Prokuratūra: tyrimas dėl pažeidimų Pravieniškėse nutrauktas pagrįstai | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA: TYRIMAS DĖL PAŽEIDIMŲ PRAVIENIŠKĖSE NUTRAUKTAS PAGRĮSTAI

  • 5

Kauno apygardos prokurorų sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir kitų veikų Pravieniškių pataisos namuose buvo pagrįstas, ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Tai Generalinės prokuratūros prokurorai konstatavo įvertinę Kauno kolegų sprendimą birželio 4-ąją nutraukti tyrimą dėl įvairių pažeidimų įkalinimo įstaigoje: dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Kaip skelbta anksčiau, daugiau nei pusantrų metų trukęs tyrimas vertinant Teisingumo ministerijos audito medžiagą birželį nutrauktas nustačius, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Pranešime pabrėžiama, jog sprendimas tuomet buvo revizuotas Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus, o liepos viduryje nuspręstas patikrinti ir Generalinės prokuratūros atstovų – per šį laiką nebuvo gauta  skundų iš Teisingumo ministerijos bei Pravieniškių pataisos namų.

Tyrimas buvo atliekamas dėl galimo piktnaudžiavimo, dokumento klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą konstatuota, kad pagal sutartis visi darbai buvo padaryti ir paslaugos suteiktos, nors jų pirkimų bei sutarčių vykdymo metu ir nustatyti procedūriniai pažeidimai, tačiau dėl jų nebuvo padaryta didelė žala.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2017-aisiais, gavus Teisingumo ministerijos audito medžiagą. Ministerijos pristatytose 2015 – 2017 metų kalėjimo veiklos tyrimo išvadose buvo nurodyta, kad su prastu turto valdymu, atliekų šalinimu, prastai vykdyta vidaus kontrole susijusi žala siekia apie 958 tūkst. eurų.

Teisėsaugos tyrimas atliktas įtariant, kad pataisos namų darbuotojai galėjo piktnaudžiauti tarnybine padėtimi atlikdami viešuosius pirkimus, sudarydami finansiškai nenaudingas sutartis, pažeisdami teisės viešųjų pirkimų teisės aktus, apgaulingai tvarkė įstaigos buhalterinę apskaitą.

Iš viso ištirta keliasdešimt įtartinų viešųjų pirkimų, paslaugų, nuomos sutarčių atvejų, apklausta keliasdešimt asmenų.

Tyrimą nutraukę Kauno prokurorai konstatavo, kad pažeidimai buvo padaryti, tačiau juos padariusiems asmenims nėra teisinio pagrindo taikyti griežčiausią – baudžiamąją atsakomybę. Prokurorai pabrėžė, kad po audito asmenys buvo nubausti už tarnybinius pažeidimus.

„Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą konstatuota, kad pagal sutartis visi darbai buvo padaryti ir paslaugos suteiktos, nors jų pirkimų bei sutarčių vykdymo metu ir nustatyti procedūriniai pažeidimai, tačiau dėl jų nebuvo padaryta didelė žala. Tyrimo metu negauta duomenų apie galimą kai kurių bendrovių protegavimą, apie gaunamą tarp ūkio subjektų ir valstybės įstaigos atstovų nepagrįstą turtinę naudą, apie santykių tarp įmonių ir Pravieniškių pataisos namų atstovų palaikymą korupciniais ar kitokiais neteisėtais būdais“, – teigia Generalinė prokuratūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

tam---Rrrnnn---

ablauche nedadarytas --butent dabar ir yra tas ,,,backos teisingumas,,,, anksciau ant backos reikedavo lipt ir yrodinet teiusybe ....dabar davei kysy ir uz kysi yrodys kiti tavo ,,,,teisinguma,,,, per maza kysy duosi --busi pats apkaltintas...... ir tu su tokiu ,,,teisingumu,,, suoliuoji ne link civilizuotos teisines valstybes keliu --bet y gudzius Huntos banditiniu gauju beteisius valstybes valdymo bruzgynus.......

Petras

Kolegu prokuroru gen prok tyrimas " viskas gerai! " Saunuoliai! VEL EILINI KARTA MUS PILIECIUS PALINKSMINPTE!! Parasyta JUODU ANT JUODO PROKURORU POPIERIAUS.... Ka reiskia keliasdesimt tyrimu orkeliasdesimt pazeidimu??? Kiek ir kokius BOBAISOUS LANONAT???

Rrrnnn

Ačiū dievui, kad dabar 21 amžius ir mokslas yra išradęs valdžių padalijimo teoriją. Lietuvoje yra nepriklausomų institucijų !!! kaip ir turėtu būti. Nes paskutiniu metu buvau beprarandanti viltį..... atrodė, kad Lietuva grįžo į gudžius laikus kuomet vyravo teorija, kieno valdžia to ir teisingumas, o tokių laikų teisingumo vykdymą, pavadinčiau "bačkos teisingumu" kuomet žmogus nežinodamas faktų, ar sau naudingai interpretuodamas juos kaltina žmogų turgaus aikštėje užsilipes ant bačkos. O kaltinamaj neduodama pasisakyti ar kitaip gintis. Po "oficialaus ir ypatingai kompetetingo pranešimo" turgaus aikštėje, nebe kaltinamąjį, o jau nuteistąjį atiduodama sudraskyti miniai kuri jaučia malonumą.... Ačiū dievui Lietuva dėjo žingsnį į priekį ir iš "bačkos valstybės" vėl pasuko teisingu teisinės, civilizuotos valstybės keliu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS