Kauno sinagoga užkliuvo vandalams: dažais išpaišė užrašą „Heil Hitler“ | KaunoDiena.lt

KAUNO SINAGOGA UŽKLIUVO VANDALAMS: DAŽAIS IŠPAIŠĖ UŽRAŠĄ „HEIL HITLER“

Lietuvos žydų bendruomenės feisbuko puslapyje atsirado įrašas apie vandalizmą, kuris užfiksuotas šeštadienio rytą. Dėl užrašo ant Kauno choralinės sinagogos iškabos „Heil Hitler“, šlovinančio nacių Vokietijos lyderį Adolfą Hitlerį, policija pradėjo tyrimą.

„Lietuvos patriotai garbina laikiną Lietuvos išvaduotoją. Ir vieta su skoniu parinkta – Kaunas, E.Ožeškienės g. 13“, – apie šeštadienio rytą pamatytą vaizdą rašoma socialiniame tinklalapyje.

Prie šio įrašo patalpinta ir nuotrauka, kuri patvirtina, kad pro Kauno sinagogą ramiai nepraėjo kol kas nežinomi vandalai.

Prie sinagogos esantis stendas, informuojantis, kad čia yra žydų maldos namai, po nakties išpaišytas užrašu „Heil Hitler“, šlovinantis nacių Vokietijos lyderį Adolfą Hitlerį.

Kauno žydų religinės bendruomenės nariai apie incidentą pranešė policijai. Kauno policijos atstovai portalui kauno.diena.lt patvirtino, kad informacija apie įvykį fiksuota šeštadienį 9.47 val.

Dėl šio įvykio policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Įvykis užregistruotas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – BNS šeštadienio vakarą sakė policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Be jokios abejonės – tai antisemitizmo apraiška ir pripažinkime, jų paskutiniu metu vis daugiau.

Pasak jo, tyrimas pradėtas dėl neapykantos kurstymo. Už tai numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Užrašo nuotrauka feisbuke pasidalinęs Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Gurevičius teigė, kad tai yra antisemitizmo apraiška.

„Tikiu, kad tai provokacija, siekiant apdergti ne tik žydų maldos namus, bet ir Lietuvos kariuomenės dienos minėjimą, Kauną, būsimą Europos kultūros sostinę, o taip pat ir Lietuvą, pasitinkančią žydų istorijos metus“, – feisbuke rašė S. Gurevičius.

„Be jokios abejonės – tai antisemitizmo apraiška ir pripažinkime, jų paskutiniu metu vis daugiau“, – pridūrė jis.

Kauno sinagoga – vienintelė išlikusi ir veikianti Kauno sinagoga ir judėjų maldos namai.

Pastaruoju metu Vilniuje, Šiauliuose bei Kauno rajone buvo užfiksuoti penki panašūs atvejai – piešiamos svastikos, perbraukta Dovydo žvaigždė, Šiauliuose subjaurotas paminklas XX a. žydų pramonininkui Chaimui Frenkeliui.

Portalas kauno.diena.lt primena, kad tai jau ne pirmas išpuolis prieš Kauno religines bendruomenes. Praėjusį savaitgalį, naktį iš šeštadienio į sekmadienį, vandalai išdaužė Kauno mečetės vitražinius langus ir pridarė tūkstantinių nuostolių.

„Du vitražiniai langai yra sudaužyti, sugadintas dar kartą Lietuvos Respublikos istorinis paveldas. Nuo pirmojo vandalizmo praėjo mažiau nei du mėnesiai, institucijos toliau pasyviai dirba ir nepadeda apsaugoti unikalų statinį Lietuvoje. Raginame Lietuvos institucijas kuo greičiau ir objektyviau spręsti šį klausimą“, – praėjusį savaitgalį skelbta „Islamas visiems“ feisbuko puslapyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (67)

REIKIA

TOKIEMS PACUKAMS,KURIE PRIKALBINTI DERGIA LIETUVĄ REIKĖTŲ GERAI ĮKRĖSTI IR PASTATYTI PRIE SIENOS PAGĄSDINIMUI,TAI GAL SUPRASTŲ KĄ KAŽKADA IŠGYVENO NACIŲ NAIKINAMA TAUTA. IR PAAIŠKINTI KĄ NACIAI BUVO PARUOŠĘ IR LIETUVIAMS.

litvake

lietuviai yra lietuviai! visiskai su jumis sutinku labai gaila kad tokiu zmoniu vienetai

lkauniete

koks raganosis dergia musu tauta??? tai tik raganosas!!,Myliu savo tautiecius ,nes jie ir as yra LIETUVIAI.tautieciai,kuriems buvo lemta --ir karo ir maro ir okupantu ir kitokiu perejunu snukiu ,,,,ir kovoti ,ir gintis ,ir laisve dainuojant ,nieko nezudant!!! APSIGINTI . Lietuvis ramus,mastantis zmogus..ir greta jo Visada pakako vietos svetimtauciui ,o niekseliu ,mafijozu..moraliniu atmatu buvo ir yra kiekvienoje tautoje[[ir zinoma apie tai,deka xx1 amz.komunikaciju,,,gal kartais ir perdaug...O raganosiai tepamasto pirma ,nei drebia musu tautai purva[[raganosi,jei butu senelis gyvas,tamstos ,jis susitvarkytu vyrishkai --pliauksht .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS