvusio Kauno teisėjo Rimanto Grigo ir laikinai iš praktikuojančių advokatų sąrašo išbrauktų advokatų bylos nagrinėjimas.

Kaip pirmadienį pranešė teismas, buvo pateikta kaltinamosios nedalyvavimą pateisinanti medicininė pažyma.

Buvęs Kauno teisėjas R. Grigas kaltinamas dėl kyšio paėmimo, kiti keturi asmenys, kurie rūpinosi, kad kyšis būtų perduotas teisėjui, kaltinami dėl prekybos poveikiu ir papirkimo.

Kaip skelbia teismas, posėdžiai šioje byloje nevyksta jau daugiau kaip metus, byla nepradėta nagrinėti iš esmės dėl vienos iš kaltinamųjų ligos. Kadangi pirmadienį posėdyje nedalyvavo nei ši kaltinamoji, nei jos gynėjas, teismas negalėjo spręsti ir klausimo dėl bylos išskyrimo.

Pasak teismo, šios kaltinamosios nusikalstamos veikos tiesiogiai susijusios su kitų trijų kaltinamųjų nusikalstamomis veikomis. Todėl prieš priimdamas sprendimą, kaip turėtų nagrinėti šią bylą, teismas nusprendė paskirti minimai kaltinamajai valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos advokatą, kuris dalyvautų suplanuotame posėdyje rudenį ir atstovautų savo ginamajai.

„Teisėjų kolegija taip pat nutarė kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje gydoma kaltinamoji, kad išsiaiškintų gydymo planą ir numatomą trukmę. Gavęs reikalingus duomenis, teismas kitame posėdyje spręs, ar įmanoma bylą nagrinėti kaltinamajai nedalyvaujant“, – informavo teisėjų kolegijos pirmininkas teisėjas Donatas Jatužis. 

Byla į Panevėžį atkeliavo Kauno apygardos teismo prašymu – šis teismas informavo, kad taip siekiama išvengti abejonių teismo nešališkumu. Tiek R. Grigas, tiek advokatu dirbęs kitas kaltinamasis Bronislavas Liatukas buvo ilgamečiai baudžiamąsias bylas nagrinėję Kauno apylinkės teismo teisėjai.

Įvertinta ir tai, kad jiems dirbant teisme, šiuos kaltinamuosius siejo „kolegiški ryšiai“ su apygardos teismo teisėjais, nemaža dalis jų yra drauge dirbę.

Bylos duomenimis, R. Grigo papirkimą inicijavo advokatė Matilda Liatukaitė ir jos tėvas, buvęs ilgametis Kauno apylinkės teismo teisėjas, paskui advokatu tapęs B. Liatukas.

Pasak teisėsaugos, advokatas susitarė su Kaune dirbančia advokate Valda Grigonyte, kad neteisėtą atlygį teisėjui perduos ji kartu su kontoros darbuotoju, teisėjo giminaičiu Tautvydu Grigu.

Prokuratūros duomenimis, teisėjas už draudimo vairuoti automobilį laikotarpio sutrumpinimą administracinėje byloje gavo tūkstančio eurų kyšį, antra tiek gavo tarpininkai.

R. Grigas apylinkės teismo teisėju Kaune dirbo nuo 1999-ųjų. Jis ilgą laiką specializavosi baudžiamųjų bylų ir administracinių nusižengimų nagrinėjime.

Prezidento Gitano Nausėdos dekretu iš teisėjo pareigų R. Grigas atleistas 2021 metų spalio 11 dieną, kaip pažeminęs teisėjo vardą.

Eksteisėjas bylinėjosi dėl atleidimo iš darbo, prašė panaikinti prezidento dekretą dėl jo atleidimo, bet pernai teismas ieškinį atmetė.

B. Liatukas, M. Liatukaitė ir V. Grigonytė yra laikinai išbraukti iš praktikuojančių advokatų sąrašų.

Prokurorų duomenimis, buvęs teisėjas paėmė ne mažesnį nei 2 tūkst. eurų kyšį savo tuometinėje darbo vietoje – Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose.

Manoma, kad kyšis buvo duotas už tai, kad advokatės M. Liatukaitės ginamajam apeliacine tvarka nagrinėjamoje administracinio nusižengimo byloje būtų sutrumpintas vairuotojo pažymėjimo atėmimo terminas nuo paskirtų 12 mėnesių iki 3 mėnesių, papildomai paskiriant jam administracinio poveikio priemonę – draudimą metus vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

Kitas teismo posėdis suplanuotas spalio 18 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Super kysininku sutve ...

a lia ,,praktikuojantys kysininkai,, ir kysininkas ,,,v zakone,,,

Bobutė

Praktikuojantys advokatai, praktikavo kyšių nešiojimą??

zemiau kristi neber kur,,,

Jo tempa laika,stai kaip dirba musu teisejai,varna varnai akiu nedrasko,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS