STT pripažino V. Šiliausko namuose sumontavusi sekimo įrangą | KaunoDiena.lt

STT PRIPAŽINO V. ŠILIAUSKO NAMUOSE SUMONTAVUSI SEKIMO ĮRANGĄ

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) patvirtino, kad buvo sumontavusi sekimo įrangą tuometinio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko namuose.

Tokį atsakymą STT pateikė Lietuvos apeliaciniam teismui, jis nagrinėja V. Šiliausko kyšininkavimo bylą. Prašymą kreiptis į tarnybą teismui pirmadienį pateikė prokuroras Rolandas Stankevičius.

STT atsakyme nurodoma, kad remiantis teismo leidimu, pas V. Šiliauską buvo sumontuota vaizdo ir garso fiksavimo įranga, tačiau tarnyba neatskleidė, kokia medžiaga užfiksuota šia įranga, tvirtino, kad visos informacijos teismui pateikti negali.

V. Šiliausko advokatas Ruslanas Boiko prašė teismo pakartotinai kreiptis į STT su prašymu atskleisti užfiksuotos medžiagos turinį. Prokuroras R. Stankevičius ragino prašymą atmesti. Teismas atmetė R. Boiko prašymą.

Pats V. Šiliauskas praėjusiame teismo posėdyje pasakojo, kad 2021 metų gegužę, kai su šeima atostogavo, prie namų sumontuotos vaizdo kameros užfiksavo du veidus užsidengusius vyrus su baltais kombinezonais.

Pasak jo, policija nerado įsilaužimo į namus požymių, pats V. Šiliauskas taip pat nepasigedo, kad kažkas iš jo namų pavogta. Jis pasakojo, kad pasamdė įmonę, kuri namo terasoje rado pasiklausymo įrangą.

V. Šiliauskas teigė manęs, kad įrangą paliko vagys, kurie ketino grįžti apiplėšti namų, o ne teisėsaugos pareigūnai.

Prokuroras prašo įkalinti

Trečiadienį proceso dalyviai pasakė baigiamąsias kalbas.

Prokuratūra siekia, kad teismas buvusiam Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriui vietoj anksčiau skirtos 70 tūkst. eurų baudos skirtų šešerių metų laisvės atėmimą ir 30 tūkst. eurų baudą.

Prokuroras sako, kad pirmos instancijos teismas, skirdamas V. Šiliauskui tik baudą, nepagrįstai sureikšmino nuteistojo asmenybę ir neatkreipė dėmesio į nusikaltimo pavojingumą. Prokuroras mano, kad apygardos teismas skyrė pernelyg švelnią bausmės rūšį ir jos dydį, nepagrįstai dukart mažino bausmę.

„Manau, kad skunde pagrįstai nesutinkama su pirmosios instancijos teismo sprendimu“, – teisme sakė R. Stankevičius.

„Prašau prokuroro apeliacinį skundą tenkinti“, – pridūrė jis. 

Teismas gavo ir V. Šiliausko gynėjo apeliacinį skundą, tačiau ne dėl bausmės, o siekiant konstatuoti kai kurių aplinkybių patikslinimą nuosprendyje.

Skundo teiginiai, kad kratą atliko teisės neturintys asmenys, irgi atmestini.

R. Boiko prašo konstatuoti, kad V. Šiliausko namuose atliktos kratos yra neteisėtos, tad negali būti laikomos įrodymais byloje. Taip pat skundžiama, kad atsakomybėn nepatraukta įmonė „Autokausta“ ir jos vadovas Juozas Kriaučiūnas, davę kyšius.

Prokuroras R. Stankevičius teismo posėdyje teigė, kad V. Šiliausko gynėjo skundas atmestinas, nes krata atlikta teisėtai, STT pareigūnai galėjo atlikti kratas V. Šiliausko namuose.

„Skundo teiginiai, kad kratą atliko teisės neturintys asmenys, irgi atmestini“, – tvirtino R. Stankevičius.

Pasak jo, ir J. Kriaučiūnas, ir „Autokausta“ pagrįstai atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, tad ir šį R. Boiko apeliacinį skundą teismas turėtų atmesti.

V. Šiliauskas atsiprašė

R. Boiko taip pat prašė atmesti prokuroro prašymą paskirti laisvės atėmimo bausmę V. Šiliauskui, nes jis nėra teistas anksčiau, gailisi, vykdo visuomenei naudingą veiklą, įkalinimas neigiamai paveiks jo šeimą.

Nuotoliu prie teismo posėdžio prisijungęs V. Šiliauskas irgi sakė, kad nuoširdžiai gailisi dėl to, ką padarė, atsiprašė dėl savo elgesio bei prašė teismo neskirti jam laisvės atėmimo bausmės.

Teisėjų kolegija sprendimą ketina paskelbti vasario 28 dieną. 

Pernai lapkritį V. Šiliauskas už korupcinius nusikaltimus nubaustas 70 tūkst. eurų bauda, tačiau įskaičius sulaikyme praleistą laiką, jam reikia sumokėti 65 tūkst. eurų. Jam taip pat uždrausta septynerius metus dirbti valstybės tarnyboje – tai maksimalus tokios baudžiamojo poveikio priemonės terminas.

V. Šiliauskas nuteistas už tai, kad eidamas pareigas Kauno miesto savivaldybėje 2021–2022 metais savo naudai pats tiesiogiai reikalavo ir priėmė iš įmonės „Autokausta“ vadovo J. Kriaučiūno kyšių už 260 tūkst. eurų. V. Šiliauskas teisme visiškai pripažino savo kaltę.

Teismas kaltės pripažinimą ir V. Šiliausko gailėjimąsi pripažino lengvinančiomis aplinkybėmis. Bausmę skirdamas teismas atsižvelgė ir į tai, kad jo išsamių parodymų pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sisteminės korupcijos Kauno miesto savivaldybėje.

Prokuroras jau anksčiau siūlė V. Šiliauskui skirti 30 tūkst. eurų baudą bei šešerius metus nelaisvės, tačiau, teismo vertinimu, tai nebūtų teisinga bausmė vedusiam, dirbančiam, vaikų turinčiam asmeniui, kuris iki tol nebuvo teistas ir nekelia pavojaus visuomenei.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

tadas

stt tikrina visus, bet kas patikrins stt?

Klausimas

Kodėl STT nesumontavo Matijošaičio namuose sekimo įrangos, sužinotų ko nesapnavo... kiek dar buvęs milicnikas valysis kojas į Kauną miestą?

Ot laisvės galimybės...

Akivaizdžiai pažeidinėję įstatymus, neteisėtai lobę gali kvestionuoti pareigūnų veiksmus. Jei jau taip pasaulis keičiasi, tai laikas ir Temidei nurišti raištį nuo akių. Velnio advokatų pilnos pakampės, jie turtingi, paklausūs, vis daigiau tokių, kuriems negėda vogti, meuoti.. šitas žmogus darbe veikė neteisėtai, iš to pralobo. Yra akivaizdūs įrodymai. O advokato išvedžiojimai - tai tik teisiniai žaidimai. Na, kas norėsite vagį priimti į darbą? Tai tik tie, kas suintereauoti vogti irgi..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS