Priekaištų reitingo sistemai turintis olimpietis A. Glebauskas:„Čia figūruoja ir pašaliniai asmenys“ | KaunoDiena.lt

PRIEKAIŠTŲ REITINGO SISTEMAI TURINTIS OLIMPIETIS A. GLEBAUSKAS:„ČIA FIGŪRUOJA IR PAŠALINIAI ASMENYS“

  • 0

Šuolininkas į aukštį Adrijus Glebauskas yra vienas iš penkių Lietuvos delegacijos sportininkų, kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes iškovojusių ne pagal užfiksuotą faktinį rezultatą, o pagal reitingo sistemą.

Be Lietuvos sporto universiteto (LSU) studento į Tokiją pagal reitingo sistemą išvyko sprinto bėgikai Gediminas Truskauskas ir Agnė Šerkšnienė, ieties metikė Liveta Jasiūnaitė ir A. Glebausko rungties moterų varžybose dalyvausianti Airinė Palšytė.

Nors liepos 30-ąją startuosiančiam A. Glebauskui tai bus pirmosios olimpinės žaidynės sportininko karjeroje, nedaug trūko, kad šuolininkas į aukštį į jas nepatektų. Dėl to LSU studentas turi priekaištų naujai sukurtai reitingo sistemai.

„Kiekvienais metais turėjau tikslą savo rezultatą kelti bent centimetru ir taip artėti prie 233 cm olimpinių žaidynių normatyvo. Šis dalykas man tikrai pavyko. Vėliau pasikeitė atrankinė sistema. Birželio mėnesį tikrai drebėjo kinkos, nes reikėjo rinkti reitingo taškus, nežinant, kiek jų reikės ar kaip pasirodys kiti sportininkai. Tikrai ramiau jausdavomės tada, kai būdavo A ir B grupių normatyvai.

Dabar sistema tokia, kad pusė dalyvių patenka pagal normatyvą, kita pusė – pagal reitingą. Šuolio į aukštį rungtyje panašiai ir buvo – normatyvą įvykdė tik 17 iš 32 sportininkų. Sistemos principas toks, kad atletas dalyvauja varžybose ir kiekvienos iš jų turi savo reitingą. Jei tai Deimantinė lyga ar pasaulio čempionatas, tu gausi labai daug taškų, jei žemesnio rango varžybos – jau mažiau. Kartais būna situacijų, kur kitą sportininką tu 10 kartų iš eilės pranoksti, bet jis patenka į olimpines žaidynes, o tu ne…“ – sistemos minusus vardijo A. Glebauskas.

Kaip pavyzdį, galintį iliustruoti šią sudėtingai nuspėjamą situaciją, sportininkas įvardijo birželį vykusių varžybų scenarijų.

Kauno miesto čempionate LSU studentas peršoko 230 cm aukščio kartelę. Tuo metu kitas neįvardytas lengvaatletis Deimantinės lygos varžybose peršoko 220 cm aukštį ir ten laimėjo trečiąją vietą. Nepaisant to, kad lietuvis iššoko 10 cm aukščiau, reitingo taškų abu sportininkai gavo tiek pat.

„Birželį buvo daug streso, nes tiesiog negalėjau užsirašyti į aukšto rango varžybas, – prisiminė A. Glebauskas. – Ten dalyvavo sportininkai, kurie nepateko ar pagal rezultatus net nepretendavo patekti į Tokijų. Tokioje reitingo sistemoje figūruoja ir pašaliniai asmenys – treneriai, delegacijų vadovai ar organizatorių pažįstami. Vasaros pradžioje į olimpines žaidynes dėl to nepatekti galėjau ir aš, bet gerai, kad pavyko Lietuvoje peršokti aukštą kartelę ir išsilaikyti šiame reitinge.“

Olimpinį krikštą netrukus patirsiantis 26-erių LSU studentas teigia žinantis, kad didžiausios sportininkų varžybos Tokijuje neprimins tikrosios olimpinės svajonės, apie kurią šuolininkas į aukštį galvojo nuo profesionalios karjeros pradžios.

„Šios olimpinės žaidynės nebus tokios, apie kokias aš svajojau. Žinoma, pastaraisiais metais daug keliavau, dalyvavau varžybose ir kažkokie apribojimai manęs tikriausiai nenustebins, bet vien mintis, kad stadionuose nebus žiūrovų, yra liūdna. Kiek žinau, be viešbučio ir stadiono daugiau nieko nematysime, todėl su varžovais susitiksiu tik varžybų dieną“, – liūdnai kalbėjo A. Glebauskas.

Olimpinės žaidynės Japonijoje savo dvasia tikrai neprimena anksčiau vykusių vasaros žaidynių, tačiau išsiskiria ekstremaliomis sąlygomis – Tokijuje kovojantiems sportininkams tenka susidurti su karštu ir drėgnu oru, galinčiu prislopinti atletų rezultatus.

Šuolininkas į aukštį A. Glebauskas yra pasiruošęs tokioms sąlygoms ir turi aišku tikslą – patekti į finalą.

„Tokijuje turiu bene svarbiausią tikslą – patekti į finalą. Būčiau laimingas jei į finalą patekčiau net su 225 cm ar mažesniu aukščiu, nes tik ten patekus jau būtų galima kalbėti apie konkrečius aukščius, – teigė A. Glebauskas. – Labai norėčiau iš olimpinių žaidynių grįžti geros nuotaikos. Dažnai nusiviliu savo rezultatais, todėl norėtųsi olimpines žaidynes užbaigti gera nata.“

Lietuvos sporto universiteto Treniravimo sistemų magistrantūros studijų programoje studijuojantis A. Glebauskas džiaugiasi po bakalauro studijų pasirinkęs sporto srities programą.

Nors šiuo metu šuolininkas į aukštį yra sustabdęs studijas dėl Tokijo olimpinių žaidynių, LSU studentas gautas žinias panaudoja ne tik ruošdamasis svarbiausioms varžyboms, bet ir treniruodamas kitus.

„Jau stodamas į Universitetą žinojau, kad prašysiu akademinių atostogų dėl olimpinių žaidynių. Labai džiaugiuosi, nes nereikėjo dėl to kovoti – administracija suprato ir leido ramiai ruoštis Tokijo olimpinėms žaidynėms. Man labai patinka, kad LSU dėstomi dalykai leidžia apjungti teorines ir turimas praktines žinias bei tai panaudoti treniruojantis pačiam ar treniruojant kitus“, – pabrėžė A. Glebauskas.

Praėjusį penktadienį prasidėjusios Tokijo olimpinės žaidynės truks dar dvi savaites – iki rugpjūčio 8-osios.

Gairės: LSU2021
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS