AKM neapleidžia Europos ir Azijos | KaunoDiena.lt

AKM NEAPLEIDŽIA EUROPOS IR AZIJOS

  • 0

Vis daugiau Europos šalių praneša apie nustatytus afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejus, dėl kurių Europoje šiemet jau sunaikinta daugiau nei 217 tūkstančių kiaulių. Tuo tarpu Azijoje dėl šios ligos sunaikinta daugiau kaip 5 milijonai kiaulių. Virusas plinta į vis naujas teritorijas – praėjusią savaitę pirmieji AKM atvejai patvirtinti Serbijoje.

Rumunija ir Ukraina su AKM kovoja trečius metus iš eilės. Per 2019 m. I pusmetį Rumunijoje užregistruoti 955 židiniai, Ukrainoje – 30 AKM atvejų, abiejose šalyse sunaikinta beveik 55 tūkstančių kiaulių. Pirmą AKM atvejį Bulgarija patvirtino 2018 m. pabaigoje, o 2019 m. jau nustatė 36 protrūkius kaulių laikymo vietose, kuriose buvo sunaikinta beveik 130 tūkstančių kiaulių. Moldovos Respublika šiais metais nustatė 14 AKM atvejų smulkiuose ūkiuose ir sunaikino virš 30 kiaulių.

Šiais metais pirmi AKM protrūkiai nustatyti smulkiuose kiaulių ūkiuose Slovakijoje – užregistruota 10 ligos židinių. Rugpjūtį pirmą kartą apie AKM protrūkius kiaulių laikymo vietose informavo ir Serbija. Šalyje nustatyti 4 AKM protrūkiai.

„Europos Komisijos sudaryta ekspertų komanda skubiai išvyko į Serbiją padėti šaliai pritaikyti reikiamas AKM prevencijos ir likvidavimo priemones, kad ligos protrūkis būtų kontroliuojamas ir suvaldytas tinkamai. Šioje ekspertų komandoje dalyvauja ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus patarėjas Paulius Bušauskas. Tai tik dar kartą patvirtina, kad mūsų sukaupta patirtis ir žinios su šia liga kovojant dar nuo 2014 m. yra labai reikšminga. Be to, esame įkūrę AKM kompetencijos centrą, kurio specializacija – protrūkių tyrimas bei privačių veterinarijos gydytojų, kiaulių laikytojų, medžiotojų mokymai. Mūsų tikslas – kad AKM protrūkių būtų kuo mažiau ir kad liga nepaveiktų smulkiųjų kiaulių augintojų, kiaulininkystės ūkių ar mėsos įmonių“, – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

AKM nesitraukia ir iš kaimyninių šalių, ir Lietuvos: šiais metais Latvijoje patvirtintas 1 AKM protrūkis kiaulių laikymo vietoje ir sunaikintos 52 kiaulės, Lenkijoje nustatyti 39 AKM protrūkiai ir sunaikinta daugiau kaip 34 tūkstančiai kiaulių. Lietuvoje šiemet patvirtinta 15 AKM protrūkių kiaulių laikymo vietose, sunaikinta 171 kiaulė.

Liga neapleidžia ne tik Europos. Dėl AKM Azijoje jau sunaikinta daugiau kaip 5 milijonai kiaulių: AKM plinta Kambodžoje, Šiaurės Korėjoje, Laose, Kinijoje, Mongolijoje ir Vietname. Pastarosios trys šalys dėl šios ligos prarado daugiau kaip 10 % kiaulių populiacijos. Tad kol nėra šios ligos vakcinos, labai svarbios kitos kovos ir prevencijos priemonės. Būtina imtis visų įmanomų biologinio saugumo priemonių, užtikrinti, kad užkrėstos gyvos kiaulės ar užteršti kiaulienos produktai nebūtų pervežami iš vienos šalies į kitą.

Gairės: VMVT 2018
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS