Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose įvyko išvažiuojamasis Seimo Ekonomikos komiteto posėdis | KaunoDiena.lt

KAUNO PREKYBOS, PRAMONĖS IR AMATŲ RŪMUOSE ĮVYKO IŠVAŽIUOJAMASIS SEIMO EKONOMIKOS KOMITETO POSĖDIS

  • 0

2021 m. gruodžio 22 d. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (Kauno PPA rūmai) vyko Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komiteto išvažiuojamasis posėdis, kuriame dalyvavo komiteto nariai bei Kauno PPA rūmų tarybos nariai ir Energetikos viceministrė Inga Žilienė, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius, Susisiekimo ministro patarėjas Mindaugas Tarnauskas bei Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Martynas Šiurkus.

Kauno PPA rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius posėdžio pradžioje sakė: „Tikimės produktyvios diskusijos ir konkrečių sprendimų ateityje, kad verslo aplinka būtų kuo palankesnė bei užtikrinanti verslo augimą ir, be abejo, Lietuvos gerovę. Šie metai yra išskirtiniai dėl iššūkių, kuriuos tenka įveikti verslui. Darbo jėgos trūkumas, radikalus energetikos kaštų augimas, žaliavų, komponentų trūkumas ir jų kainų augimas, logistikos problemos, finansinio kapitalo trūkumas įmonėse, geopolitinė situacija ir vidaus politika bei COVID-19 įtaka verslui – tai tik dalis verslą neraminančių klausimų.“

Tikimės produktyvios diskusijos ir konkrečių sprendimų ateityje, kad verslo aplinka būtų kuo palankesnė bei užtikrinanti verslo augimą ir, be abejo, Lietuvos gerovę.

Verslininkai pastebi, kad itin staigus ir stiprus energijos kaštų kilimas dar labiau mažina Lietuvos įmonių konkurencingumą tarptautinėje arenoje, todėl prašo valstybės amortizuoti kainų augimą. Su LR Seimo Ekonomikos komiteto nariais bei posėdžio dalyviais verslo atstovai diskutavo ir apsirūpinimo žaliavomis ir jų kainų, finansinio kapitalo trūkumo, logistikos klausimais. Logistikos grandinės stringa visame pasaulyje, tačiau dėl jau minėtų vidaus ir išorės politikos veiksnių Lietuvos verslui logistikos problemos šiuo metu itin didelės, dėl ko ne tik mažėja įmonių konkurencingumas, bet ir gali didėti kainos vietinėje rinkoje.

Dar viena itin aktuali problema – darbo jėgos trūkumas. Bendri dirbančiųjų ir bedarbių skaičiai yra sugrįžę į priešpandeminį lygį, o darbuotojų paklausa ir toliau auga. Sparčiai  daugėja įmonių, kurios nurodo, kad jų veiklą riboja darbuotojų trūkumas. Covid-19 įtaka labai paveikė turizmo sektorių, todėl posėdžio metu aptarta turizmo verslo situacija ir pateikti  siūlymai Turizmo įstatymo tobulinimui bei siūlymas atvykstamąjį turizmą, kaip generuojantį didelę pridėtinę vertę, pripažinti eksporto šaka.

Posėdžio metu verslininkai taip pat atskleidė ir investicijų problematiką bei kodėl verslas neinvestuoja.

LR Seimo Ekonomikos komiteto nariai sutiko, kad verslo išsakytos problemos yra aktualios ir kiekviena jų reikalauja atskiros diskusijos, todėl verslininkai išgirdo pažadą, kad prie šių problemų bus grįžtama ir jos bus sprendžiamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS