Renkamės kiaušinius. Kas aktualu pirkėjui? | KaunoDiena.lt

RENKAMĖS KIAUŠINIUS. KAS AKTUALU PIRKĖJUI?

  • 0

Kiaušiniai – vieni dažniausiai naudojamų maisto produktų, pasižyminčių aukšta maistine verte. Kaip ir daugelio kitų maisto produktų, kiaušinių kokybė ir maistinė vertė priklauso nuo daugelio faktorių, iš kurių vienas svarbiausių – šviežumas.

Pasirinkti šviežiausius kiaušinius vartotojams padeda ant pakuočių nurodyti tinkamumo vartoti terminai.

Tačiau, ar visuomet vartotojai tiksliai žino, koks kiaušinių tinkamumo vartoti terminas ir kaip suprasti kitą ženklinimo informaciją? Apie tai kalbamės su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiąja specialiste Kamile Peštkevičiūte.

Dažnai vartotojai klausia, kiek laiko įsigytus kiaušinius galima saugoti namuose, koks jų galiojimo laikas?

Kiaušiniai geriausi naudoti 28 dienas, skaičiuojant nuo jų padėjimo dienos. Į šį terminą yra įskaičiuojamas ne tik laikas, reikalingas kiaušiniams supakuoti ir atvežti į prekybos vietas, bet ir kiaušinių saugojimo namuose laikas. Teisės aktai numato, kad vartotojus kiaušiniai turi pasiekti ne ilgiau kaip per 21 dieną. Tai reiškia, kad prekybininkai negali prekiauti senesniais kaip 21 dienos kiaušiniais. Taip užtikrinama, kad vartotojas galėtų kiaušinius namuose laikyti ir vartoti dar bent savaitę.

Kuo ilgiau užtrunka maisto produkto kelionė nuo jo pagaminimo vietos iki vartotojo, tuo labiau sutrumpėja tokio maisto produkto saugojimo namuose laikas. Norėdami gauti kuo šviežesnį ir kokybiškesnį, daugiausia vertingųjų maistinių savybių išsaugojusį produktą, vartotojai gali rinktis vietinius, nedideliais atstumais vežtus ir per dieną ar dvi prekybininkų lentynas pasiekiančius produktus. Sužinoti, iš kokios šalies atvežtus kiaušinius perka, vartotojai gali paprastai – tereikia atkreipti dėmesį į ant paties kiaušinio nurodytą šalies kodą (Pvz. LT – Lietuva, LA – Latvija, PL – Lenkija ir t.t.). Kilmės šalį kainų etiketėje privalo nurodyti ir pardavėjai.

Kiaušiniai prekybos vietose dažnai laikomi ne šaldytuvuose, o tiesiog išdėlioti ant prekystalių ar lentynų, ar tai saugu?

Teisės aktai numato, kad kiaušinius prekybos centruose galima laikyti ir lentynose, ir šaldytuvuose, laikymo sąlygos prekybos vietoje nėra griežtai reglamentuotos. Bet nusipirkus, rekomenduojama kiaušinius laikyti šaldytuve, gamintojo pakuotėje, nes tai sulėtina bakterijų, esančių ant lukšto, dauginimąsi ir augimą, padeda sumažinti jų patekimo į vidų pavojų. Kiaušiniai jautrūs saugojimo temperatūros svyravimams, todėl turint galimybę, prekybos centruose juos geriau rinktis iš šaldytuvų. Reikia prisiminti, kad temperatūrų svyravimai trumpina kiaušinių galiojimo terminą.

Pastaruoju metu vartotojų interesus ginančios asociacijos kelia klausimus dėl ne visada aiškaus iš trečiųjų šalių atvežtų kiaušinių ženklinimo. Ką svarbu žinoti vartotojams?

Iš trečiųjų šalių importuojamų kiaušinių kiekiai didėja ir vartotojai atkreipia į tai dėmesį. Į Europos Sąjungą (ES) importuojami kiaušiniai turi atitikti visus saugumo parametrus, kaip ir pagaminti ES. Esminis skirtumas, kad trečiųjų šalių įmonėms nėra privalomi gyvūnų gerovės reikalavimai, kurie ES – labai griežti. Tad tokie produktai turi būti paženklinti specialia nuoroda – „kiaušiniai, gauti iš narvuose laikomų vištų, kurių auginimo būdas – ne EB standartas“. Būtent į šią nuorodą ir atkreipia dėmesį vartotojų interesus ginančios asociacijos. Jų manymu, ši nuoroda ant pakuočių pateikiama vos pastebimai, nors ir atitinka teisės aktuose nustatytą minimalų šrifto dydį.

Norint vartotojams suteikti daugiau informacijos, VMVT pateikė siūlymą prekybos vietose aiškiai atskirti kiaušinius, įvežtus iš trečiųjų šalių, pavyzdžiui, juos laikyti specialiai pažymėtose vietose ir teikti daugiau informacijos vartotojams apie jų ženklinimą.

Gairės: VMVT 2018
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS