Demencija. Kaip spręsti šlapimo nelaikymo problemas? | KaunoDiena.lt

DEMENCIJA. KAIP SPRĘSTI ŠLAPIMO NELAIKYMO PROBLEMAS?

  • 0

Demencija senyvame amžiuje neateina staiga, tačiau šiam sutrikimui vis gilėjant, visai šeimai tenka keisti dienotvarkes, nusistovėjusias rutinas ir įpročius. Visada sunku susitaikyti, kad demencija sergantis artimasis tampa nesukalbamas, neklauso, pamiršta elementarius dalykus, negeba atlikti kasdienės higienos, tampa nevalyvas ar pridaro rūpesčių. 

Vienas tokių opių klausimų prižiūrint demencija sergantį asmenį – kaip organizuoti priežiūrą, kai jis nelaiko šlapimo ar išmatų. Prireiks daug kantrybės ir išradingumo higienai užtikrinti, tačiau pasitelkus tinkamas priemones galima rasti sprendimą ir sumažinti įtampą visai šeimai. Slaugos konsultacijų centro SIDABRA vadovė Nereta Stanislovienė pasidalins atsakymais į dažniausiai užduodamus klausimus šia tema. 

„Mama serga demencija, jau kelerius metus nelaiko šlapimo ir naudoja įklotus.  Tačiau pastaruoju metu pablogėjo jos atmintis, pamiršta pasikeisti ar įsidėti įklotą ir tai pastebime tik tada, kai pamatome drėgną dėmę ant minkštų baldų. Kiekviena nauja dėmė ne tik erzina, bet yra sunkiai išvaloma, skleidžia nemalonų kvapą. O tikrinama mama labai pyksta, nenori būti kontroliuojama. Ką patartumėte tokiu atveju?“ ( Julija, 61 m.)

Esant demencijai, kai sutrinka aplinkos suvokimas, urologiniai įklotai nėra tinkamiausias pasirinkimas šlapimo nelaikymo atvejams kontroliuoti. Tokiam asmeniui tampa per sudėtinga atsiminti, kaip dažnai reikia pasikeisti įklotą ir ar apskritai jį naudoti. Tuomet prižiūrintiems šeimos nariams reikia nuolat kontroliuoti artimąjį, tai ilgainiui emociškai išvargina visus.

Rekomenduojame įklotus pakeisti į sugeriančias vienkartines kelnaites. Savo mamai jas pristatykite kaip dar vienas patogias kelnaites, kurių nereikės keisti visą dieną. Kai ji norės savarankiškai šlapintis ar tuštintis, bus lengva ir paprasta nusimauti ar užsimauti, nereikės jūsų pagalbos. Mama jausis saugesnė, mažiau pyks, nes visi mažiau kėsinsis į jos privatumą. Tokias kelnaites galima sulankstyti ir įdėti į spintos apatinio trikotažo lentyną ar vonios stalčių, kad demencija sergantis asmuo pasirinktų šį gaminį ir dėvėtų kaip įprastą apatinį trikotažą. Pasitelkite kantrybę, išradingumą ir nebeliks ilgų bei varginančių įkalbinėjimų, dėmių ant baldų ir nemalonaus kvapo namuose.

„Mano tėtis po prostatos operacijos nelaiko šlapimo. Bet didžioji bėda, kad jis dar serga demencija, niekaip nepavyksta jo prikalbinti naudoti sugeriančius įklotus. Vieną kartą pabandė ir supratome, kad jam didelis stresas, nes įklotas neva gali iškristi iš apatinių kelnaičių. Tad jis dabar visai nieko nebededa, vaikšto su drėkstančiomis kelnėmis ir sklindančiu šlapimo kvapu. Mane ima neviltis.“ (Vilma, 56 m.)

Jei vyras turi demencijos požymių, jums teks pasitelkti daug kantrybės ir išmonės, nes vyrams naudoti įklotus – neįprasta, kelia ypač daug streso ir pasipriešinimo.

Patariame pabandyti kitos rūšies sugeriančius gaminius – sugeriančias kelnaites, kurios dėl panašumo į apatines kelnaites yra mėgstamesnės tarp vyrų. Sugalvokite naują istoriją, naujų argumentų ir patraukliai pasiūlykite šį sprendimą savo tėčiui. Iš pradžių kelnaites siūlykite tik nakčiai, kad tėčiui nereikėtų keltis. Po kurio laiko jis pripras prie naujo pojūčio ir lengviau priims sprendimą dėvėti kelnaites dienos metu. Padėkite sugeriančias kelnaites greta įprastų kelnaičių, kad jo akis priprastų prie naujo stiliaus apatinių ir nekiltų pasipriešinimas. Kantriai kalbėkite, kad šiais laikais yra specialiai vyrams pritaikytų kelnaičių, kurios labai patogios ir nepastebimos. Sergantiems demencija ir nelaikantiems šlapimo tai – vienas labiausiai pritaikytų gaminių, padedančių išlaikyti asmens savarankiškumą ir užtikrinančių šlapimo epizodų kontrolę bet kuriuo paros metu. Mūvėdamas sugeriančias kelnaites tėtis greitai pajus, kaip gera būti sausam, o šeima pailsės nuo drabužių skalbimo ir tvyrančio nemalonaus šlapimo kvapo.

Daugiau informacijos galite sužinoti paskambinę į slaugos konsultacijų centrą SIDABRA nemokama linija 8 800 00226 arba www.sidabra.lt Konsultuojame įvairiais slaugos klausimais.

Gairės: SIDABRA
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS