Balandžio 1-ąją minimas Palangos orkestro atkūrimo dvidešimtmetis | KaunoDiena.lt

BALANDŽIO 1-ĄJĄ MINIMAS PALANGOS ORKESTRO ATKŪRIMO DVIDEŠIMTMETIS

  • 6

Balandžio 1-ąją Palangos orkestras mini orkestro atkūrimo 20-metį. Palangiškiai didžiuojasi kurorto orkestrantų  profesiniais pasiekimais bei dėkoja už antrą šimtmetį puoselėjamą pučiamųjų muzikos tradiciją Palangoje ir miesto vardo garsinimą Lietuvoje bei užsienyje.

Palanga nuo seno garsėja pučiamųjų muzikos tradicijomis ­– orkestro atliekamos melodijos kurorte skamba jau daugiau nei prieš šimtmetį. Ir šių dienų Palangos vasaros neįsivaizduojamos be garsiojo Palangos orkestro, Birutės parko rotondoje klausytojus džiuginančio nemokamais koncertų ciklo „Orkestro vasara“ koncertais.

Palangos miesto pučiamųjų instrumentų orkestras „Palangos Orkestras“ išskirtinėje Palangos kurorto aplinkoje ir kūrybai puikiose sąlygose muzikuoja nuo 1953 m. Pirmasis vadovas – Augustas Juška (1953-1968). Per šį laikotarpį surengta daugybė koncertų, dalyvauta įvairiose šventėse, festivaliuose, radijo ir televizijos laidose. Garsas apie Palangos Orkestrą pasklidęs ir už Lietuvos ribų.

Garsėjęs koncertinių programų kokybe bei įvairove, reprezentavęs Palangos miestą, orkestras nuolat siekė pabrėžti kūrybinį potencialą, bendradarbiavo su žinomais instrumentalistais, dainininkais ir dirigentais. Tačiau 1968 m. dėl lėšų stygiaus muzikinė veikla buvo nutraukta.

1978 m. naujuoju orkestro vadovu paskirtas Romualdas Petraitis, 1979 m. prie orkestro suburta šokėjų grupė.

1992 m. dėl lėšų stygiaus orkestras vėl išformuotas, tačiau 2000 m. balandžio 1 d. trombonisto Vyganto Rekašiaus pakviesti muzikantai bendromis jėgomis atkūrė Palangos orkestrą. V. Rekašius tapo orkestro vadovu ir dirigentu.

Palangos orkestras nuo 2017 m. organizuoja Pučiamųjų muzikos festivalį „Amber Wind“, kurio metu į Palangą suvažiuoja geriausi Lietuvos orkestrai bei išskirtinio meistriškumo svečiai iš užsienio, pučiamųjų muzikos garsais prisipildo Palangos aikštės bei skverai. 2019 m. festivalis pučiamųjų muzikos gerbėjus pradžiugino ir ypatingais svečiais – daugkartiniais Jungtinės Karalystės ir Europos čempionatų laureatais, muzikos interpretacijos meistrais „Cory Band“, dėl nepriekaištingos technikos ir neįtikėtino muzikos pojūčio pelnytai vadinamais geriausiu pasaulyje varinių pučiamųjų instrumentų orkestru.

VšĮ „Palangos orkestras“ atsakingas už Europos varinių pučiamųjų orkestrų čempionato organizavimą, kuris turėjo vykti Palangoje 2020 m. balandžio 25 d. - gegužės 3 d.

Palangos orkestro kolektyvui linkime, kad kiekviena profesinio darbo ir asmeninio gyvenimo minutė atneštų pelnytus vaisius, kad visada orkestrantus lydėtų pagarba ir supratimas bei visokeriopa sėkmė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nuomonė

Ne veltui Rekašiui nesiseka, daug yra prišikęs vietiniams menininkams. Todėl paskutiniu metu ir sėdi skylėj.

Orakului

Nesielvartaukit, jis už kelių metų čia įvyks ;)

Orakulas

Visų pirma nereikėtų painioti pučiamųjų festivalio Palangoje, vykstančio kiekvienais metais, kuris organizuojamas palangiškių iniciatyva ir EBBA (Europos Brass-band'ų) čempionato. Kad galėtų čempionatas vykti Lietuvoje, idėja buvo brandinama 15 metų. Ne tik brandinama, bet ir stipriai dirbama ta linkme. Pagaliau teisė buvo suteikta, tačiau... Žiauriai gaila pasiaukojusių žanrui žmonių įdirbio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS