Sukčiai nusitaikė į pardavėjus: išvilioja sąskaitų duomenis ir atsiunčia „kurjerį“ paimti daiktų | KaunoDiena.lt

SUKČIAI NUSITAIKĖ Į PARDAVĖJUS: IŠVILIOJA SĄSKAITŲ DUOMENIS IR ATSIUNČIA „KURJERĮ“ PAIMTI DAIKTŲ

Pastarąją savaitę socialinėje erdvėje paplito pardavėjų perspėjimai dėl sukčių, bandančių pasisavinti daiktus, o taip pat ir siekiančių išvilioti sąskaitų duomenis, neva jie reikalingi atsiskaitymui už pirkinį.

„Būkite dėmesingi!!! Parduodama naudotas sofas internetu gavau žinute į „Viber“ programėlę. Žmogus prisistatė Alina iš Kauno. Rašė rusų kalba, bet iš lietuviško numerio +37064828221. Susitarėme dėl kainos“, – pasakojo viena susidūrusiųjų su sukčiais pardavėjų.

Po to sekė žinutė, kad prekės atvažiuos pasiimti DPD kurjeris bei atsiuntė nuorodą, kurią atsidarius ir suvedus duomenis už prekę sutarti pinigai įkris į sąskaitą.

Nuoroda nukreipė į netikrą DPD puslapį, kur reikėjo pasirinkti „GAUTI LĖŠŲ“, suvesti korteles duomenis, vardą bei pavardę. Tačiau tokiu būdu pinigai ne jums atkeliautų, o iš jūsų sąskaitos visus pinigus galėtų siurbti sukčiai, perspėjo moteris.

Į redakciją kreipęsis Anatolijus pasakojo sukčių žinutės sulaukęs taip pat per vaiberį.

„Įdėjau skelbimą į skelbiu.lt, kad parduodu šildytuvą ir gaunu į „Viber“ programėlę žinutę, kad kažkokia Sandra norėtų ji nusipirkti. Visą mūsų susirašinėjimą prisegu. Akivaizdu, kad aferistai. Beje, jau antrą kartą tas pats, tik iš skirtingų žmonių. Praeitą kartą irgi buvo moteris, tik atseit iš Baltarusijos, rašė rusų kalba, neva norėjo šildytuvą nupirkt ir nusiųsti giminaitei, kuri gyvena Vilniuje. Gal aktualu, kad žmonės neužkibtų“, – rašė Anatolijus, kuriam sukčiai taip pat siuntė netikras nuorodas, suokė apie atsiskaitymą per DPD sistemą, ir prašė parduodamą daiktą perduoti kurjeriams.

Skaitytojo susirašinėjimas su įtariamais sukčiais/Asmeninio arch. nuotr.

Laukiame Kauno pareigūnų turimos informacijos apie tokius sukčiavimo atvejus.

Ragina neužkibti

Tuo tarpu „DPD Lietuva“ suskubo išplatinti pranešimą, kad į juos kreipėsi nemažai asmenų, kai internetiniai sukčiai bando išvilioti asmenų, pardavinėjančių prekes skelbimų portaluose, mokėjimo kortelių duomenis.

„Tai buvo daroma imituojant siuntų savitarnos internetinę svetainę esiunta.lt ir dpd.lt. Siuntų pristatymo bendrovė ragina gyventojus būti itin atidžiais ir primena, kad visuomet įsitikintų, jog atidaromi DPD internetiniai puslapiai baigiasi būtent galūne „dpd.lt“ (jeigu baigiasi galūne „dpdlt“ (be taško), tai nėra bendrovei priklausantis puslapis)“, – rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai.

Tai buvo daroma imituojant siuntų savitarnos internetinę svetainę esiunta.lt ir dpd.lt.

Anot „DPD Lietuva“ rinkodaros ir pardavimų vadovo Baltijos šalyse Gabrieliaus Bilevičiaus, šį sekmadienį buvo sulaukta informacijos apie kenkėjišką internetinę nuorodą, į kurią buvo prašoma suvesti mokėjimo kortelės duomenis.

Jis tikina, kad nors nuorodos adrese buvo minimas įmonės pavadinimas, „DPD Lietuva“ su šia nuoroda niekaip susijusi nebuvo, o įtartina nuoroda, pranešus apie tai atsakingoms institucijoms ir nustačius, kad yra kenkėjiška, buvo užblokuota.

G. Bilevičiaus teigimu, oficialios „DPD Lietuva“ siuntų savitarnos nuorodos yra esiunta.dpd.lt ir esiunta.lt, o įmonė nei viename iš šių puslapių nerenka mokėjimų už žmonių  parduodamas prekes.

„Gyventojai visuomet turėtų būti atsargūs, atidarinėdami neaiškios kilmės nuorodas. Rekomenduojame visuomet įsitikinti, kad puslapis, kuriame lankotės, yra saugus ir nekelia grėsmės jūsų asmeniniams ar finansiniams duomenims bei pinigams. Pastebėjus panašias sukčių veiklas „DPD Lietuva“ vardu, prašome apie tai pranešti el. paštu kas@dpd.lt“, – teigė „DPD Lietuva“ rinkodaros ir pardavimų vadovas Baltijos šalyse.

GALERIJA

  • Sukčiai nusitaikė į pardavėjus: išvilioja sąskaitų duomenis ir atsiunčia „kurjerį“ paimti daiktų
  • Sukčiai nusitaikė į pardavėjus: išvilioja sąskaitų duomenis ir atsiunčia „kurjerį“ paimti daiktų
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Arūnas

Šiandien tas pats buvo, numeris+370 684 28531, per WhatsApp. Saugokitės.

AFERISTAI

+37067084377 iš šito numerio per viber rašinėja aferistai, atsargiai!

Alius

Zmogau, kurjeriais cia aplamai ne prie ko, nedaeina?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS