Sugriežtino bausmę pedofilui: nukentėjusiųjų gretos itin gausios | KaunoDiena.lt

SUGRIEŽTINO BAUSMĘ PEDOFILUI: NUKENTĖJUSIŲJŲ GRETOS ITIN GAUSIOS

Lietuvos apeliacinis teismas už daugiau kaip ketverius metus tik socialiniame tinkle tvirkintas nepilnametes mergaites nuteistam Erlandui Jonučiui paskyrė griežtesnę – laisvės atėmimo bausmę.

Domino mergaitės

Visuomenė buvo šokiruota, kai už nepilnamečių tvirkinimą pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu E. Jonučiui buvo skirta laisvės apribojimo  metams ir keturiems mėnesiams bausmė, įpareigojant nuteistąjį per šį laikotarpį neatlygintinai išdirbti 200 val. įstaigose, organizacijose, besirūpinančiose neįgaliais, pasenusiais ar kitais žmonėmis, kuriems reikalinga pagalba, taip pat 10 tūkst. eurų bauda.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, įvertinusi bausmei skirti reikšmingas aplinkybes, patvirtinančias, kad nusikalstamos veikos nebuvo pavienės ar atsitiktinės, ir nusikalstamų veikų pavojingumą, jų pobūdį, bendrą trukmę, nukentėjusiųjų skaičių ir amžių, konstatavo, kad bausmės tikslai tokioje situacijoje bus pasiekti tik nuteistajam paskyrus Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnių sankcijose numatytas laisvės atėmimo bausmes.

Nukentėjusiųjų gretos itin gausios – 23 mažametės ir nepilnametės iš skirtingų Lietuvos miestų ir miestelių. Mergaites tvirkintojas medžiojo socialiniame tinkle „Facebook“.

Vietoj savo nuotraukos E. Jonutis profilį papuošė jūros vaizdu ir pasirašė esantis šešiolikos. Ikiteisminio tyrimo metu jis prisipažino ieškojęs tik nepilnamečių mergaičių, berniukai jo nedomino. Nusižiūrėtą auką pakalbindavo per programėlę „Messenger“, o jūros vaizdu pridengtą profilio paslaptį atskleisdavo, nusiųsdamas internete rastą vaikino nuotrauką.

Nukentėjusiųjų gretos itin gausios – 23 mažametės ir nepilnametės iš skirtingų Lietuvos miestų ir miestelių.

Nujautė aukų amžių

Susirašinėti su mažametėmis ir nepilnametėmis E. Jonutis pradėjo 2015 m. Susirašinėjimas vyko ne apie mokslus, hobius ar mėgstamiausius vaikiškus filmus. Suaugęs vyras versdavo mergaites bendrauti intymiomis temomis. Kai kurios aukos neslėpė, kad nė nesupratusios, ką turėtų atrašyti į gašlius po jūros nuotrauka pasislėpusio iškrypėlio pasiūlymus.

Dažniausiai tai vykdavo vakare arba naktį. Bendraudamas su mergaitėmis, E. Jonutis prašydavo, kad jos atsiųstų savo nuotraukų, kuriose matytųsi jų apnuoginti lytiniai organai, užpakalis. E. Jonutis buvo dosnus – nuotraukas su savo lyties organu siųsdavo joms atgal, o kartais tai padarydavo ir pirmas.

Vyras teisme pripažino: iš profilio nuotraukų tiksliai žinojo, kad nusižiūrėtos mergaitės yra mažametės arba nepilnametės. E. Jonutis aiškino esą nepuldavęs išsyk rašyti sekso temomis ir prašyti nuotraukų.

Iš pradžių tikino rašęs apie muziką, meną, nors nė viena nukentėjusioji šito nepaminėjo liudydama teisme. Tikėtina, ne tai labiausiai įstrigo vaikų atmintyje. Įsibėgėjus susirašinėjimui, pradėdavo bendrauti apie lytinius dalykus.

Intymios temos

Nuteistasis pripažintas kaltu padaręs 28 apysunkius ir vieną nesunkų nusikaltimą, nukentėjusiosiomis pripažintos net 23 jaunesnės nei šešiolikos metų amžiaus mergaitės, iš kurių penkiolika nusikaltimų padarymo metu buvo mažametės.

Bendravimą su mergaitėmis E. Jonutis nutraukė tik po policijos pareigūnų vizito, kai buvo paimtas jo telefonas, kompiuteris ir jis buvo apklaustas. Teismui vyras dievagojosi labai apgailestaujantis dėl savo veiksmų. Pripažino, kad toks jo elgesys galėjo kelti jaunų mergaičių per ankstyvą domėjimąsi lytinėmis funkcijomis, santykiais, kad toks elgesys gali neigiamai veikti jauno amžiaus žmones.

Nuosprendyje aprašytuose mergaičių parodymuose neprasprūsta jų išgyvenimai, kad kalbėti apie tai, kas vyko tarp jų ir E. Jonučio, joms nepatogu, kad tai sukelia itin nemalonius prisiminimus ir jausmus, dabar jos supranta, kad tai buvo nenormalus bendravimas.

Visų mergaičių parodymuose tas pats akcentas: jis nuolat troško susirašinėti intymiomis temomis. Jis ir inicijuodavo tokį susirašinėjimą. Susidaro įspūdis, kad bendrauti su vaikais E. Jonutis mokėjo. Pagal mergaičių apibūdinimą jis buvo malonus. Nors joms užkliuvo, kad pokalbiai vyko tik apie seksą, lovos reikalus, bet neatsispyrė „malonaus“ bendravimo pagundai. Neatsispyrė ir primygtiniams jo prašymams atsiųsti nešvankių nuotraukų – nusifotografuoti nuogai, apnuoginti krūtinę, lytinius organus ir siųsti jam.

Bendravimo ypatumai vertė mergaites jaustis nepatogiai. Susirašinėjimas gal ir neatrodė visiškai normalus, bet manė, kad tik šitaip nusipelnys vaikino dėmesį. Juolab kad prisistatęs kaip vos keliais metais vyresnis vaikinas, 40 metų perkopęs E. Jonutis kalbėdavo mergaitėms apie tai, kad norėtų šalia jų atsigulti, nurengti ir paskęsti intymiuose reikaluose.

Nori pamiršti

Savo pačių nelaimei mergaitės E. Jonučiui nurodė esančios šiek tiek vyresnės, nei buvo iš tikrųjų. Tačiau net ir jų pameluotas amžius nesiekė pilnametystės ribos, o klausimai, ar priimtų šalia į lovą, ar leistų jam liesti, ar mylėtųsi su juo be apsaugos priemonių, apie drėgnumą, erogeninių zonų bučiavimą, gal ir šokiravo, bet smalsumas buvo stipresnis.

Greičiau pamiršti ir nebejausti gėdos – toks šiandien nukentėjusiųjų noras. Anuomet tai buvo paslaptis, kurios niekam nepasakojo, niekam nerodė susirašinėjimo ir siunčiamų E. Jonučio nuogybių.

Siųsdamas savo vyriško pasididžiavimo nuotraukas mergaitėms E. Jonutis vengė fotografuoti veidą – prisidengęs jauno vaikino veido nuotrauka, tikėtina, vylėsi didesnio artumo. Kai kurias E. Jonutis kvietė pasimatyti. Kas žino, kuo viskas būtų baigęsi, jei ne toks jaunas mergaičių amžius ir pedofilą nuo jų skiriantis atstumas.

Lietuvos apeliacinis teismas nuteistajam skyrė dvejų metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios dydis nustatytas atsižvelgus į prokuroro apeliaciniame skunde siūlytos skirti galutinės bausmės dydį, laikantis principo, kad nuteistojo padėtis negali būti pabloginta labiau, nei prašoma apeliaciniame skunde.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis šioje baudžiamojoje byloje įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau kasacine tvarka per tris mėnesius gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Ha ha

BAMBUKAS tu teisus, visi buvo zemesnio sluoksnnio nei jie ir marti bjauri.... Klausimas, kazi gal ir su savo turimais vaikais zaide tokius zaidymelius

Haha

Jis turi vaiku, skolu, alimentu nemoka. Buvo baustas....

Bambūkas

Pedofilo motina sakydavo kad jos sūnus inteligentas o kaimynus skaitė durniais Čia Kūlupėnai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS