Slaugymas namuose: kaip apsaugoti odą nuo pragulų | KaunoDiena.lt

SLAUGYMAS NAMUOSE: KAIP APSAUGOTI ODĄ NUO PRAGULŲ

  • 0

Jei nusprendėte slaugyti artimąjį namuose, vadinasi, esate pasiryžę priimti daugybę iššūkių, su kuriais neabejotinai teks susidurti kiekvieną dieną. Tai – nelengva užduotis, reikalaujanti žinių ir kasdien ieškoti atsakymų į daugybę klausimų.

Vienas iš dažniausių ir opiausių slaugos klausimų – kaip prižiūrėti slaugomojo odą, kad nesusidarytų sąlygos jos pažeidimams. Patys pavojingiausi – pragulos, todėl labai svarbu suprasti ir pastebėti grėsmingas situacijas bei laiku imtis profilaktikos.

Slaugos konsultacijų centro SIDABRA vadovė Nereta Stanislovienė atsako į klausimus, kuriuos dažniausiai užduoda asmenys, prižiūrintys savo artimuosius.

„Mamai jau 92 metai, serga Alzheimerio liga. Pastebime, kad sveikata sparčiai silpnėja. Dar prieš metus buvusi judri, dabar ji sunkiai juda ir dažniausiai visą dieną praguli lovoje. Šlapimo mama nelaiko jau kelerius metus, mauname sauskelnes. Pastebėjau, kad dabar, kai ji nuolatos guli, po sauskelnėmis klubų sričių oda parausta, kartais raudonumas labai intensyvus ir atrodo išties gąsdinančiai. Kas tai? Ar įmanoma taip nugulėti odą? Patarkite, ką man daryti.“ (Rasa, 59 m.)

Slaugant gulintį asmenį viena didžiausių užduočių yra odos priežiūra, gyvybiškai svarbu laiku pastebėti bet kokius jos pokyčius. Jei atsirado blyškus paraudimas ar intensyvus raudonumas tose vietose, kuriose oda spaudžiama (kryžkaulio, klubo, kitose srityse), tai – jau besiformuojanti pirmo arba antro laipsnio pragula, todėl svarbu imtis kuo skubiausių profilaktikos priemonių. Pavėlavus pragula greitai gali tapti atvira, sunkiai gyjančia žaizda.

Gulinčiam asmeniui dažniausiai spaudžiama kryžkaulio sritis, klubai, alkūnės, pečiai ties mentėmis, ausys, pakaušis, kulnai, į šias sritis ypač reikia atkreipti dėmesį. Odą stebėkite nuolat, kai keičiate baltinius, sauskelnės, prausiate.

Labai svarbus profilaktinių priemonių kompleksas: stebėti odą ir dažnai keisti kūno padėtį, saugoti nuo drėgmės poveikio (naudoti daug sugeriančias sauskelnes), po valymo ištepti apsauginiu kremu, kad šlapimas ir išmatos nepažeistų apsauginio jos sluoksnio. Tačiau svarbiausia pragulų profilaktikos užduotis – atstatyti ir palaikyti gerą odos kraujotaką.

Ją palaikyti galime švelniai masažuodami, naudodami aliejus ar specialius odą aktyvinančius gelius. Ypač efektyvus yra aktyvinantis gelis su gvaranine paulinija ir kofeinu, kuris atstato sutrikusią kraujotaką ir neleidžia praguloms formuotis. Rizikingas gulinčio asmens vietas reikia geliu lengvai pamasažuoti kaskart keičiant padėtį ar sauskelnes ne mažiau kaip du kartus per dieną. Jei stebite įvairaus intensyvumo odos paraudimus, geliu masažuokite dažniau.

„Tėtį po insulto jau metus slaugome namuose. Rūpinamės kaip įmanydami, tačiau sėdmenų srities oda nuolatos parausta, baiminamės, kad neatsivertų pragulos. Girdėjome, kad reikia aktyvinti kraujotaką, masažuoti. Gal yra kokių specialių priemonių, kad pragulos nesiformuotų?“ (Elena, 53 m.)

   Bendra asmenų, kurie nuolatos guli, kraujotaka yra ne tokia gera, daug greičiau sutrinka ir odos kraujotaka. Vietose, kuriose oda yra spaudžiama, gali pradėti formuotis paraudimai, vėliau žaizdelės, galiausiai – pragulos.

   Pragulų profilaktikai svarbu naudoti priemonių kompleksą, tačiau vieni svarbiausių veiksmų yra stebėti, aktyvinti ir saugoti odą. Stebėkite viso kūno odą prausdami, valydami, rengdami slaugomą asmenį. Naudokite profilaktines priemones nuo pragulų, skirkite laiko probleminių odos vietų masažui. Odoje, kurios kraujotaka bus nuolatos užtikrinama, pažeidimai nesiformuos. Taip pat nepamirškite nuvalytą ir suaktyvintą odą padengti apsauginiu barjeriniu kremu.

Daugiau informacijos galite sužinoti paskambinę į slaugos konsultacijų centrą SIDABRA, nemokama linija 8 800 00226 arba www.sidabra.lt Konsultuojame įvairiais slaugos klausimais.

Gairės: SIDABRA
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS