Nelaimė slaugos ligoninėje atvėrė piktžaizdę: viskas dėl per didelio krūvio darbuotojams? | KaunoDiena.lt

NELAIMĖ SLAUGOS LIGONINĖJE ATVĖRĖ PIKTŽAIZDĘ: VISKAS DĖL PER DIDELIO KRŪVIO DARBUOTOJAMS?

  • 27

Viename iš Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės padalinių nelaimė atsitiko dar prieš du mėnesius. Tačiau į viešumą iškilo tik dabar, praneša LNK žinios.

„Ruošiant pacientą maudymo procedūrai buvo pastebėtas viršutinės dešinės kojos šlaunikaulio dalies kraujavimas. Procedūra nutraukta ir apžiūrai pacientė transportuota į kitą asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje buvo konstatuotas kaulų lūžis“, – sakė K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės atstovas Nerijus Benevičius.

Anot šaltinių, pacientė susižalojo, kai slaugytojo padėjėja mėgino ją perkelti iš lovos į vežimėlį. Atlikus vidinį tyrimą, ligoninės atstovas priekaištų darbuotojai neturi. „Neradome požymių iškelti darbuotojos drausminės klausimą“, – LNK žurnalistams teigė N. Benevičius.

Pagal pacientės artimųjų skundą, policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kūno sužalojimo. Tapatybės nenorėjusi atskleisti padėjėja girdint ligoninės atstovui trumpai pakomentavo situaciją telefonu. „Na, kaip aš jaučiuosi? Strese – dėl visko išgyvenu ir viskas“, – tarstelėjo ji.

Paklausta, kaip viskas atsitiko, slaugytojo padėjėja teigė: „Atsitiko nelaimingas įvykis darbe ir viskas, o dabar aš esu kaltinama“.

Tačiau, kaip sako Medikų sąjūdis, negirdint ligoninės administracijai, darbuotoja papasakojo daugiau. „Ji patiria nuolatinį mobingą ir aiškinimą, kad reikėjo geriau dirbti, sakant, kad jei: „būtum geriau dariusi, tai taip nebūtų atsitikę. Galbūt susimokėjusi iš savo kišenės žinosi, ką tai reiškia“. Jos kolegės irgi yra gąsdinamos: „Jūs irgi turite geriau dirbti, nes atsitiks taip, kaip šitai““, – pasakojo Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Slaugytojo padėjėja neslepia – išlaidos advokatui jai yra sunki našta. „Šiuo metu aš jokios pagalbos nesulaukiau. Man reikės sumokėti advokatui už jo darbą. Jau įmokėjau 600 eurų, dar laukia maždaug 1400 eurų. Tai yra mano keturi atlyginimai“, – atviravo gydymo įstaigos darbuotoja.

Atsitiko nelaimingas įvykis darbe ir viskas, o dabar aš esu kaltinama.

Ligoninė sako, kad sumokėti už advokatą Ligonių kasų pinigais neturinti teisės. „Žmogų reikėtų palaikyti – suteikti psichologinę ir finansinę pagalbą, bet įvykus klaidai, Lietuvos medikas yra paliekamas visiškai vienas. Tai yra netoleruotina“, – piktinosi A. Gerliakienė.

Lėšas slaugytojo padėjėjos teisininkui surinko medikų bendruomenė ir paaiškino, kodėl palaiko kolegę: „Maudant ligonį turėtų dalyvauti ne vienas slaugytojas ar slaugytojo padėjėja, bet keli asmenys, nes seną žmogų įkelti į vonią ir iš jos iškelti yra tikrai sudėtinga. Tai, manyčiau, kad per didelis krūvis darbuotojui  nulėmė įvykusią klaidą“, – svarstė A. Gerliakienė.

Ligoninės administracija tikina – nelaimė atsitiko ne dėl darbuotojų trūkumo. „Pamaina slaugė 45 pacientus ir slaugymo paslaugas suteikė du bendrosios praktikos slaugytojai ir trys slaugytojo padėjėjos, todėl mes manome, kad slauga buvo pakankama“, – įsitikinęs K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės atstovas N. Benevičius.

Slaugos specialistų organizacijos vadovė su tuo nesutinka. „Tai tikrai nėra normalu, kadangi normos turbūt numato tuos skaičius – turėtų būti dvigubai daugiau ir slaugytojų, ir padėjėjų. Reikėtų vadovautis ir tam tikrais protingumo kriterijais – ar gali dvi slaugytojos aprūpinti visomis būtinomis slaugos paslaugomis 40 pacientų“, – teigė Slaugos specialistų organizacijos prezidentė Aušra Valodkaitė.

Ligoninė pripažįsta – yra laisvi trys su puse slaugytojo etato. „Turėtų būti griežtesnis darbo krūvių reglamentavimas. Tada nebūtų pagrindo ir patiems darbdaviams manipuliuoti teisės aktais. Ir, aišku, reikėtų numatyti kažkokį darbo užmokesčio didinimo planą“, – LNK kalbėjo Seimo narė Jurgita Sejonienė.

Nors trūkstant darbuotojų, anot slaugos specialistų organizacijos, tinkamai prižiūrėti pacientų neįmanoma, rekomendacijos, kad slaugytojas prižiūrėtų ne daugiau nei dešimt pacientų, daryti privaloma Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) neketina.

„Ko gero, įdėjus tokį griežtą reikalavimą, visko gali būti, kad esant specialistų trūkumui, mes apskritai neturėtumėme jokios paslaugos“, – sakė SAM patarėjas Artūras Šimkus.

Kiek trūksta slaugytojų, SAM sako nežinanti, tačiau prognozuoja, kad po devynerių metų jų trūks beveik 5 tūkstančių.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

JUMS -- su patirtimi

Rašote apie Vokietiją, o kodėl nerašote apie Norvegiją. Norvegijoj slaugytojo be diplomo nerasite, o į Vokietiją slaugyti važiuoja; kas turi sveikatos ir "nebijo" darbo(drąsūs), neturėdami spec. medicininio išsilavinimo ir praktikos(namuose vaiką, močiutę žiūrėję), o jei kalbą žino(sąlyginai arba gan gerai), tai nepakeičiama darbuotoja ir dar vaistus suleisti apsiima, tai geriau nebūna. Tai ir Vokietija. Atsiprašau tai ne visiems šioje šalyje dirbantiems.

Birutė

Pagrindinė atsakomybė už situacijos išsprendimą tenka administracijai, ji ir turėtų pasirūpinti teisinėmis paslaugomis ir jų apmokėjimu. Bus gėda administracijai, jei palieks darbuotoją vieną kapanotis. O pastarieji įvykiai LR ligoninėse parodė, kad labai reikalinga LR gydymo įstaigų vadovus nusiųsti į elementarios vadybos kursus, netgi reikėtų juos apmokėti iš biudžeto lėšų. Tai pasiūlymas SAM, pusė problemų išsispręstų jau po pusmečio. Tie vadovai, kurie nenorėtų atlikti namų darbų būtų pakeisti tais, kurie išmano kaip vadovauti ASPĮ.

su parirtim

Vokietijoje net namie slaugant gulinti zmogu duodamas liftas.Gal Lietuvoje ponai apie tai nezino.Net ir vartant gali atsirasti pragulos o specialus pleistrai l.brangus.Be lifto kilnoti zmogu l. sunku su vienu,o slaugos namuose tokie dauguma.Vonioje t.b. imontuojamos spec, kedes maudymui.Zmones aukoja pinigus ir nuperka net brangius aparatus ligoniams nors tai ligoniniu pareiga.Tai valstybes geda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS