Apie problemas šeimose prabilo ir aktoriai teatre: Lietuva tai privalo pamatyti | KaunoDiena.lt

APIE PROBLEMAS ŠEIMOSE PRABILO IR AKTORIAI TEATRE: LIETUVA TAI PRIVALO PAMATYTI

  • 0

“Kai žiūrint spektaklį vyras su moterimi vienas kitam baksnoja alkūnėmis dėl jame matomų savo gyvenimo detalių - tai yra tikrasis pjesės įvertinimas. Ir aš galiu garantuoti, kad taip ir bus.” - taip apie Lietuvoje statomą komediją “Silvija” kalba režisierius Arvydas Lebeliūnas.

Pjesė “Silvija” pirmą kartą režisieriaus rankose atsidūrė dar prieš keletą metų:

“Mane sužavėjo, kad tai intelektuali komedija ir joje yra neįprastas vaidmuo - kalytės Silvijos rolę turi atlikti moteris. Šį kalytė padeda iškelti šiandien ypač aktualias problemas šeimoje: vyrų amžiaus krizę, rutiną, susvetimėjimą, vyro ir žmonos santykius, gyvenimo suvaržymus ir laisvės trūkumą.”

Tiesiai iš Amerikos Brodvėjaus atkeliavusi pjesė Lietuvą pasiekė jau seniai, tačiau dienos šviesą išvys tik šį rudenį. Kodėl? Nes ji drąsi, provokuojanti ir iškelianti į paviršių nepatogias temas, apie kurias ne visi drįsta kalbėti.

Režisierius prisipažįsta, kad šią pjesę siūlė ne vienam teatro prodiuseriui. Tačiau dėl drąsaus kalytės Silvijos vaidmens, ne vienas atsisakė galvodamas, kad Lietuvos publika tam nepasiruošusi.

Taip, beje, anksčiau galvojo ir keli Amerikos prodiuseriai. Tačiau pjesės autorius, amerikietis rašytojas A.R. Gurney nenuleido rankų ir rankraštį asmeniškai įteikė vienai įtakingiausių Niujorko teatro prodiuserių. Ji net nesuabejojo, kad žmonės tai privalo pamatyti ir komedija išvydo dienos šviesą.

Su didele rizika pirmąjį kalytės vaidmenį atliko aktorė Sarah Jessica Parker. Po šios premjeros žaibišku greičiu pasklido kalbos, istorija buvo sužavėti ne tik Brodvėjaus gerbėjai Amerikoje. Ji apkeliavo visą pasaulį nuo Prancūzijos iki Kinijos, o bilietai būdavo išparduodami akimirksniu.

Pagrindinį kalės Silvijos vaidmenį Lietuvoje statomoje pjesėje atlieka 25 - erių metų Oskaro Koršunovo teatro mokyklą praėjusi ir dabar drąsius vaidmenis atliekanti aktorė Taura Kvietinskaitė.

“Man tas vaidmuo yra unikalus: kalytės susitapatinimas su moterimi, arba moters su kalyte. Net pati nežinau kuris variantas. Tik skirtumas tame, kad kalė Silvija ne tik kalė. Ji kalba žmonių jausmais, ir ji kitokia nei daugelis mūsų. Silvija yra laisva, koketiška, atvira, labai su visais draugiška, ji spinduliuoja meile, primena apie žemiškus, mums dažnai jau nebepastebimus dalykus. Man, kaip aktorei, tai be galo didelis iššūkis.“

Istorija prasideda nuo to, kai Gregas priglaudžia kalytę Silviją. Vienintelis jos panašumas su žmonėmis yra žmogiškas vardas. Tačiau į vyro šeimą įsibrovusi nauja narė pradeda griauti visą šeimyninį gyvenimą. Gregas taip ją įsimyli, kad pradeda su Silvija kalbėtis, netgi elgtis kaip su žmogumi. Artėjant katastrofai šeimoje Grego žmona Keitė liepia vyrui pasirinkti: arba Silvija, arba ji.

Vyro Grego vaidmenį atlieka Lietuvos kino, televizijos ir teatro aktorius Ramūnas Šimukauskas. Jis prisipažįsta, kad kol kas sunku vienareikšmiškai apibūdinti, koks yra Gregas. Jo dabartinis gyvenimas yra chaosas ir viską bando sustatyti į vietas tiesiog į namus parsivesdamas gatvėse besibastančią kalytę. Pasirodo, kad vėliau tai išauga į dar didesnes problemas.

Ramūnas Šimukauskas prisipažįsta, šis vaidmuo jam yra nemenkas iššūkis, nes aktorius niekada gyvenime neturėjo šuns. O čia jis turi taip susitapatinti su Grego išgyvenimais, kad apie šunį pradeda galvoti kaip apie žmogų.

Geriausia metų aktore tituluota, auksinį scenos kryžių gavusi aktorė Eglė Mikulionytė nuoširdžiai šypsojosi paklausta ar tokią scenos patirtį turinčiai aktorei yra paprasta viename spektaklyje įkūnyti tris skirtingus vaidmenis.

“Silvijoje” vaidinu psichologą-belytį, auksinio retriverio šeimininkę ir Grego žmonos draugę. Tai visiškai skirtingi žmonės. Tad nemeluosiu, kad ta transformacija reikalauja itin aktyvaus smegenų darbo.”

Bohemišką niujorkietę Grego žmoną Keitę vaidinanti teatro ir kino aktorė Ieva Zelionkaitė prisipažino, kad kai pirmą kartą perskaitė pjesę ji atpažino joje daugelį savo pažįstamų moterų ir vyrų.

“Ta kova už šeimą, jos išsaugojimą ir vyrų krizę - tema, aptarinėjama ir išgyvenama bet kuriame socialiniame sluoksnyje, nepriklausomai kur tu gyveni, esi vyras ar moteris. Tai amžina. Bet ši pjesė kitokia, nes iššūkiai parodomi per intelektualios komedijos žanrą.”

Kaip galvojate, ko imtųsi moteris, kai į jos vyro gyvenimą įsibrautų kalytė ir visiškai dingtų anksčiau buvęs vyro dėmesys?

Spektaklio “Silvija” premjera vyks spalio 21 d. 17 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Spalio 23 d. 18 val. Alytaus kultūros ir komunikacijos centre.

Lapkričio 13 d. 18 val. Šiaulių koncertų salėje „Saulė“.

Lapkričio 18 d. 18 val. Kauno „Girstučio“ rūmuose.

Lapkričio 26 d. 18 val. Mažeikių kultūros centre.

GALERIJA

  • Taura Kvietinskaitė
  • Ramūnas Šimukauskas
  • Ieva Zelionkaitė
  • Eglė Mikulionytė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS