I. Arakasas dirigavo D. Bugavičiaus nužudymui? | KaunoDiena.lt

I. ARAKASAS DIRIGAVO D. BUGAVIČIAUS NUŽUDYMUI?

Airijos teisėsauga perdavė Deimanto Bugavičiaus nužudymu kaltinamą Estijos pilietį Imre’ę Arakasą Lietuvos institucijoms.

Kaip trečiadienį pranešė vietos žiniasklaida, pareigūnai Lietuvos kolegoms I. Arakasą perdavė Dublino oro uoste.

Teigiama, kad vyras buvo perduotas Lietuvos prašymu, buvo išduotas Europos arešto orderis dėl 2015 m. lapkritį įvykdytos jo veikos.

Policijos departamentas nurodė, kad dėl ikiteisminio tyrimo duomenų neskelbtinumo negali teikti informacijos apie dabartinę galimą vyro buvimo vietą.

I. Arakasas Airijoje kalėjo dėl sąmokslo nužudyti vienos Šiaurės Airijos nusikalstamos grupuotės narį, o Lietuva jį nori teisti dėl vieno vietos nusikalstamo pasaulio veikėjo – kauniečio D. Bugavičiaus – nužudymo 2015 m. lapkritį.

I. Arakasas/Užsienio spaudos, redakcijos archyvo nuotr.

63 metų estui Lietuvoje gresia kaltinimai nužudymu, taip pat kaltinimai, susiję su šaunamaisiais ginklais ir sąmokslu.

Dublino aukštesnysis teismas Lietuvos prašymą išduoti I. Arakasą patenkino lapkritį.

2018 m. gruodį Airijos specialusis baudžiamasis teismas buvusiam imtynininkui I. Arakasui skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę, kai jis pripažino dalyvavęs sąmoksle 2017 m. balandį nužudyti žinomą airių nusikalstamo pasaulio veikėją Jamesą Gately.

Be I. Arakaso, D. Bugavičiaus nužudymu kaltinami dar du estai Arle’ė Grabbis ir Hansas Erikas Ehvertas ir lietuvis Ričardas Baika. Jie 2021 m. Lietuvoje buvo nuteisti kalėti.

H.E.Ehvertas (iš kairės), Arle Grabbi (viduryje), Ričardas Baika (dešinėje)/Vilmanto Raupelio nuotr.

H. E. Ehvertui Lietuvos apeliacinis teismas spalį laisvės atėmimo bausmę sutrumpino iki 14 metų, A. Grabbiui – iki 15 metų, o lietuviui – Ričardui Baikai iki 12 metų.

27 metų D. Bugavičius savo vairuojamame automobilyje „Mercedes-Benz“ buvo nušautas 2015 m. lapkričio 6 d. Kaune prie savo namų.

Teisme apklaustas nuotoliniu būdu

Prieš dvejus metus Kauno apygardos teisme, narpliojusiame Deimanto Bugavičiaus nužudymo aplinkybes, per vieną posėdį surengta vaizdo konferencija su Airijos kalėjimu, kuriame tuo metu buvo laikomas estas I. Arakasas.

Teisme I. Arakasas apklaustas kaip liudytojas. Savo parodymus jis pradėjo apie pusvalandį trukusiu iš anksto pasirašyto teksto skaitymu. Jo esmė – kad pirmą kartą išgirdo D. Bugavičiaus vardą ir pavardę, kai 2018 m. vasarį buvo sulaikytas pagal Europos arešto orderį. Jame buvo nurodyta ir šio pavardė, ir kas jam atsitiko.

I. Arakasas teigė tik jam pareiškus įtarimą dėl D. Bugavičiaus nužudymo pirmą kartą išgirdęs ir apie R. Baiką, ir savo tautietį A. Grabbį. Tačiau neneigė, kad pažįsta H. E. Ehvertą. Tiesa, labiau jų santykių detalizuoti nenorėjo, bet tikino, kad šis tautietis nėra labai geras jo pažįstamas.

Be to, I. Arakasas teigė, kad D. Bugavičiaus nužudymo dienomis net nebuvo Lietuvoje, nors neneigė čia lankęsis kitu metu. Tačiau taip pat nenorėjo šios temos labiau detalizuoti.

I. Arakaso teigimu, D. Bugavičiaus nužudymo vakarą jis buvo viename Ispanijos restorane – šventė vieno savo pažįstamo esto gimtadienį. Beje, mūsų teisėsaugininkai pastarąjį taip pat mini tarp galimų įtariamųjų susidorojimu su D. Bugavičiumi. Dar viena iškalbinga detalė: po I. Arakaso apklausos jau minėti šio tautiečiai, stoję prieš Kauno apygardos teismą, neturėjo jam nė vieno klausimo.

Priminė samdomų žudikų sindikatą

Rašytojas Dainius Dargis dar 2018-iaisiais specialiai „Kauno dienai“ atliktame tyrime atskleidė, kad abu Estijos piliečiai A. Grabbis ir H. E. Ehvertas įtariami prisidėję prie ne vienos užsakytos žmogžudystės visoje Europoje. Neretai jiems įvairias užduotis paskirdavo savotiškas jų bosas ir mokytojas – Estijos kriminaline garsenybe laikomas I. Arakasas.

Tuo metu I. Arakasas jau buvo sulaikytas Airijoje. Manoma, prieš pat suėmimą jis ketino nužudyti dar kelis airių nusikaltėlių šulus. Iki sulaikymo I. Arakasas sėkmingai vertėsi samdomo žudiko eksportui veikla ir gaudavo nemažai užsakymų daugelyje užsienio šalių.

Dublino aukštesnysis teismas Lietuvos prašymą išduoti I. Arakasą patenkino lapkričio mėnesį.

Jis kone du dešimtmečius gyveno prabangiame Ispanijos kurorte Marbeljoje, kuris pastaraisiais metais tapo gangsterių iš Rusijos ir Lietuvos prieglobsčiu. Yra duomenų, kad šioje pasaulio turčių pamėgtoje vietoje gyvena nemažai nuo teisingumo besislapstančių senosios ir dabartinės kartos lietuvių nusikaltėlių. Čia jie dažniausiai naudojasi suklastotais dokumentais, gyvena išnuomotose vilose, prie kurių sunku prisiartinti netgi Ispanijos kriminalinės policijos žvalgams. Tenai jų pėdsakai dažnai pametami.

Tad iš Estijos Talino ir Tartu miestų į Marbelją atvykęs I. Arakasas nuo pradžių jautėsi išties savas tarp panašaus plauko veikėjų. Estijos kriminaline garsenybe laikomas I. Arakasas galėjo konsultuoti garsųjį nužudymą Kaune vykdžiusius tautiečius.

Viena iš versijų – specialiosios tarnybos estą paskatino tapti samdomu žudiku. Jis šį kelią pradėjo 1996 m., kai ėmė bendrauti su keliais Rusijos šešėlinio pasaulio atstovais. Tarp jų buvo ir keli anksčiau su rusų žvalgybos agentais susiję veikėjai.

Prieš suėmimą I. Arakasas galėjo dalyvauti ir aršiame kare tarp dviejų ryškiausių Airijos gangsterių grupuočių. Vienas rimčiausių šio konflikto sukėlėjų yra plataus masto kokaino kontrabandininkas, airių mafijos bosas Danielis Kinahanas. Jis kurį laiką buvo apsistojęs Marbeljos kurorte. 2015 m. Ispanijoje paslaptingomis aplinkybėmis nušautas D. Kinahano pagrindinis konkurentas – Gary Hutchas. Iš viso per minėtą gaujų karą nuo žudikų kulkų krito net vienuolika G. Hutcho kriminalinės šeimos žmonių. Spėjama, prie minėtų nužudymų galėjo būti gerokai prisidėjęs ir I. Arakasas.

Buvo kalbama, kad abu už Deimos nužudymą nuteisti estai ne kartą savo įkvėpėją I. Arakasą lankė net keliose skirtingose Europos šalyse. Todėl, regis, neatsitiktinai 2018-ųjų pavasarį viename Airijos spaudos leidinyje buvo iškeltos versijos apie „Lietuvos sekso scenos simbolio ir popscenos garsenybės mylimojo nužudymą Kaune, prie kurio gerokai yra prisidėję I. Arakaso aplinkos vyrukai.“

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

na

Ar jis nužudė nors vieną nekaltą? Valė banditus, už tai reikia ordiną duoti, o ne teisti

Siuncia nes galvoja

Kad duos parodymus.Kadangi neduos.issius atgal.ir dar sumokes kompensacija is lietuvos pencininku surinktu pinigu per skambucius.

To anonimas

Butu idomu tavo veida pamatyt?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS