Po kirčio pinigų plovimui – milijonai į valstybės biudžetą | KaunoDiena.lt

PO KIRČIO PINIGŲ PLOVIMUI – MILIJONAI Į VALSTYBĖS BIUDŽETĄ

Teisėsauga užkirto kelią didelio mąsto pinigų plovimui. Bendradarbiaujant su Lietuvos finansų įstaigomis ir užsienio valstybių finansinės žvalgybos padaliniais atskleista tarptautinė pinigų plovimo schema. Areštuota 2,9 mln. eurų pervesta į Lietuvos biudžetą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas prieš dvejus metus, kai vienas Lietuvos bankas kreipėsi į teisėsaugą dėl neaiškaus pinigų pervedimo. Banko atstovų pastebėjimai nebuvo beverčiai.

"Į Vokietijos bendrovės sąskaitą Lietuvos banke buvo pervesti 2,9 mln. eurų. Atvykę bendrovės atstovai bankui nelabai galėjo paaiškinti, kokiu tikslu pervesti pinigai, kokie sandoriai planuojami atlikti, dėl to bankui sukėlė įtarimų", – pasakojo tyrimą atlikusios Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybos laikinai einantis viršininko pareigas Rolandas Urbonas.

Vėliau pareigūnai nustatė, kad pinigų kelias prasidėjo Nigerijoje. Abejotinos reputacijos Nigerijos įmonė apie 10 mln. eurų pervedė Gruzijos įmonei už neva krovininių platformų statybą. Toliau pinigai keliavo į Bulgariją ir galiausiai dalis atsidūrė viename Lietuvos banke Vokietijos įmonės sąskaitoje. Pareigūnai įsitikinę, kad pervedinėjant pinigus į skirtingų šalių bankus buvo siekiama paslėpti jų kilmę.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Egidijus Zuzevičius patvirtino, kad Vokietijos įmonei vadovavo Lietuvos pilietis. Realiai įmonė jokios ūkinės veiklos nevykdė.

"Įtarimų sukėlė tai, kad skirtingų šalių bendrovėms atstovavo tie patys asmenys. Jie teisėsaugai buvo žinomi. Tyrimo metu išaiškintas suklastotų dokumentų faktas. Jų pagrindu buvo siekiama pakeisti direktorių", – dėstė E.Zuzevičius.

Klastojimo epizodų per dvejus metus trukusį tyrimą buvo ir daugiau. Vis dėlto tikrieji milijonų savininkai taip ir nepaaiškėjo, nors įvairiais būdais siekė susigrąžinti Lietuvoje atsidūrusius 2,9 mln. eurų. Ikiteisminio tyrimo metu įtarimai niekam nebuvo pareikšti.

Dalis tyrimo – dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų plovimo – nutraukta. Kadangi nėra įtariamųjų, kuriuos būtų galima laikyti šio nusikalstamo būdo kūrėjais ir vykdytojais, milijonai tapo bešeimininkiais.

"Prokuroro sprendimu, bešeimininkiu tapęs turtas – 2,9 mln. eurų – buvo pervestas į Lietuvos valstybės biudžetą", – sprendimą paviešino E.Zuzevičius.

FNTT Kauno apygardos vadovas R.Urbonas neslėpė iš bankų neretai gaunantis informacijos apie neaiškius finansinius sandorius. Panašaus kalibro byla buvo prieš keletą metų. Tuo metu sėkmingas tyrimas baigėsi 40 mln. litų pervedimu į Lietuvos valstybės biudžetą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Saunuoliai

Nigerieciu pinigus i Lietuvos biudzeta sast ir imete,kaip sakoma kas rado to ir pinigai.:)Daugiau tokiu siuzetu,tai greitai gyvensim kaip belgai.:)

gerai bet kas pinigus priglaus tai gal pensijas indeksuosit

arba vaikus kuriems reikia mediku paslaugos juk gidymas ir mokslas buvo nemokami?........

Jonas

Šaunuoliai FNTT

SUSIJUSIOS NAUJIENOS