Injekcijoms grožio salonuose padėtas taškas: mano, kad nuteistų šarlatanių bus ir daugiau | KaunoDiena.lt

INJEKCIJOMS GROŽIO SALONUOSE PADĖTAS TAŠKAS: MANO, KAD NUTEISTŲ ŠARLATANIŲ BUS IR DAUGIAU

  • 32

Grožio injekcijoms grožio salonuose padėtas taškas. Apie baudžiamąją bylą, kurioje nuteista kosmetologė, pokalbis su advokate Sabina Izokaitiene.

– Ar tai pirma tokia byla Lietuvoje?

– Taip, tai pirmoji tokia byla, kuri perėjo pirmąją, antrąją instanciją ir pasiekė net Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, kuriame ir buvo suformuluoti svarbūs išaiškinimai.

– Kokie išaiškinimai? Ar gali tik medikai atlikti intervencines grožio procedūras? Ar ir medikai turi turėti tam tikrą diplomą?

– Žinoma. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atsiuntė labai aiškią žinutę ir pateikė labai aiškų išaiškinimą, kad tik tam tikros profesinės kvalifikacijos gydytojai turi teisę atlikti grožio infekcijas – lūpų putlinimą, botulino toksino injekcijas, hialurono rūgšties procedūras, mezotaretapiją ir visas kitas procedūras, kuriose naudojamos medicinos priemonės – adata ir švirkštas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokių kvalifikacijų medikai tai gali daryti?

– Gydytojas dermatovenerologas, plastikos ir rekonstrukcijos chirurgijos gydytojas, burnos ir žandikaulio chirurgas, veido ir burnos žandikaulių chirurgas. Pastarieji du gali tik veido ir kaklo srityje atlikti procedūras, o kiti – visam kūnui.

– Kosmetologės turimi sertifikatai ir mokymų diplomai netinkami?

– Ne, jų nepakanka, kadangi gydytojas turi būti baigęs medicinos studijas, atlikęs rezidentūrą ir turi turėti galiojančią licenciją. Galima procedūrą atlikti tik sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri irgi turi licenciją.

– Ar yra aiškios bylos aplinkybės, kodėl kosmetologė buvo teisiama? Kodėl tai baudžiamoji byla?

– Buvo nustatyta, kad ši kosmetologė atliko 80 grožio injekcijų, gavo tam tikrą pajamų sumą. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Negaliu detalizuoti, kokiais pagrindais.

– Kaip įvertinti žalą, kaip ją pamatuoti? Ar įmanoma įvertinti grožio procedūrų padarytą žalą?

– Turime turėti omeny, kad tai sveikatos paslauga. Klientės, kreipdamosis į nepakankamai kvalifikuotą specialistą, rizikuoja sveikata. Suleidus injekciją gali kilti alerginė reakcija, komplikacijų. Medikai galėtų detaliau pasakyti, kokios komplikacijos.

– Šis nuosprendis – žinutė tiek salonams, tiek klientams.

– Taip. Labai aiški žinutė, puiku, kad apie tai kalbama. Sveikata juk svarbiausia, negalima eiti bet kur ir darytis procedūras pas specialistus, kurie neturi licencijų.

– Tačiau pigiau ir greičiau.

– Žinoma, matyt, tai ir ekonominis faktorius veikia. Gal nežinojimas.

– Ar žinomi reiškinio mastai? Kiek Lietuvoje gali būti tokių veiklų?

Jau suformavus šią praktiką, pirmosios instancijos teismai galės ja remtis. Daugės ikiteisminių tyrimų.

– Sunku pasakyti. Kai kurios drąsesnės ir skelbiasi socialiniuose tinkluose, kitos siūlo ilgametėms klientėms.

– Ar atsakomybė taikoma tik grožio specialistei, ar ir pacientei?

– Tokios praktikos nėra, kad būtų ir besikreipiančiajai atsakomybė. Tačiau žmogus rizikuoja savo sveikata. Nežinoma, kaip tas produktas buvo laikytas, kur, ar jis tinkamas naudoti. Kai įstaiga nelicencijuota, priežiūra ir atitinkama.

– Ar tokių bylų gali būti ir daugiau?

– Tikrai bus daugiau. Jau suformavus šią praktiką, pirmosios instancijos teismai galės ja remtis. Daugės ikiteisminių tyrimų. Pacientės atkreips dėmesį ir praneš.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

S.S.S.

niekas nepasikeis, yra paklausa yra ir pasiūla, nes tai dideli pinigai. Išsinuomos Latvijos ar Lenkijos pasienyje patalpas ir sėkmingai toliau verslaus, nes tai didžiuliai pinigai ir jų neatsisakys tikrai.

To Girdėjau

Į klitorius leidžia tik vyrams.

Girdėjau

Leidžiasi tą šūdą i klitorius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS