Brodvėjaus miuziklas su V. Baumila – Klaipėdos scenoje | KaunoDiena.lt

BRODVĖJAUS MIUZIKLAS SU V. BAUMILA – KLAIPĖDOS SCENOJE

Šeštadienį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro repertuaras pasipildys nauju Brodvėjaus miuziklu. Iš JAV į Lietuvą atkeliauja muzikinė situacijų komedija „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“.  Devynis „Tony“ apdovanojimus, „Grammy“ statulėlę ir Pulicerio premiją pelniusiame Franko Loesserio ir Abe’o Burrowso miuzikle pagrindinį vaidmenį atliks dainininkas Vaidotas Baumila.

Vienas brangiausių

Vieną brangiausių pastarųjų sezonų uostamiesčio teatro pastatymų kuria dirigentas Markas Kadinas, režisierius Vilius Malinauskas, dailininkai Marijus Jacovskis ir Jolanta Rimkutė, choreografai Antonas Pestovas ir Olesia Taišichina.

„Spektaklio veiksmas vysta 6–7 dešimtmečių Amerikoje, biure. Ir anądien, ir šiandien yra daugybė žmonių, gyvenančių skruzdėlyno sąlygomis ir norinčių prasisukti, – kalbėjo miuziklo režisierius V.Malinauskas. – Mūsų herojus Finčas – vienas tokių „prasisukėlių“, norinčių sėkmės be didelio vargo.“

Naujasis teatro spektaklis bus ryškus ir spalvingas. Miuziklo scenografija ir kostiumai sukurti poparto stiliumi. Pasak kūrėjų, jis madingas ir šiandien. Skruzdėlyno hierarchiją scenoje kurti padės grandiozinė dekoracija – dviaukštis dešimties ryškiaspalvių kabinetų biuras. Kostiumų šiam pastatymui sukurta per 150.  Kiekvienas artistas spektaklio metu juos keis bent triskart.

Jauną langų plovėją Finčą, padariusį stulbinamą karjerą „Pasaulinėje vartelių kompanijoje“, įkūnysiančiam V.Baumilai pasirodymas teatre – ne pirmas kartas. Dainininkas yra sukūręs vaidmenis J.Sakalausko miuzikle „Kuprelis“, G.Kuprevičius miuzikle „Ugnies medžioklė su varovais“, nemažai vaidino Londono teatruose.

Anot V.Baumilos, miuziklas „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“ yra neįprastas Lietuvos teatro padangėje. „Tai – klasikinis Brodvėjaus miuziklas. Tokių Lietuvoje yra labai mažai. Manau, tai bus savotiška naujiena, kurią žiūrovai galės pamatyti, pasiklausyti ir įvertinti. Tai gana sudėtingas dramatinis veikalas, kuriame neįmanoma išsiversti be aktorinio meistriškumo, vokalo technikos, galiausiai – gero fizinio pasirengimo. Miuziklas tikrai labai įvairialypis“, – tikino Lietuvos atstovas šiųmetėje „Eurovizijoje“.

Karjeros laiptais

Režisierius V.Malinauskas, paklaustas, kodėl kurti pagrindinį vaidmenį pasirinko V.Baumilą, neslėpė, jog žinomas dainininkas atitiko iškeltus reikalavimus: „Finčo vaidmuo nėra paprastas, kaip ir pats žanras bei visas miuziklo pastatymas. Pasitarę su kritikais bei kitais teatro žmonėmis, sulaukėme rekomendacijų, kad pagrindinį vaidmenį turi atlikti Vaidas. Šiuo atveju buvo svarbu ne tik dainavimo technika, bet ir fiziniai duomenys, sceninė ištvermė, šokio technika bei kita. Ir konceptualiai Vaidas – žmogus, kylantis karjeros laiptais. Mums tokio ir reikėjo“.

Pats V.Baumila prisipažino, kad ilgai įkalbinėti vaidinti Klaipėdos muzikiniame teatre jo nereikėjo. Anaiptol, ši žinia privertė vaikiną džiūgauti: „Buvau pasiilgęs teatrinės scenos, todėl sutikau nedvejojęs. Mano širdžiai teatrinė veikla vis dėlto yra mieliausia. Juolab miuziklo žanrą teko studijuoti Didžiojoje Britanijoje. Smagu, kad mane valstybinis teatras prisiminė ir pakvietė“.

Drauge su juo scenoje pasirodys ir daugiau televizijos žiūrovams pažįstamų veidų. „Pasaulinės vartelių kompanijos“ sekretorės vaidmenyje debiutuos kelių muzikinių TV projektų dalyvė, dainininkė Kristina Radžiukynaitė.

„Šį vaidmenį vertinu kaip pačią didžiausią galimybę. Man tai pirmas kartas didžiojoje scenoje. O ir pats vaidmuo – „superinis“. Teko įveikti aukščio baimę, nugalėti daugybę vidinių kompleksų, atlikti tam tikrus veiksmus ar poelgius, kurie gyvenime man apskritai nebūdingi. Vaidinu seksualią, šiek tiek vulgarią moterį“, – prisipažino žavioji Hedė LiaRiū – K.Radžiukynaitė.

Vaidmenis miuzikle kuria ir Klaipėdos muzikinio teatro solistai – Aurimas Raulinavičius, Martyna Kerpytė, Judita Butkytė-Komovienė, Virginijus Pupšys, Šarūnas Juškevičius, Mindaugas Rojus, Rokas Spalinskas, Regina Bagdanavičiūtė bei kiti.

Dar šį pavasarį naująjį miuziklą klaipėdiečiams numatyta parodyti triskart: balandžio 11, 16 ir 23 dienomis. Vėliau į Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro repertuarą jis grįš tik rudenį.

Nepaprasta sėkmė

1952 m. pasirodžiusi Shepherdo Meado knyga „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“ (angl. „How to succeed in business without really trying”) Amerikoje akimirksniu tapo bestseleriu. Stambaus verslo satyra, ironiškas karjeros instrukcijų vadovas ir tapo miuziklo literatūriniu pagrindu.

Vedamas knygos patarimų, jaunas langų valytojas J.Pjerpontas Finčas „Pasaulinėje vartelių kompanijoje“ kosminiu greičiu pasieks karjeros viršūnę. Čia jis susidurs su konkurencija ir apkalbomis, romantika ir intrigomis, lengvai prasisukančiais verslo „bebrais“ , gražiomis sekretorėmis, kompanijos vakarėliais, kavos manija ir, žinoma, tikra meile.

Miuziklo premjera Brodvėjuje įvyko 1961 m. spalio 14 d. „46-osios gatvės“ teatre. Vien per pirmuosius ketverius metus spektaklis Brodvėjuje buvo parodytas daugiau kaip 1400 kartų!

Be devynių pelnytų „Tony“ apdovanojimų (geriausias miuziklas, miuziklo libretas, režisierius, dirigentas, prodiuseriai, pagrindinio ir antraplanio vaidmens atlikėjai, miuziklo atnaujinimas), „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“ buvo nominuotas dar 11-ai. Tai vienintelis Brodvėjaus miuziklas, kurio kiekvienas naujas pastatymas jo kūrėjams pelnydavo „Tony“ statulėles.

1962 m. „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“ apdovanotas Pulicerio premija. 1963 m. miuziklas pastatytas Londono Vest Endo „Shaftesbury“ teatre ir ten parodytas dar 520 kartų.

1967 m. „United Artists“ šį miuziklą perkėlė į kino ekranus.

Miuziklo 50-mečio proga 2011 m. Brodvėjus išleido antrąjį „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“ atnaujinimą. Finčo vaidmenį šįkart jame atliko garsus britų aktorius Danielis Radcliffe’as. Šis atnaujinimas buvo įvertintas „Grammy“.

Miuziklo sėkmė (ir du jo atnaujinimai) lėmė du papildomus Sh.Meado knygos „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“ leidimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS