Kaunietis, talkinęs D. Bugavičiaus žudikams iš Estijos (išskirtinė medžiaga) | KaunoDiena.lt

KAUNIETIS, TALKINĘS D. BUGAVIČIAUS ŽUDIKAMS IŠ ESTIJOS (IŠSKIRTINĖ MEDŽIAGA)

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šią savaitę Kauno apygardos teismą pasiekusi didelį atgarsį turėjusi su Agurkinių grupuote sieto Deimanto Bugavičiaus žmogžudystės byla turėtų atskleisti dar ne vieną paslaptį.

Aiškėja, kad netrukus prieš teismą stosiantiems dviem samdomiems žudikams iš Estijos 2015 m. kruviną planą padėjo įgyvendinti, o galiausiai ir pasitraukti 36 metų kaunietis Ričardas Baika, praeityje turėjęs Ščiuko pavardę.

Kadaise perspektyviu boksininku laikytam R.Baikai pateikti įtarimai organizavus D.Bugavičiaus nužudymą, neteisėtai disponavus šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, tad jis irgi stos prieš teismą.

Į 27-erių Deimą buvo paleista net 12 šūvių iš dviejų pistoletų. Jis buvo nužudytas 2015-ųjų lapkričio 6 d. vakarą Šilainiuose, savo mylimosios Vitos Jakutienės akivaizdoje.

Manoma, kad pastaraisiais metais daug laiko užsienyje praleisdavęs R.Baika į rezonansinį nusikaltimą įsivėlė siekdamas bet kokia kaina įtikti tarptautiniu mastu pagarsėjusiems lietuvių tautybės nusikaltėliams – Renaldui Kaniui ir Sergejui Beglikui. Jie abu prieš daugelį metų išvyko iš gimtinės, tačiau sėkmingą nusikalstamą veiklą vykdė net keliose užsienio valstybėse.

Renaldas Kanys (kairėje) ir Sergejus Bėglikas (dešinėje)

Būtent šie du, kaip įtariama, D.Bugavičiaus žmogžudystės užsakovais laikomi vyrai nuo 2017 iki 2019 m. gegužės priklausė tarptautiniam narkotikų prekeivių sindikatui. Jų pavardės plačiai nuskambėjo per gegužės pabaigoje visoje Europoje, kai įvykdytos nusikaltėlių sulaikymo operacijos Ispanijos bei Lietuvos miestuose.

Tada pareigūnai skelbė, kad jie kartu su patikėtiniais iš Kolumbijos, Meksikos, Rusijos, Anglijos ir kitų šalių visoje Europoje galėjo realizuoti kokaino bent už pusę milijardo eurų. Tačiau neoficialiai manoma, kad jie sėkmingai yra realizavę ir uždirbę bent keliolika kartų daugiau.

Vis dar ieškomas

Gerai informuotų šaltinių teigimu, buvęs kaunietis R.Kanys vis dar yra ieškomas tarptautiniu mastu. Teigiama, kad jis glaudžiasi Ekvadore arba vienoje iš Pietų Amerikos šalių. Yra duomenų, kad ten jis jaučiasi vienišas, išgyvena milžinišką nerimą bei įtampą. Vyras sunkiai susitaiko su tuo, kad nesulaukia buvusių bičiulių finansinės paramos – jaučiasi visiškai nuskurdęs bei atstumtas. Pasakojama, kad R.Kanys glaudžiasi nedideliame kambarėlyje itin apšnerkštame vietinių gyventojų name.

Na, o netikėtai vos po kelių parų laisvę už "kuklų" 15 tūkst. eurų užstatą atgavęs ir jau kaip skelbta, su ispanų bei lietuvių kriminalistais savo noru sutikęs bendradarbiauti S.Beglikas dabar mėgaujasi žiniasklaidos dėmesiu. Jau 22 metus prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas buvęs klaipėdietis kaskart plačiai praveria savo įspūdingo dvaro vaizdingoje Ispanijos vietoje – Marbeljoje – duris. Į jo namus šią vasarą vieni paskui kitą traukė didžiausiomis auditorijomis garsėjančių Ispanijos televizijos, spaudos ir naujienų portalų žurnalistai.

S.Beglikas jiems aiškino, kad yra apšmeižtas vien dėl to, kad kažkas jam labai pavydi jo sunkiai sukauptų turtų. Manoma, kad dabar S.Beglikas yra sukaupęs bemaž 500 mln. eurų vertės turto. Neoficialiai teigiama, kad jis bet kokia kaina siekia išsaugoti savo turtus ir ypač milijoninių investicijų pareikalavusį gyvenamųjų namų kvartalo Marbeljoje statybų projektą. Siekdamas neprarasti tokių pasakiškų turtų, S.Beglikas greičiausiai ir sutiko išduoti savo buvusius bendrus.

Kruvini planai

Šiandien aiškėja, kad R.Kanys ir S.Beglikas 2015-ųjų vasarą Ispanijoje kreipėsi į Estijos pilietį Jaaką Tuuksamą, kuris garsėjo turintis ryšių su užsakytų žmogžudysčių vykdytojais. Šis lietuviams prasitarė žinantis ne vieną tautietį, kuris už pinigus nutildo neįtikusius asmenis.

Netrukus abu lietuviai, pasitelkę Ispanijoje gyvenusius Edgarą Gordoną ir Rimvydą Žilinską (šiuo metu nuo teisėsaugos besislapstančio buvusio Daktarų grupuotės veterano ir prieš legendinį Kauno mafijos veteraną Henriką Daktarą teisme liudijusio Rimvydo Žilinsko, garsėjusio Taisono ir Rimvio pravardėmis, sūnų, – aut. past.) ėmė planuoti, kaip kuo skubiau atsikratyti D.Bugavičiaus ir Gijos Zabachidzės.

Tarp estų žudikams talkinusių asmenų minimas ir šiuo metu nuo teisėsaugos besislepiantis buvusio H.Daktaro bendražygio R.Žilinsko–Tai̇sono sūnus.

Šiuos du vyrus buvo nuspręsta pašalinti, kai prasidėjo nesutarimai dėl milžiniškos vertės kokaino siuntų realizavimo Jungtinėje Karalystėje bei Ispanijoje.

Iš R.Žilinsko ir E.Gordono kaunietis R.Baika sulaukė žinutės, kad reikia suteikti visokeriopą pagalbą iš Estijos atvyksiantiems samdomiems žudikams – Imrei Arakasui, Hansui – Erikui Ehvertui ir Arle Grabbi.

Kraupiam sumanymui įgyvendinti trūko tik reikiamos įrangos ir talkinti nusiteikusių bendražygių. R.Baika nuo seno pažinojo R.Kanį, kadangi jie abu figūravo 2005-ųjų gegužę plačiai Lietuvoje pagarsėjusioje buvusio H.Daktaro pažįstamo kauniečio Gintaro Kučio-Kapucino apšaudymo istorijoje Vilijampolėje. Taigi, užsimanęs ne tik padėti senam bičiuliui, bet ir gauti solidžią pinigų sumą bei galutinai įsitvirtinti R.Kanio bei S.Begliko tarptautinėje gangsterių kompanijoje, R.Baika 2015 m. rugpjūtį įgijo GPS sekimo įrenginį, judriojo ryšio telefonus bei kelias SIM korteles.

Byloje užfiksuota, kaip R.Baika Kaune, Taikos prospekte esančioje tuometėje degalinėje "Statoil" nupirko papildymus SIM kortelėms. Ne vėliau, kaip iki 2015 m. rugsėjo 12 d., R.Baika kartu su Tomu Bolgovu įtaisė sekimo prietaisą D.Bugavičiaus automobilyje "Mercedes Benz S320". Beje, minėtu automobiliu prieš tai važinėjo kitas su Agurkiniais ryšius palaikęs, tačiau juos paskui išdavęs ir, kaip manoma, nuo 2014-ųjų birželio iki dabar Ispanijoje sėkmingai besislapstantis Algimantas Ringaila-Čikis.

Skirtingi keliai į Kauną

Yra nemažai duomenų, kaip R.Baika nuo 2015 m. rugsėjo iki lapkričio 6 d. pasitiko į Kauną lėktuvu, autobusu ir automobiliu atvykstančius tris samdomus žudikus estus. Taip pat jis pasirūpino jų apgyvendinimu Kaune, perdavė jiems duomenis apie D.Bugavičiaus naudojamą transporto priemonę bei telefoną su SIM kortele, skirtą sekti stebint Deimos judėjimo maršrutus. Vėliau I.Arakasas, suteikęs reikiamą instruktažą A.Grabbi ir H. E. Ehvertui, paliko Kauną. Manoma, kad jam slapčia išvažiuoti padėjo R.Baika.

Imrei Arakasas

Iš Estijos atvykusiems budeliams skirtas optinis taikiklis, specialūs drabužiai ir cheminės medžiagos pėdsakams naikinti buvo atvežtos iš Ispanijos. Jiems būtiniausiais tapę ginklai ir šaudmenys buvo atgabenti kuprinėje, kuri sėkmingai pervežta maršrutiniu autobusu kone visas Baltijos šalis – iš Estijos į Rygą, o galiausiai buvo perduota prie Trakų rajone esančios kavinės "Karališka kibininė" aikštelėje.

Remiantis byloje surinktais liudytojų parodymais, lemtingą 2015 m. lapkričio 6-osios vakarą, 23 val. 55 min., D.Bugavičiui paties vairuojamu automobiliu, kartu su V.Jakutiene atvykus prie Šėtos gatvės 5-ojo namo ir sustojus prie automatinių įvažiavimo vartų, A.Grabbi išlipo iš automobilio "Renault Megane" ir panaudodamas du 9 mm pistoletus, į Deimą šovė ne mažiau kaip 12 kartų. Po apžiūros D.Bugavičiaus kūne buvo aptikta 10 šautinių sužalojimų.

Būtent R.Baika su T.Bolgovu žudikams parūpino Prancūzijoje pavogtą automobilį "Renault Megane". Minėta transporto priemone estų duetas iškart atsitraukė iš D.Bugavičiaus nužudymo vietos. Praėjus tiktai kelioms minutėms po egzekucijos, liepsnojantis "Renault" surastas beveik už 4 km – Šilainiuose, Vėtrungės g. 3-ojo namo kieme. Tą naktį apdegė ir greta stovėjęs Šilainių gyventojo automobilis "Toyota Avensis".

Po sėkmingai įvykdytos užduoties, abu žudikai iš Estijos padedami R.Baikos, pasitraukė iš Kauno. Yra duomenų, kad jie iškart keliais automobiliais ir mažai kontroliuojamais Europos keliais išskubėjo į Ispaniją, kurioje praleido keletą savaičių. Na, o praėjus mėnesiui abu estai A.Grabbi ir H.E.Ehvertas tarsi nieko nebuvę kartu su kitais iš Estijos senovės riterių klubo "Nordburg" nariais dalyvavo tarptautiniuose turnyruose. Keista, kad tuo laiku socialinio tinklo "Facebook" klubo puslapyje A.Grabbi nevengė dažnai pozuoti.

Bylos medžiagoje teigiama, kad yra nemažai̇ duomenų, kad būtent A.Grabbi paleido mirtinus šūvius į D.Bugavičių.

2016-ųjų pradžioje Kaune, Aleksote esančioje kotedžų gyvenvietėje, savo namuose, apšaudytas kitas taikiniu tapęs kaunietis G.Zabachidze. Nusikaltimo vietoje apsilankiusiems kriminalistams užpuolikų braižas priminė D.Bugavičiaus nužudymą įvykdžiusių asmenų. Bet G.Zabachidzei pavyko išvengti rimtų sužeidimų. Prieš kurį laiką buvęs D.Bugavičiaus bičiulis yra suteikęs nemažai vertingos informacijos naujame ikiteisminiame tyrime, kuris pradėtas kalėjime sėdinčio Agurkinių lyderio Sauliaus Velečkos arba Agurko atžvilgiu.

Užstatui siūlė milijoną

Šiandien prispaustas rimtų kaltinimų, R.Baika bet kokia kaina siekia ištrūkti į laisvę. Jau kurį laiką kauniečiui atstovauja du rimti ir nemažais honorarais garsėjantys advokatai iš sostinės biuro, kuris ne vienus metus sėkmingai gina garsiausius pastarųjų metų kriminalinio pasaulio veikėjus. Tarp jų – ir vis dar Apeliaciniame teisme teisiamus vyrus iš Agurkinių gaujos.

Tam tikruose sluoksniuose kalbėta, kad neva R.Baika už sugrįžimą į laisvę buvo pasiryžęs sumokėti įspūdingo dydžio užstatą – net 1 mln. eurų. Tačiau, atrodo, kad vis dar niekas iš teisėjų nesiryžta išleisti nuo praėjusių metų vasaros pabaigos nelaisvėje atsidūrusio kauniečio.

Manoma, kad jo sugrįžimas komplikuotas ir dėl kitos aplinkybės. Yra duomenų, kad šių metų pradžioje Kaune, Savanorių prospekte, remontuojamo namo pastoliais nuo pareigūnų sprukęs vyras nebuvo kažkoks psichas, ir bėgo tikrai ne šiaip sau. Kalbama, kad sprukęs kaunietis prieš tai mėgino perduoti keliasdešimties tūkstančių eurų kyšį vienam iš sostinės advokatų, kuris buvo pažadėjęs sutvarkyti R.Baikos sugrąžinimo į laisvę klausimą.

Tačiau minėtas advokatas vėliau Specialiųjų tyrimų tarnybos agentams išklojo visų, iš kurių ėmė pinigus ir perdavė kitiems pavardes. Šitas epizodas dėl R.Baikos laisvę susirūpinusių asmenų veiksmų jau greitu metu turėtų pasiekti teismą.

Šiandien kaunietis R.Baika įvardijamas kaip bene labiausiai padėjęs apsirūpinti įvairiomis priemonėmis, stebėti bei galiausiai atsitraukti D.Bugavičiaus žudikams iš Estijos.

Iš ringo – į banditus

Paskutiniais metais trijų vaikų tėvas R.Baika dažniausiai laiką leisdavo Ispanijoje arba Jungtinėje Karalystėje. Neabejojama, kad vyras sukinėjosi milijonus uždirbančių narkotikų prekeivių aplinkoje, todėl šie vis dar jam nusiteikę padėti bet kokia kaina.

Tik trumpam – Kalėdoms, Naujiesiems metams arba vaikų gimtadieniams – į gimtąjį Kauną sugrįždavęs R.Baika, apsistodavęs pačiame miesto centre esančiame erdviame šeimos bute. Jį skiria tiktai viena autobuso stotelė nuo Kauno Vyriausiojo policijos komisariato. Čia jo laukdavo vaikai ir sugyventinė – praeityje garsi šokėja.

Būdamas nepilnametis R.Baika buvo perspektyvus Kauno boksininkas. Buvę Žaliakalnio Daškinių gaujos veteranai net šiandien prisimena, kad į R.Baikos profesionalaus boksininko karjerą buvo rimtai nusiteikęs investuoti netgi Remigijus Daškevičius-Daškė. Prieš mirtį jis buvo išrinktas Lietuvos bokso federacijos prezidentu, tad aktyviai ieškojo naujų talentų.

R.Baiką ypač žavėjo Daškės ir jo aplinkos vyrų demonstruojamas kiečiausių Kauno gangsterių įvaizdis. Deja, profesionalaus boksininko karjera nesusiklostė, o Daškė buvo nužudytas Vilniuje. Galbūt neatsitiktinai R.Daškevičiaus laidotuvių dieną 2001 m. lapkritį, R.Baika buvo pačiame gedulingos procesijos priekyje – jis nešė nežinomo snaiperio nušauto kauniečio portretą.

R.Baika nuo jaunystės sukosi nusikaltėlių pasaulyje, o per Remigijaus Daškevičiaus laidotuves net nešė pastarojo nuotrauką.

Minimas kitoje byloje

Po R.Daškevičiaus nužudymo ne tik R.Baika, bet ir būrys kitų jo amžiaus jaunuolių iš Kauno jautėsi tarsi praradę didžiausią įkvėpėją, tad ėmė blaškytis ir ieškoti vietos po saule. Ričardas ėmė vis dažniau važinėti į užsienį ir keitė pavardes – kuriam laikui iš Baikos virto Ščiuku, o, kaip žinia, dabar vėl susigrąžino savo senąją pavardę.

R.Ščiuko pavardė minima ir plataus atgarsio sulaukusiame nužudyme Vokietijoje. 2002 m. balandžio 26 d. iš pradžių kelių jaunų lietuvių pastumtas lengvojo automobilio link, o paskui į kaklą buvo nušautas prostitucija garsėjančiame Rostoko Raudonųjų žibintų kvartale aktyviai besisukęs vokietis Rubenas Tovmasyanas.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje buvo pradėtas po to, kai R.Ščiukas buvo išduotas Lietuvai. Jis net pusmetį – nuo 2006 m. spalio iki 2007 m. kovo pabaigos praleido už grotų, tačiau galiausiai pritrūkus įrodymų buvo išteisintas. Tik praėjus beveik penkeriems metams – 2007 m. lapkritį Rostoko teismas dėl prostitucijos versle minimo asmens nužudymo kitiems dviem lietuviams paskyrė itin griežtas bausmes – Darius Jocys buvo nuteistas laisvės atėmimu iki gyvos galvos, o šiandien ir D.Bugavičiaus byloje minimas T.Bolgovas – 15 metų nelaisvės.

2004 m. liepos 7 d. Kaune, Varnių gatvėje, prekybos centre R.Ščiukas nesumokėjęs už brendžio butelį, dalį turinio įsipylė į stiklinę. Tai pamatęs parduotuvės apsaugininkas bandė R.Ščiuką sudrausminti, bet buvo išplūstas keiksmažodžiais ir sulaukė kumščio smūgio į veidą.

2005 m. gegužę R.Ščiuko pavardė jau suskambėjo G.Kučio-Kapucino apšaudymo byloje. Manoma, kad tą dieną jis sėdėjo prie šūvius į Kapucino kojas vidury dienos paleidusių užpuolikų automobilio BMW vairo. Tiek jis, tiek ir R.Kanys sulaukė išteisinimo šioje byloje. Kaip vėliau paaiškėjo, Kapuciną paauklėti pasiųsti "torpedos" galėjo vykdyti tiesioginį H.Daktaro užsakymą. Teisme skelbta, kad šūviai į BMW automobilyje prie vairo sėdėjusį Kapuciną buvo paleisti vienu metu, tik iš skirtingų pusių: vienas užpuolikų pataikė į vyro koją iš vieno šono, o kitas – iš priešingos pusės.

2006 m. už minėtą ir krauju pažymėtą turto prievartavimą bei poveikį liudytojui – G.Kučiui, Henytė laisvės neteko 2 metams ir 9 mėnesiams bei gavo 10 tūkst. litų baudą.

Tikisi sulaukti ir užsakovo

Šią savaitę pristatydamas D.Bugavičiaus nužudymo bylą Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis spaudos konferencijoje užsiminė, kad apkaltinta trijulė – du Estijos piliečiai ir vienas lietuvis – tik nusikaltimo vykdytojai. Bet jų kaltei įrodyti surinkta pakankamai duomenų. Šiuo metu visi jie suimti.

Estijos riterių kovų klubo dalyviai H.E.Ehvertas (kairėje) ir A.Grabbi (dešinėje), atrodo, laisvalaikiu užsiėmė ir kruvinais reikalais.

R.Kiškis viešai minėjo, kad pagrindiniu nužudymo organizatoriumi laikomą S.Begliką jau paprašyta išduoti Lietuvai. Tikimasi, kad ateis diena, kai ir jis stos prieš teismą.

Apie šių laikų Kauno nusikalstamą pasaulį ir D.Bugavičiaus žmogžudystės užkulisius nemažai skelbiama rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio knygoje "Kriminalinė Agurkinių odisėja".

Neseniai debiutinis D.Dargio dokumentinis filmas "Pirmieji kovotojai su mafija" pasirodė interneto platformoje Žmonėscinema.lt. Čia apsilankę žmonės už simbolinį mokestį filmą gali pamatyti iš bet kurios pasaulio vietos.

GALERIJA

  • Aplinka: R.Baika nuo jaunystės sukosi nusikaltėlių pasaulyje, o per Remigijaus Daškevičiaus laidotuves net nešė pastarojo nuotrauką.
  • Pagalbininkas: šiandien kaunietis R.Baika įvardijamas kaip bene labiausiai padėjęs apsirūpinti įvairiomis priemonėmis, stebėti bei galiausiai atsitraukti D.Bugavičiaus žudikams iš Estijos.
  • Kaunietis, talkinęs D. Bugavičiaus žudikams iš Estijos <span style=color:red;>(išskirtinė medžiaga)</span>
  • Duetas: Estijos riterių kovų klubo dalyviai H.E.Ehvertas ir A.Grabbi, atrodo, laisvalaikiu užsiėmė ir kruvinais reikalais.
  • Šaulys: bylos medžiagoje teigiama, kad yra nemažai̇ duomenų, kad būtent A.Grabbi paleido mirtinus šūvius į D.Bugavičių.
  • Paieška: tarp estų žudikams talkinusių asmenų minimas ir šiuo metu nuo teisėsaugos besislepiantis buvusio H.Daktaro bendražygio R.Žilinsko–Tai̇sono sūnus.S
"Facebook" nuotr., nuotrauka iš Daktarų bylos
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Deima spranda nusuktu tam baikai

Tas baika deimai ranka spauzdavo per atstuma .boksininkas .bijodamas deimos.

DEIMA BUTU ATRURINES TA BAIKA

IR KANI KARTU BEGLIKA IR TA GORDONA KARTU SUDEJUS.

Visem sitem ale bahuram ateina galas.

VENI DODA PARODIMUS KITUS NUSAUNA DAR PRASIKAIFOJA PRASIGERIE.PASIZIUREKIT VENAS KITA PRIDAVINEJA .PAKISINEJA.SLIUZISKAS.GIVENIMAS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS