AKM protrūkiai nustatyti 3 savivaldybių ūkiuose | KaunoDiena.lt

AKM PROTRŪKIAI NUSTATYTI 3 SAVIVALDYBIŲ ŪKIUOSE

  • 0

Nors karščiai Lietuvoje atslūgo, afrikinio kiaulių maro (AKM) virusas nesiliauja plitęs kiaulių laikymo vietose.

Praėjusios savaitės pabaigoje AKM buvo nustatytas trijų – Kauno, Prienų ir Kazlų Rūdos rajonų ūkiuose, kuriuose iš viso buvo augintos 9 kiaulės.

Šiuo metu AKM protrūkiai nustatomi pietinėje Lietuvos dalyje, tačiau grėsmė išlieka visai šalies teritorijai. Ligos plitimo tendencijos rodo, kad jei AKM atvejai nustatomi laukinėje faunoje, šiltuoju metų laiku tuose rajonuose dažniau registruojami ligos protrūkiai ir kiaulių laikymo vietose. Protrūkių tikimybė didesnė tose vietovėse, kuriose auginama daugiau kiaulių.

Lietuvoje plačiai nuskambėjo atvejis, kai ūkininkas augino kiaules neregistravęs ir joms nugaišus nuo AKM, bandė slapta užkasti. Užkrėstą skerdeną jis išvežė į pamiškėje iškastą duobę, taip sukeldamas didelę grėsmę kitiems kiaulių augintojams bei laukinei faunai. Savaitę prieš šį įvykį kitoje gyvenvietės pusėje, pamiškėje buvo tiesiog išmesta nuo maro kritusios kiaulės gaišena. Kiaulių nedeklaravęs ir apie ligą nepranešęs ūkininkas patyrė labai didelių nuostolių, jam be išgaišintų kiaulių, reikės padengti tyrimų ir ligos židinio likvidavimo išlaidas.

Nuo šių metų pradžios AKM virusas užregistruotas aštuoniuose Lietuvos ūkiuose, kur dėl ligos sunaikintos 74 kiaulės.

Šių metų liepos 5 d. AKM nustatytas Latvijos ūkyje, kuriame augintos 52 kiaulės.

Lietuvos laukinėje faunoje šiais metais AKM nustatytas 479 šernams (338 nugaišusiems ir 141 sumedžiotam).

Gairės: VMVT 2018
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS