Pravieniškių korupcijos byloje – vienas įtariamasis ir aštuoni specialieji liudytojai | KaunoDiena.lt

PRAVIENIŠKIŲ KORUPCIJOS BYLOJE – VIENAS ĮTARIAMASIS IR AŠTUONI SPECIALIEJI LIUDYTOJAI

Tiriant galimą pareigūnų korupciją Pravieniškių pataisos namuose, įtarimai pateikti įstaigos komendantui, apklausti aštuoni asmenys, jiems suteiktas specialiojo liudytojo statusas, teigia prokuratūros ir Kalėjimų departamento atstovai.

Pasak jų, komendantas sulaikytas, jį prašoma suimti, kaip specialusis liudytojas apklaustas ir gegužę nuo pareigų nušalintas įstaigos vadovas Dainius Sušinskas. Tiriama schema, kaip pareigūnams būdavo atsilyginama už fiktyvų nuteistųjų įdarbinimą.

Už „įdarbinimą“ – 1,5 tūkst. eurų per mėnesį

„Mums pavyko surinkti pakankamai duomenų, kad Pravieniškių pataisos namų komendantas visgi darė tam tikrus veiksmus ir (...) yra pagrindas įteikti jam pranešimą apie įtarimą padarius nusikaltimą (...), tai yra piktnaudžiavimas ir dokumentų klastojimas“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją teigė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Pasak jo, surinkta pakankamai duomenų, kad „vienas iš valstybės pareigūnų“ piktnaudžiavo savo įgaliojimais siekdamas asmeninės naudos.

„Tokiu būdu jis susirinkdavo tam tikrą sumą. Šiandieną galime kalbėti, kad surinkdavo per mėnesį mažiausiai apie 1,5 tūkst. eurų, galime kalbėti apie tai, kad buvo klastojami dokumentai“, – teigė D. Valkavičius.

Kalėjimų departamento vadovas Virginijus Kulikauskas informavo, kad pinigai imti už fiktyvų nuteistųjų įdarbinimą.

„Turime tokį manymą ir tokių parodymų byloje, kad nuteistieji įdarbinami fiktyviai, realiai neatliekantys jokių veiksmų, už tai, kad jie gautų tam tikrą „bonusą“, kad galėtų jiems būti taikomas lygtinis paleidimas, perkėlimas į lengvesnes bausmės atlikimo sąlygas. Tam reikia dirbti, o realiai darbai nevyko, įstaiga mokėjo už tai atlyginimus nepagrįstai“, – sakė V. Kulikauskas.

D. Valkavičiaus teigimu, nusikalstama schema veikė nuo 2018-ųjų birželio, šiuo metu bandoma išsiaiškinti, kiek ir kurie asmenys, pareigūnai joje veikė.

Spaudos konferencija dėl Pravieniškių korupcijos bylos

Vilmanto Raupelio nuotr.

Apklaustas vadovas, kiti įstaigos darbuotojai

Pasak prokuroro, tyrimu siekiama atskleisti, kaip Pravieniškių pataisos namuose veikė nusikalstama schema, gaunama asmeninė nauda iš nuteistųjų ir jų giminaičių.

Trečiadienį pareigūnai atliko 34 kratas pareigūnų gyvenamosiose vietose ir darbe, paimti dokumentai, išmanieji įrenginiai. Kratos pas nuteistuosius nebuvo atliktos. Apklaustas ir gegužę nušalintas pataisos namų direktorius D. Sušinskas.

„Galiu patvirtinti, kad buvo apklausti aštuoni asmenys apie galimai padarytą savo nusikalstamą veiką, tai yra prokuroro nutarimu buvo suteiktas vadinamasis specialaus liudytojo statusas, veiksmai ir toliau atliekami“, – sakė prokuroras.

„Įkalinimo įstaigos direktorius yra apklaustas šioje byloje, kaip asmuo, galimai padaręs nusikalstamą veiką, apie savo veiksmus. Kaip ir minėjau, prokuroro nutarimu, jam buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas“, – pridūrė jis.

Anot V. Kulikausko, iš viso atliekant tyrimą apklausta „ne viena dešimtis“ asmenų „nuo specialisto iki aukščiausio vadovo“. Visi aštuoni asmenys, kuriems suteiktas specialiojo liudytojo statusas, yra iš pataisos įstaigos.

Įtariamasis komendantas buvo atsakingas už darbo organizavimą, jo apskaitą, dokumentų pateikimą išmokėti atlyginiams, nuteistųjų kontrolę. V. Kulikauskas patvirtino, kad pareigūnas trečiadienį dar dirbo, šiuo metu jis sulaikytas.

Įtariamasis kaltę pripažįsta iš dalies

„Įtariamasis jau yra apklaustas byloje, galiu pasakyti, kad įtariamasis kalba apie tam tikrą nusikalstamą veikimą. Prokurorė leido pasakyti, kad jis iš esmės prisipažįsta dėl dalies padarytų nusikalstamų veikų, mes vadiname epizodais“, – tvirtino prokuroras D. Valkavičius.

Prokurorai prašo suimti įtariamąjį, Kauno apylinkės teismas sprendimą dėl kardomosios priemonės skelbs penktadienį.

Pasak D. Valkavičiaus, įtariamasis gaudavo ne tik piniginį atlygį, bet ir dovanas iš nuteistųjų artimųjų, palaikė „neformalius santykius su nuteistųjų artimaisiais“, t. y. būdavo susitinkama sutarus laiką ir vietą. Tokių susitikimų, anot prokuroro, buvo keliolika, artimieji atsilygindavo, pavyzdžiui, kvepalais, o patys prašydavo perduoti nuteistiesiems įvairių asmeninių daiktų.

Jis sakė, kad tiriama ir versija dėl telefonų, narkotikų perdavimo nuteistiesiems.

„Buvo tam tikras nuolatinis kontaktas su asmenimis, tokiu būdu buvo gerinamos nuteistųjų sąlygos įkalinimo įstaigoje, ir, kas blogiausia, tiriame vieną iš versijų, kokiu būdu į įkalinimo įstaigą patekdavo įvairūs uždrausti daiktai: galime kalbėti apie telefonus, SIM korteles, galime kalbėti net apie narkotinių medžiagų platinimą“, – kalbėjo D. Valkavičius.

Neigia prielaidas dėl siekio susidoroti

V. Kulikauskas tikino, kad galimą korupciją pavyko sustabdyti ir dėl 2019-aisiais įvykusios kriminalinės žvalgybos reformos, kai ji tapo pavaldi tiesiogiai Kalėjimų departamentui. Jis sakė, kad kalbos, jog departamentas siekia „susidoroti su įstaigos ar bet kurios kitos įstaigos administracija“, yra nepagrįstos.

„Turime tam tikrą skepsį, pasipriešinimą, apmaudu, bet kartais ir iš mūsų pačių pareigūnų, taip pat ir iš minėtos įstaigos administracijos dėl kriminalinės žvalgybos veikimo pobūdžio, šiandien erdvėje sklando visokių sąmokslo teorijų. Manau, visi atsakymai bus atsakyti šiame ikiteisminiame tyrime. Manau, sistema valosi“, – kalbėjo Kalėjimų departamento vadovas.

Gegužės viduryje nuo pareigų buvo laikinai nušalintas Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius D. Sušinskas, jo pavaduotojo pareigas laikinai einantis Sigitas Sadonis ir Trečiojo sektoriaus Saugumo valdymo skyriaus viršininkas Linas Nanartavičius.

Tokį sprendimą Kalėjimų departamento direktorius priėmė reaguodamas į incidentą, kai iš pataisos namų išlaužę grotas pabėgo du nuteistieji.

V. Kulikauskas ketvirtadienį patvirtino, kad direktoriaus nušalinimas nesusijęs su šiuo naujausiu ikiteisminiu tyrimu.

Įstaigai laikinai vadovauja Kalėjimų departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas einantis Gintautas Šarauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Neuprantu as

Kaip neimanoma sutvarkyti betvarkes kolonijoje? Tai zudo tai tyciojasi tai bega tai telefonais kalba ir is senuku pinigus atimineja, narkotikus naudoja alkoholis per krastus liejasi? Zodziu visoska betvarke!

Algis

Manau viskas su Sušinsko zinia vyko.

Rolas

Nori gyvent,reik dalintis!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS