Į muštynes Laisvės alėjoje įsivėlė JAV karys – „įpūtė“ virš 2 promilių | KaunoDiena.lt

Į MUŠTYNES LAISVĖS ALĖJOJE ĮSIVĖLĖ JAV KARYS – „ĮPŪTĖ“ VIRŠ 2 PROMILIŲ

  • 48

Penktadienio naktį Kaune, Laisvės alėjoje, į muštynes įsipainiojo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karys. Jis - ir vienintelis šio incidento, kurį laiku spėjo užfiksuoti prie miesto vaizdo stebėjimo kamerų budintys pareigūnai, nukentėjusysis. Jeigu ne jie, pasekmės galėjo būti kur kas tragiškesnės, nes jėgų persvara buvo ne kur kas labiau už savo oponentus įkaušusio JAV kario pusėje.

Ne pirmas kartas 

Kaip pranešė Policijos departamentas, konfliktas tarp dviejų neblaivių Azerbaidžano piliečių ir minėto JAV kario, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, buvo už savo oponentus girtesnis, įvyko apie antrą valandą nakties.

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, netoli renovuojamo Laisvės alėjos fontano, menančio jau ne vieną panašų incidentą, kuriame dalyvavo ne per toliausiai jo esančio naktinio klubo "Džemp'pub" lankytojai – Kauno svečiai iš užsienio. Šiuo metu Kauno apylinkės teisme nagrinėjama  vienų iš jų – Lietuvos sveikatos mokslų universitete studijuojančių Jungtinės Karalystės bei Airijos piliečių, kaltinamų viešosios tvarkos pažeidimu, per kurį nukentėjo du kartu su jais tąnakt minėtame klube buvę kauniečiai, byla.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Prarado kalbos dovaną

Ar šio penktadienio nakties incidente dalyvavę užsieniečiai taip pat ką tik buvo išėję iš minėto klubo, nei Kauno policijos, nei prokuratūros atstovai patikslinti negalėjo. Kaip ir to, ar incidente dalyvavę 20-ies bei 22-ejų metų Azerbaidžano piliečiai taip pat studijuoja vienoje iš Kauno aukštųjų mokyklų, o jų oponentas – JAV karys šiuo metu dalyvauja JAV sausumos pajėgų vadavietės Europoje organizuojamose pratybose „Kardo kirtis“.

Tačiau portalui pavyko išsiaiškinti, kad pastarasis yra atvykęs iš Vokietijos, o, pasak Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo atstovo kapitono Tomo Pakalniškio, būtent iš šios valstybės į minėtas pratybas atvyko JAV kariuomenės pajėgų Europoje 2-asis kavalerijos pulkas.

Sulaikytas tik vienas

Azerbaidžano piliečiams po incidento nustatytas 1,09 ir 1,44 promilės girtumas. JAV kariui, kuris, kaip akcentuojama, buvo ne tarnybos metu ir neuniformuotas, – 2,14 promilės.

Kaip praneša Policijos departamentas, konflikto metu vienas iš Azerbaidžano piliečių smogė kumščiu JAV kariui į veidą.

Į incidento vietą kartu su policija atskubėjo ir greitosios medikai. Tačiau pastarieji tik suteikė pirminę pagalbą smurtą patyrusiam JAV piliečiui, kuris buvo sąmoningas, vietoje. Įvertinus jo būklę, nuspręsta nukentėjusiojo į gydymo įstaigą detalesnei apžiūrai nevežti. Jis gydosi ambulatoriškai. 

Kauno policija, pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo, vieną iš azerbaidžaniečių sulaikė. Tačiau jį apklausti ketinama tik penktadienį po pietų. Tik po apklausos ketinama spręsti ir, ar jį paleisti, ar kreiptis į teismą dėl šio prieš JAV karį smurtavusio asmens suėmimo. Nors paprastai ikiteisminius tyrimus dėl viešosios tvarkos pažeidimo kuruojantys prokurorai to nedaro, nes viešosios tvarkos pažeidimas priskiriamas nesunkiems nusikaltimams, dėl ko teismai dažniausiai netenkina jų prašymų suimti įtariamuosius. 

Incidentų netrūksta

Portalas primena, kad NATO karių nelaimės mūsų šalyje prasidėjo gerokai anksčiau. Praėjusios savaitės ketvirtadienį Prienų rajone susidūrė kolonoje važiavę keturi šarvuočiai. Avarijos metu nukentėjo 15 žmonių.

Masinė šarvuočių avarija

Vilmanto Raupelio nuotr.

Antrasis nelaimingas atsitikimas įvyko šeštadienio naktį Kazlų Rūdoje. Šioje vietoje NATO pajėgų pėstininkų šarvuotis „Stryker“ nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į medį. Eismo įvykio metu nukentėjo vienas NATO karys (JAV pilietis), kuris dėl dešinio klubo sumušimo pristatytas į ligoninę, kur suteikus medicininę pagalbą, išleistas gydytis ambulatoriškai.

Pirmadienį Švenčionių rajone apvirto karių visureigis. Po nelaimės į Vilniaus ligoninę pristatyti ir paguldyti du NATO kariai: 1982 metais gimęs karys patyrė galvos smegenų sutrenkimą, bendras kūno sumušimą, daugybinius kūno nubrozdinimus, 1985 metais gimusiam kariui diagnozuota galvos žaizda, daugybiniai kūno nubrozdinimai ir sumušimai.


Ko dar laukti?

JAV sausumos pajėgų vadavietės Europoje organizuojamos pratybos „Kardo kirtis“, prasidėjusios birželio 3-ąją, kuriose dalyvauja iki 6600 karių, baigiasi šiandien. Kaip deklaruota, šių mokymų tikslas – stiprinti dalyvaujančių šalių karių tarpusavio sąveiką vykdant karines operacijas.

Šiandien baigiasi ir nacionalinės pratybos „Perkūno griausmas 2018“, prasidėjusios birželio 1-ąją, kuriose dalyvauja apie 9 tūkst. karių ir pareigūnų. Per jas kariai mokosi vykdyti valstybės ginkluotos gynybos operacijas.

Pasak Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo atstovo kapitono Tomo Pakalniškio, nuo rytojaus pratybų dalyviai vėl pradės kolonomis važiuoti per Lietuvą – tuo pačiu keliu, kaip ir į ją atvyko. Ir tai truks keletą dienų. O pavieniais atvejais – net iki trečiadienio.

Rašyti komentarą
Komentarai (48)

Edmundas tulseviciau

Tu toks runkelis debilas neisprususios landzberginesiknalaizy

Ta "Kauno diena"

kaip kokia Russia Today propagandinė... Už tai ir metu lauk iš fb, gana čia to prorusiško šlamšto.

Anonimas

Tą patį ką ir ES ir LR valdžios sukviesti... Gyvena taip pat kaip ir pas save, atvykę. O mes privalome būti tolerantiški ir taikytis prie jų...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS