Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės | KaunoDiena.lt

PABĖGUSIO KAUNO SADISTO PAIEŠKOS VIS DAR BEVAISĖS

Praėjusių metų rudenį iš darbo vietos Laisvės alėjoje pabėgo žiaurus sadistas Andrius Kalasiūnas. Tenka apgailestauti, tačiau kol kas jo paieškos – bevaisės. Neatmetama, jog jis slapstosi už Lietuvos ribų.

Rasti nepavyksta

A.Kalasiūnas buvo nuteistas už buvusios savo merginos, nusprendusios jį palikti, neteisėtą laisvės atėmimą ir pasikėsinimą nužudyti itin žiauriai kankinant. Jis bausmę atliko Pravieniškių pataisos namų atvirojoje kolonijoje. A.Kalasiūnui buvo sudarytos sąlygos dirbti laisvėje. Pasinaudojęs galimybe, nuteistasis spruko iš darbo vietos.

Sadistas darbavosi Laisvės alėjos statybvietėje, netolo Šv. Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčios. Objektas buvo tvarkomas A.Kalasiūno kaltinimą palaikiusio prokuroro kaimynystėje. Čia jis dirbo mažiausiai porą mėnesių ir naudojosi situacija, rodydamas įtartiną susidomėjimą prokuratūros vidiniame kieme laikomais jos darbuotojų asmeniniais automobiliais. O maždaug savaitę prieš pabėgimą buvo pastebėtas ir „Kauno dienos“ redakcijos prieigose – Muzikinio teatro sodelyje. Beje, ne vienas – o atėjęs į, panašu, kad dalykinį susitikimą su nelabai tuo patenkinta moterimi.

Skelbta, kad A.Kalasiūnas iš darbo vietos pabėgo 2019 rugsėjo 16 dieną, apie 13.30 val. Pareigūnai praneša, kad bėglio iki šiol nepavyko surasti.

„Nuteistajam pasišalinus iš laisvės atėmimo vietos, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jūsų minimu atveju, ikiteisminį tyrimą pradėjo Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos pareigūnai, tačiau asmens paieškos veiksmus atlieka Kauno apskrities policijos pareigūnai. Kokie paieškos veiksmai atlikti ir kokie rezultatai yra policijos veiklos duomenys bei ikiteisminio tyrimo medžiaga. Prokuroras priima sprendimą, kokia apimtimi gali būti viešinama informacija“, – tik tiek informacijos portalui kauno.diena.lt suteikė Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktorius Dainius Sušinskas.

„Deja, minėtas asmuo nėra sulaikytas, nors pareigūnai ėmėsi visų reikalingų tiek viešo, tiek neviešo pobūdžio paieškos veiksmų. Pareigūnų turimais duomenimis, vyras nuo teisėsaugos slapstosi užsienyje“, – nurodė Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai.

Po A.Kalasiūno pabėgimo, apie į laisvę ištrūkusį sadistą tąkart buvo pranešta ir nuo jo nukentėjusiai moteriai.

Kauno apygardos prokuratūros atstovai papildė, jog 2019 rugsėjo 13 d. Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos 3-iame kriminalinės žvalgybos skyriuje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nuteistojo A.Kalasiūno pabėgimo iš įkalinimo įstaigos.

„2019 rugsėjo 16 d. Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros 6-ojo skyriaus prokurorės nutarimu A.Kalasiūnas pripažintas įtariamuoju dėl nusikalstamos veikos padarymo. Jo atžvilgiu tą pačią dieną paskelbta paieška.

Šių metų vasario 17 d. Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų Ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartimi jam paskirta kardomoji priemonė suėmimas, nenustatant  termino. Įtariamasis A. Kalasiūnas nėra surastas, jo buvimo ar gyvenamoji vieta nėra nustatyta. Atliekami paieškos veiksmai“, – teisėsaugos veiksmų chronologiją aiškino prokuratūros atstovai.

Andrius Kalasiūnas

Nutrauktos sutartys

Pagal sutartį, nuteistąjį darbo vietoje turėjo prižiūrėti įmonės, kurioje buvo įdarbintas A.Kalasiūnas, atstovai. Taip pat kaliniui kasdien buvo atvežami pietūs, į darbo vietą jį pristatydavo Pravieniškių pataisos namų pareigūnai. Po to, kai bendrovė iš akių paleido sadistą, nuspręsta su įmone daugiau ryšių nepalaikyti ir joje neįdarbinti kitų nuteistųjų.

„Informuojame, kad dėl nuteistojo pasišalinimo iš darbo vietos, papildomai atliktas įvykio aplinkybių vertinimas. Pravieniškių pataisos namai sutartį su įmone, kurioje dirbo nuteistasis, nutraukė. Po nuteistojo pasišalinimo iš darbo vietos, Pravieniškių pataisos namų administracija inicijavo susitikimą su nuteistųjų darbus organizuojančių įmonių atstovais. Susitikime aptarti nuteistųjų priežiūros ypatumai darbo vietose, informacijos teikimo pataisos namams apie nuteistojo elgesį darbo vietoje svarba. Visiems darbdaviams papildomai išsiųstos atmintinės dėl sutartyse numatytų teisių, pareigų ir nuteistųjų priežiūros ar bendravimo ypatumų“, – apie tai, jog po A.Kalasiūno pabėgimo teko peržiūrėti ir kitų bendrovių sutartis, komentavo D.Sušinskas.

Jis nurodė, kad pataisos įstaigoje, atrenkant ir svarstant, kuriems nuteistiesiems gali būti suteikta teisė vykti be sargybos ar palydovo, vertinama ne tik formalieji kriterijai, tačiau surenkami ir papildomi duomenys, galintys turėti įtakos priimant sprendimus (vertinamas nusikaltimo pobūdis, ar nėra pareikšti nauji įtarimai baudžiamojoje byloje ir kt.). „Sustiprinta nuteistųjų kontrolė darbo vietose, atliekant daugiau netikėtų patikrinimų, o prieš pasirašant bendradarbiavimo sutartis su darbdaviu, jo pateiktus dokumentus tiria specialiai sudaryta komisija“, – apie tai, kokių veiksmų imtasi, kad ir kiti nuteistieji nesugalvotų pabėgti iš darbo vietos, kalbėjo Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos vadovas.

Pareigūnų turimais duomenimis, vyras nuo teisėsaugos slapstosi užsienyje.

Sadistinis išpuolis

Portalas kauno.diena.lt jau rašė, kad buvusi A.Kalasiūno mergina buvo pagrobta 2014-ųjų liepos 20-osios vakarą iš vieno Partizanų gatvės daugiabučio kiemo ir jėga įgrūsta į tai padariusio buvusio savo draugo BMW.

Į spąstus pakliuvusi auka vežiota šiuo automobiliu apie valandą, nepaliaujant prieš ją smurtauti – vis susigalvojant naujų sadistiškų kankinimo būdų. Kol buvo išvaduota policijos patrulių, ant kurių rankų prarado sąmonę.

Kelis kartus ji buvo netekusi sąmonės ir per pačią egzekuciją. Pareigūnams apie šią pranešė jos liudytoju prieš savo valią tapęs A.Kalasiūno draugas, sėdėjęs tą vakarą prie BMW vairo, nes jo savininkas buvo neblaivus. Po sulaikymo A.Kalasiūnui buvo nustatytas vidutinis girtumas – 1,83 promilės alkoholio.

Teisme buvo paskelbti šio liudytojo ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymai, kaip A.Kalasiūnas savo draugei atsuktuvu sužalojęs kaklą ir kaip ne kartą bandė ją išstumti iš važiuojančio automobilio. Tačiau liudininkui vis pavykdavo BMW pristabdyti. Galiausiai A.Kalasiūnas savo pasiekė ir, partempęs auką atgal į automobilį, rengėsi vilkti ją grindiniu, privėręs plaukus durelėmis. Tačiau tada draugas atsisakė toliau važiuoti.

Keitėsi A. Kalasiūno išvaizda ir teismams nagrinėjant jo bylas.

Pati nukentėjusioji teigė atlaikiusi tada apie 200 sužvėrėjusio buvusio savo draugo smūgių ir spyrių. Ir iki šiol sapnuojanti išgyventą košmarą bei blogai girdi viena ausimi, nes buvo trūkęs šios būgnelis. Be to, pradėjo bijoti žmonių. Ji prašė iš teisiamojo 30 tūkst. eurų moralinio atlygio.

Kauno apygardos teismas, atsižvelgdamas į turtinę A.Kalasiūno padėtį (jo finansinius įsipareigojimus bankui) ir Aukščiausiojo Teismo praktiką, priteisė nukentėjusiajai 12 tūkst. eurų, pasiųsdamas sadistą už grotų devyneriems metams, įskaičiuojant į šią bausmę ir iki nuosprendžio ten praleistus kelerius metus.

GALERIJA

  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
  • Pabėgusio Kauno sadisto paieškos vis dar bevaisės
Elijaus Kniežausko, Tomo Raginos, Evaldo Virkečio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Kalasiūnienė

Tai kur čigone pasislėpęs?

Visas ieskojimas

Milicija visai nedirba. Dabar visi ant trikoju bizni suka. O visas ieskojimad , tai pazystamu , ir giminių telefonu klausymas. Jei nepaskambins , tai ir neras. O mergaitei , kaip dabar gyventi?

D

Matytas Dubline
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS