Kėdainių pareigūną vejasi naujamečiai aidai | KaunoDiena.lt

KĖDAINIŲ PAREIGŪNĄ VEJASI NAUJAMEČIAI AIDAI

Jau labiau artėjame link 2024 m. sutikimo, o 2023-iųjų naujametės nakties Pelėdnagių kaime konfliktas, per kurį galimai policijos pareigūnas sumušė nepilnametį, klimpsta teisėsaugos pelkėje. Po daugiau nei pusmečio nutrauktas ikiteisminis tyrimas vėl atnaujintas.

Tirti neskubėjo

Kėdainių rajono policijos komisariate 2023 m. sausio 1 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Į policiją dėl sumušto sūnaus kreipėsi nepilnamečio mama. Tada berniukui buvo keturiolika.

Moteris nurodė, kad naujametę naktį išleido sūnų su draugais stebėti fejerverkų. Po vidurnakčio praėjus maždaug 40 minučių, sūnus jau skambino mamai sakydamas, kad ji atsineštų dokumentus ir ateitų į lauką. Mama rado sūnų policijos automobilyje. Anot moters, pareigūnai paaiškino berniuką pamatę gatvėje ir parvežę namo, tačiau labai greitai ėmė aiškėti, kad vaiką pareigūnai parvežė nuo kolegos namų, kur įvyko incidentas.

Vaikas mamai prasitarė, kad buvo sumuštas. Nors moteris netruko išsiaiškinti, kur įvyko incidentas, ir prašė pareigūnų grįžti visiems kartu į tą vietą, pareigūnai paliko konfliktą aiškintis patiems. Aiškinimasis nieko nedavė. Vėliau namuose nuo patirtų smūgių keturiolikmečiui pasidarė bloga – svaigo galva, pykino. Teko kreiptis pagalbos į medikus.

Kadangi incidento dalyviu buvo nurodytas Kėdainių rajono pareigūnas, dėl objektyvumo ikiteisminis tyrimas iš Kėdainių buvo perduotas Jonavos pareigūnams. Tačiau labiausiai mamą stebino, kad iš tyrėjų nesulaukė jokių žinių apie vykdomus veiksmus. Tik kai moteris pasisamdė advokatą, po jo įsikišimo prasidėjo nukentėjusiojo ir įvykį mačiusių nepilnamečių apklausos.

Praėjus mėnesiui po mamos kreipimosi į policiją, nepilnametis buvo pripažintas nukentėjusiuoju. Praėjus penkiems mėnesiams po incidento, pranešimas apie įtarimą buvo įteiktas Kėdainių rajono policijos pareigūnui Mindaugui Ylai. Birželio mėnesį, praėjus pusei metų nuo įvykio, pranešimas įteiktas ir pareigūno sutuoktinei, kuri galimai spyrė paaugliui.

Tačiau jau liepos pabaigoje ikiteisminį tyrimą organizavusi ir kontroliavusi Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 5-ojo skyriaus Jonavoje prokurorė Ramunė Brazdeikytė priėmė sprendimą nutraukti tyrimą, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę.

Nuo smūgio nukrito akiniai, iš nosies pradėjo bėgti kraujas.

Pasikalbėti „kaip bachūrai“

„Kauno diena“ Pelėdnagių kaimo, Kėdainių rajone, naujamečius „fejerverkus“ aprašė kovo mėnesį. Pasakota, kad terasoje prie Pelėdnagių kaimo baro mėgsta susirinkti jaunimas. Naujametę naktį jų ten buvo koks dešimt, o gal ir daugiau. Vėliau nukentėjusiuoju pripažintas paauglys su keliais draugais, norėdami matyti daugiau fejerverkų, nutarė apeiti didesnę kaimelio teritoriją.

Galimai kažkas iš paauglių, bet, anot nukentėjusiojo mamos, tikrai ne jos sūnus, apmėtė sniego gniūžtėmis policininko namo langus. Pasakota, esą M. Yla su vienu iš šventės, kuri vyko pareigūno namuose, dalyvių išbėgo iš namo, pasigavo paauglius ir pasakė, kad reikia su jais pasikalbėti „kaip bachūrai“. Policininkas priekaištavo dėl apmėtyto sniego gniūžtėmis lango.

Tuokart viskas pasibaigė taikiai. Paaugliai išsiskirstė, M. Yla su draugu grįžo į namus. Paaugliams sugrįžus į minėtą terasą toliau laukti Naujųjų metų, keli jų garsiai pasakė, kad reikia vėl apmėtyti mento namą sniego gniūžtėmis ir nuėjo prie to namo, iki kurio ne daugiau kaip 100 m atstumas, o keli fejerverkų stebėtojai liko, kur buvę.

Pasakota, kad po kokių dešimties minučių į verandą greitu žingsniu atėjo M. Yla ir jo draugas, esą ėmė šaukti ant paauglių ir kaltinti lango išdaužymu. Vieni išsilakstė, kiti neturėjo, dėl ko bėgti, nes nieko bloga nepadarė. Tačiau suaugusieji, atrodo, buvo nusiteikę rimčiau.

„Tada ėmė stumdyti sūnų į metalinę kepsninę, prirėmė prie mūrinės kavinės sienos ir ėmė daužyti dešinės rankos kumščiu į pakaušį, sudavė į galvą ne mažiau kaip tris smūgius. Paskui, paėmę už parankių, ėmė vestis priduoti policijai. Vesdami dar vieną kartą trenkė į nosį, nuo smūgio nukrito akiniai, iš nosies pradėjo bėgti kraujas. Policininko draugas trenkė į pilvą“, – „Kauno dienai“ pasakojo nukentėjusiuoju pripažinto paauglio mama.

Naujametis incidentas ir jo aiškinimasis nuo pat pradžių atrodė miglotas. Tai, kad į įvykius naujametę naktį Pelėdnagiuose žiūrėta pro pirštus, sustiprina tuo metu naktį dirbusių pareigūnų veiksmai. Užuot nepilnamečio mamą pakvietę į įvykio vietą, policininkai parvežė vaiką namo lyg niekur nieko.

Stebina ir tai, kad, klausant incidento dalyvių – nukentėjusiojo, įtariamųjų, liudytojų parodymus, kilusios abejonės ir prieštaravimai, nutraukiant ikiteisminį tyrimą, aiškinti įtariamųjų, kurie savo kaltės nepripažino, naudai.

Išgėrė, kad nusiramintų?

„Kauno dienos“ bandymai susisiekti su pareigūnu M. Yla ir išklausyti jo versiją apie naujametę naktį Pelėdnagiuose, buvo bevaisiai. Tiek policijos, tiek prokuratūros atstovės informavo apie vykstantį tyrimą ir atliekamus procesinius veiksmus.

Vis dėlto atrodo, kad procesiniai veiksmai buvo ne iki galo atlikti, nes šis ikiteisminis tyrimas Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 5-ojo skyriaus Kėdainiuose vyriausiojo prokuroro Tomo Šiulio sprendimu rugpjūčio pabaigoje buvo atnaujintas.

Įstatymais aiškiai apibrėžta nepilnamečio liudytojo ir nukentėjusiojo apklausos tvarka, o esant prieštaravimų tarp parodymų yra pagrindas kreiptis į ikiteisminio tyrimo teisėją dėl nepilnamečių apklausos.

Tai nebuvo padaryta iki nutraukiant ikiteisminį tyrimą. Taip pat nebuvo sudaryta galimybė įtariamiesiems dalyvauti apklausoje pas ikiteisminio tyrimo teisėją ir pasinaudoti teise užduoti klausimų. Nepilnamečių liudytojų ir nukentėjusiojo parodymai užfiksuoti per apklausą policijoje, o jokių veiksmų siekiant pašalinti prieštaravimus neatlikta.

Dar viena detalė. Kai po incidento paaugliui pasidarė bloga, mama vaiką nuvežė į Kėdainių ligoninę, iš ten jie buvo nusiųsti į Kauno klinikas. Medikai surašė savo pastebėjimus, kuriuos įvertinti pateikta teismo medicinos specialistui. Tačiau ir čia abejonės – kokiu būdu galėjo susidaryti nukentėjusiajam nustatyti sužalojimai – išliko.

Nevertinta ir aplinkybė dėl pareigūno neblaivumo. Praėjus dviem valandoms po vidurnakčio, M. Ylai nustatytas maždaug 2 promilių girtumas. Nors liudytojai ir nukentėjusysis nurodo, kad juos užsipuolę asmenys buvo neblaivūs, vienas lakstė tik su chalatu, o kitas – su šortais, greičiausiai 2 promilių girtumo aplinkybė nurašyta siekiui atsipalaiduoti po naujamečio incidento.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aha

Aha pacukas nieko nedarė, šventas.. nakti valkiojasi ir 100% mete sniega ir gavo už tai i čeinyka ir nėra dabar ko verkt. Betkas taip pat padarytu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS