Gruodį Kaune – dvigubai mažiau smurto atvejų prieš vaikus nei liepą | KaunoDiena.lt

GRUODĮ KAUNE – DVIGUBAI MAŽIAU SMURTO ATVEJŲ PRIEŠ VAIKUS NEI LIEPĄ

Per pavasarinį karantiną šalyje padaugėjo smurto artimoje aplinkoje atvejų, padaugėjo atvejų, kai prireikė vaiko teisių apsaugos specialistų pagalbos.

Per dabartinį karantiną pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus Kauno mieste skalė ženkliai nepakito, tačiau kiek keitėsi pranešimų pobūdis. 

Portalas kauno.diena.lt paprašė palyginti situaciją gruodį, kai vyrauja karantinas, ir liepą, kai galėjome gyventi daug laisviau.

Pasirodo, daugiau visų smurto formų artimoje aplinkoje pasitaikė liepą. Pasitvirtino maždaug kas antras pranešimas.

„Skaudžių atvejų, kai panaudotas fizinis ar psichologinis smurtas prieš vaiką, šį vasaros mėnesį fiksuota 17 atvejų,  gruodį – devyni. Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyrius liepą sulaukė iš viso 206 pranešimų apie galimą vaiko teisių pažeidimą – 94 nepasitvirtino. Gruodį skyrių pasiekė 180 pranešimų, 72 iš jų nepasitvirtino. Šie duomenys apima visus pažeidimus (nepriežiūrą, įvairias konfliktines situacijas, psichologinį, fizinį smurtą ir kt.)“, – portalui kauno.diena.lt vardijo Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė. 

Asociatyvi freepik.com nuotr.

Anot jos, pagrindinės krizių šeimoje priežastys yra nesaikingas alkoholio vartojimas.

Per keturias kalėdines švenčių dienas iš nesaugios aplinkos Kauno mieste laikinai teko perkelti šešis vaikus. Pirmadienį dar sulaukta papildomai 17 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus tomis dienomis, jie šiuo metu specialistų nagrinėjami.

„Taip pat galime teigti, kad šventinis laikotarpis pagal gautų pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimų skaičiumi Kaune nebuvo išskirtinis, išsilaikė panašios tendencijos kaip ir kitomis dienomis“, – sakė A. Vežbavičiūtė.

Vaiko teisių apsaugos specialistai pastebėjo, kad karantino metu kito problemų, dėl kurių prireikė jų pagalbos, turinys – Kaune, kaip ir visoje šalyje, išaugo skyrium gyvenančių tėvų konfliktų dėl bendravimo su vaiku tvarkos.

„Džiaugiamės, kad dalis tėvelių prioritetą teikė vaiko interesams, yra nusiteikę ieškoti kompromisų. Mūsų specialistams tenka tiesiog pagelbėti, patarti gyvą bendravimą su vaiku kūrybiškai perkelti į nuotolinį, suteikti kitą reikalingą informaciją. Tačiau neišvengta ir sudėtingų atvejų, ypač prieš pačias Kalėdas, kai tėveliams nepavyko sutarti, atrasti abiem pusėm priimtiną sprendimą. Dėl bendravimo su vaiku tvarkos sulaukiama po keletą skambučių ar parnešimų per dieną“, – kalbėjo A. Vežbavičiūtė.

Neišvengta ir sudėtingų atvejų, ypač prieš pačias Kalėdas, kai tėveliams nepavyko sutarti, atrasti abiem pusėm priimtiną sprendimą.

Ji pabrėžė, kad nepaisant to, jog vienas iš tėvų gyvena skyrium nuo vaiko, jie yra laikomi šeima, o vaikai, net ir išsituokus tėvams ar jiems gyvenant skyrium yra laikomi kiekvieno iš tėvų šeimos nariais. Todėl jiems nėra taikomas Vyriausybės nutarimu priimtas draudimas dėl artimų kontaktų, akcentuoja vedėja, ir vaikas gali susitikti tiek su santuoką nutraukusiu, tiek su skyrium gyvenančiu  tėčiu ar mama. 

„Dėl sugriežtintos karantino tvarkos apriboti gyvi vaikų susitikimai su atskirai gyvenančiais jiems svarbiais žmonėmis. Tai nemažas išbandymas, nes emocinis ryšys su artimaisiais vaikams yra labai svarbus“, – teigė Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė.

Daugiau apie skyrium gyvenančių šeimų bendravimo su vaiku tvarką galima rasti čia.

Dažniau kreiptasi ir dėl nuotolinėse pamokose nedalyvaujančių moksleivių, ypač paauglių. „Čia atkreipiame tiek pedagogų, tiek tėvelių dėmesį į tai, kad paaugliai yra labai pažeidžiami, jie sunkiai išgyvena apribotą socialinį gyvenimą, neteko mėgstamų laisvalaikio veiklų. Atkreipiame dėmesį, jog šiuo metu labai svarbu rūpintis paauglių psichologine būsena, raginame tėvelius, kitus atrimus žmones, pedagogus būti atidiems paauglių nuotaikoms, jausenai, vengti papildomų dirgiklių ir stresinių situacijų“, – teigė A. Vežbavičiūtė.

Ji kvietė nepalikti vaikų be priežiūros, kartu su jais paieškoti bendrų kūrybiškų veiklų, kad vaikai jaustųsi mylimi, prižiūrėti, saugūs.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS