Dėl rezonansinio išpuolio už grotų bus teisiamas tik vienas save į kampą įvaręs kalinys | KaunoDiena.lt

DĖL REZONANSINIO IŠPUOLIO UŽ GROTŲ BUS TEISIAMAS TIK VIENAS SAVE Į KAMPĄ ĮVARĘS KALINYS

  • 5

Baigta tirti plačiai nuskambėjusi bei gandais apaugusi praėjusios vasaros žmogžudystė Marijampolės kalėjime (buvę pataisos namai), per kurią vienas nuteistasis iki gyvos galvos susidorojo su kitu tokiu pačiu. Nors žudikas jokių parodymų nedavė, teisėsaugininkai mano, kad jiems pavyko išsiaiškinti, kas tada įvyko.

Biografijos – iškalbingos

Kaip tada pranešė Kalėjimų departamentas, nuo šių metų sausio 1-osios taip pat tapęs Kalėjimų tarnyba, viskas įvyko rugpjūčio 3-ąją – apie 18 val. minėtos įkalinimo įstaigos pasivaikščiojimo kiemelyje. Jame konflikto metu vienas nuteistasis iki gyvos galvos sužalojo kitą tokį patį nuteistąjį, kuris, vežamas į Marijampolės ligoninę, nuo patirtų sužalojimų mirė.

Vėliau paaiškėjo, kad nužudytas 1980 m. gimęs Nerijus Bilevičius, atlikęs bausmę iki gyvos galvos už 2015-ųjų birželį Švedijoje, kurioje tuo metu dirbo, įvykdytą 17-metės nužudymą bei jos kūno išniekinimą. Remiantis nuosprendžiu, jis nužudė šią iš darbo kavinėje dviračiu į namus grįžusią nepilnametę, kėsindamasis ją išžaginti. Iki gyvos galvos už tai įkalintas N. Bilevičius buvo deportuotas į Lietuvą atlikti bausmės 2017-aisiais.

Su  juo susidorojo 1979 m. gimęs Robertas Raulynas, įkalintas iki gyvos galvos 2003 m. už dvigubą žmogžudystę, kuria taip pat bandė nuslėpti nepilnametės, su kuria buvo susiję jo aukos, išžaginimą.

Anot tuometinės žiniasklaidos, 2001-ųjų pabaigoje, vos grįžęs iš įkalinimo įstaigos, kur atliko bausmę už plėšimus bei vagystes, R. Raulynas išžagino Virbalio (Vilkaviškio r.) šventėje sutiktą 14-metę, o po kelių dienų nužudė šios aštuntokės mamą bei patėvį ir padegė jų namus. Dėl to, kad subadytieji peiliu nepraneštų policijai apie minėtą jo nusikaltimą prieš nepilnametę. Ši tada buvo pagrobta ir išsivežta į Kauną, kur laikyta prievarta viename bute, kol buvo išlaisvinta R. Raulyną sulaikiusių pareigūnų.

Nerijus Bilevičius

Prireikė psichiatrų pagalbos

Tiriant dar vieną R. Raulynui inkriminuojamą žmogžudystę, išsiaiškinta, kad šis ir anksčiau agresyviu elgesiu pasižymėjęs kalinys (būdamas Lukiškių kalėjime, apipylė fekalijomis vieną prižiūrėtoją) vėl pradėjo elgtis agresyviai dar šio naujo savo nusikaltimo išvakarėse. Į tai buvo atkreiptas dėmesys, prižiūrėtojams nuvedus jį į pataisos namų parduotuvę. Tačiau tada R. Raulyno agresyvumas pardavėjos, kuri, dėl viso pikto, buvo nuo jo atskirta specialia įranga, atžvilgiu pasireiškė tik žodžiais.

O kitą dieną, kaip užfiksavo vaizdo kameros, išvestas pasivaikščioti į tam skirtą pataisos namų kiemelį, jis priėjo prie ten buvusio N. Bilevičiaus ir, išsitraukęs iš drabužių savadarbę geležtę, išgaląstą iš abiejų pusių, dūrė nusižiūrėtajam į aukas į kaklą. Visa tai įvyko iš viršaus pasivaikščiojimo kiemelį stebėjusių šios įkalinimo įstaigos prižiūrėtojų akyse, kuriems beliko sulaikyti niekaip pabėgti iš uždaros erdvės negalėjusį R. Raulyną ir bandyti suteikti pagalbą jo aukai.

R. Raulynui inkriminuotas nužudymas iš chuliganiškų paskatų, t. y. be jokios priežasties, už kurį taip pat gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Tačiau dar dėl viso pikto – o gal jis nesuvokė, ką daro, R. Raulynui buvo skirta psichiatrinė ekspertizė. Šią atlikę specialistai konstatavo, kad jis ne tik suvokė savo veiksmus, bet ir galėjo šiuos valdyti, t. y. yra pakaltinamas.

Nužudė ir paskutinę viltį

Ikiteisminį tyrimą dėl minėto išpuolio atlikę Kalėjimų tarnybos Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai, vadovaujami Kauno apygardos prokuratūros prokuroro, jokių duomenų, kad N. Bilevičiaus nužudymas galėjo būti suplanuotas iš anksto, arba, jog R. Raulynas buvo tik kažkieno kito valios vykdytojas, neturi. Tačiau po šios žmogžudystės pastarasis perkeltas į kitą įkalinimo įstaigą.

R. Raulyno, kuris yra išgarsėjęs ir nesibaigiančių skundų dėl prastų jo gyvenimo sąlygų už grotų rašymu, byla bus perduota Kauno apygardos teismui. Nukentėjusiąja joje yra pripažinta nužudytojo giminaitė, kuri jokio ieškinio R.Raulynui nepareiškė. Panašu, kad ji tenori sužinoti šio šiurpaus nusikaltimo aplinkybes.

Nors teismas negali skirti R. Raulynui griežtesnės bausmės negu jis jau yra nuteistas prieš 20 metų, naujasis nuosprendis atims iš jo galimybę dar 20 metų kreiptis į teismą su prašymu, kad įkalinimas iki gyvos galvos jam būtų pakeistas į terminuotą laisvės atėmimą, kuriam pasibaigus dar būtų viltis išeiti į laisvę.    

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Y

Na gal tas pačių iškrypėlių apsivalymas ir nėra blogai, nežinau…

Spenius

Tokie gaidukai neturi teisės kvepuoti

Tvarka

Bus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS