Festivalis „Salve musica“ – ypatingas muzikos desertas gurmanams | KaunoDiena.lt

FESTIVALIS „SALVE MUSICA“ – YPATINGAS MUZIKOS DESERTAS GURMANAMS

  • 1

Metų pabaigoje visus aplanko didis gražiausių žiemos švenčių laukimas. Pasitinkanti 15-uosius veiklos metus Klaipėdos koncertų salė kviečia jį praturtinti 15-ojo šventinės klasikos festivalio „Salve musica“ akordais. Šiemet gruodžio 4–31 dienomis vyksiančio festivalio programoje muzikos gurmanai turės galimybę pasimėgauti net 12 skirtingų klasikinės muzikos desertų

Festivalį gruodžio 4 d. 18.30 val. simboliškai atidarys programa „Illumina“, kurioje susipins ramybė ir tempas. Susikaupti šventinį laikotarpį kvies grigališkojo choralo giesmės, kurias atliks Guntaro Prānio vadovaujamas unikalus vyrų balsų ansamblis „Schola Cantorum Riga“ iš Latvijos.

Šiuolaikinio gyvenimo greitą tempą atspindės mušamųjų instrumentų improvizacijos, kurias atliks perkusininkai iš Latvijos Rihardas Zaļupe ir Ivaras Kalniņš. Kaip patys atlikėjai pristato šią programą, tai yra kūriniai su šviesos imperatyvu (Illumina – šviesa), kuris sujungs praeitį ir dabartį.

Šiuo metu Vilniuje, Paryžiuje ir Ženevoje gyvenanti lietuvių pianistė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, Mūza Rubackytė scenoje demonstruoja aukščiausią profesinį meistriškumą. Gruodžio 6 d. 18.30 val. M. Rubackytė kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru atliks programą „Mūza ir orkestras“. Koncerte taip pat dalyvaus klarnetininkas Rimvydas Savickas, o prie dirigento pulto stovės elegancija ir subtiliu muzikiniu skoniu pasižymintis latvių dirigentas Normundas Šnē. Koncerte skambės vieno didžiausių klasikinės muzikos kompozitorių Ludwigo van Beethoveno Koncerto fortepijonui ir orkestrui Nr. 4, Mieczysławo Weinbergo ir Grażynos Bacewicz orkestriniai kūriniai.

Mūza Rubackytė.  (D. Matvejevo nuotr.)

Keturi muzikai, suformavę „blogų berniukų“ įvaizdį, trykšta pasitikėjimu savimi. Tai saksofonų kvartetas „Signum“ iš Vokietijos, kaskart įžengę į sceną nuo pirmų kerinčių saksofono garsų užsidega patys ir akimirksniu uždega publiką. Grodamas nepaprastai lengvai ir dažniausiai be natų, kolektyvas kūrybiškai papildo savo pasirodymus sceniniu judesiu ir instrumentinio teatro elementais. Energingieji „Signum“ gruodžio 12 d. 18.30 val. dalyvaus programoje „Pasakos saksofonams“. Ją su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru rengia jo meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas, Lietuvos nacionalinės ir Baltijos ansamblėjos meno premijų laureatas

Modestas Pitrėnas. Koncerte skambės ir 75-ąsias gimimo metines atšventusio kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus kūrinys.

„Boléro–Extended“ – šiuolaikinio šokio ir gyvos violončelių muzikos spektaklis, kurį žiūrovai išvys gruodžio 13 d. 18.30 val. Pirmą kartą spektaklis buvo parodytas II Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio ir konkurso metu ir sulaukė neįtikėtinos sėkmės – salė „lūžo“ nuo žiūrovų. Šįkart scenarijus pasikartojo – bilietai į gruodžio 13 d. renginį buvo iššluoti akimirksniu.

Garsus danų choreografas Palle Granhøj, bendradarbiaudamas su Klaipėdos violončelių ansambliu ir Šeiko šokio teatru, publikai dovanos spektaklį 8 violončelėms ir šokėjams, pagal vieną garsiausių prancūzų kompozitoriaus Maurice‘o Ravelio orkestro kūrinių „Boléro“. Spektaklio choreografija grindžiama autorine P. Granhøj obstrukcijos technika, ribojančia judesius ir kuriančia pasikartojančią šokėjų ritmiką, grįstą „Boléro“ muzika. Žiūrovų lauks intriguojanti sintezė tarp gyvai grojančių violončelių muzikos ir šiuolaikinio šokio.

Gruodžio 15 d. 16 val. klausytojai bus laukiami šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje pasiklausyti programos „Viešpaties gimimas“, kuri pavadinta pagal žymaus prancūzų kompozitoriaus, pianisto, vargonininko, pedagogo Oliviero Messiaeno kūrinį „Viešpaties gimimas“ („La Nativité du Seigneur“). Šioje programoje skambės ir trimitininko Sigito Petrulio bei jo vadovaujamo Klaipėdos brass kvinteto atliekami kūriniai, vargonais skambins Dainius Sverdiolas. Vargonų ir vario skambesys subtiliai užpildys sakralią erdvę šiuo advento laikotarpiu.

Gruodžio 17-osios vakaras dedikuotas vien tik argentiniečių kompozitoriui Ástorui Piazzollai. Jis laikomas tradicinės tango muzikos revoliucionieriumi, su tango sujungęs džiazo, klasikinės muzikos elementus ir sukūręs taip vadinamą „naująjį tango“. „Vien tik Piazzolla“ yra trijų jaunų talentingų muzikų – smuikininkės Dalios Dėdinskaitės, violončelininko Glebo Pyšniako ir akordeonininko Tado projektas. „Vien tik Piazzolla“ skambės gruodžio 17 d. 18.30 val.

„Kalėdų rytą Agava pražydo“ – teatrališkas muzikinis projektas, skirtas visai šeimai. Agava – tai poetės Violetos Palčinskaitės knygos „Eilėraščiai iš namų“ personažas, kurį įkūnys aktorė Indrė Liutkevičiūtė. Ką Agava veikė Kalėdų rytą? Su kuo ji tada gėrė saldžią kakavą? Visą tai klausytojai sužinos gruodžio 19 d. 18.30 val. koncerte. Jame taip pat dalyvaus dainų autorius ir atlikėjas Vygantas Kazlauskas bei Čiurlionio kvarteto artistai.

Gruodžio 22 d. 16 val. į Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčią sakralinės muzikos mylėtojus sukvies programa „Kalėdų oratorija“. To paties pavadinimo kūrinio autorius – žymus prancūzų kompozitorius Camille‘o Saint-Saënsas. „Kalėdų oratorija“ yra vienas dažniausiai pasaulyje atliekamų kūrinių prieš Kalėdas. Jame vyraujantis lyrinis ir melodingas tiek dainuojamų, tiek instrumentinių partijų charakteris daro kūrinį labai patrauklų. Koncerte pasirodys Alfonso Vildžiūno diriguojamas Klaipėdos choras „Aukuras“, Mindaugo Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras, solistai: Rosana Štemanetian (sopranas), Vilija Mikštaitė (altas), Kęstutis Alčauskis (tenoras) ir Dainius Puišys (baritonas). Koncertui diriguos Tomas Ambrozaitis.

Varpai, pakabinti aukštuose bokštuose, nuo seno kviesdavo žmones susirinkti tiek drauge džiaugtis, švęsti, melstis, tiek gintis nuo priešų. Šiemet, kaip ir kasmet, šv. Kalėdų dieną ir sutinkant Naujuosius vėl skambės Klaipėdos kariliono varpai. Gražiausių žiemos švenčių sutikimas be kariliono skambesio neįsivaizduojamas. Tai klaipėdiečiams jau tapo tradicija. Per Kalėdas iš Klaipėdos centrinio pašto bokšto visus sveikins karilionininkas Kęstutis Kačinskas, o į Naujuosius klaipėdiečius palydės Stanislovo Žilevičiaus atliekami kūriniai. Kariliono varpai šventę skelbs gruodžio 25 d. 16 val. ir gruodžio 31 d. 23.30 val. Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Vytauto Petriko nuotr.

Vienas prieštaringiausiai vertinamų šių laikų smuikininkų – Vokietijoje gyvenantis totorių, baltarusių ir korėjiečių kilmės jaunosios kartos virtuozas Roman Kim. Jia visoje planetoje žinomas kaip griežiantis su pusę veido dengiančiais prizminiais akiniais, o dėl savo techninių sugebėjimų aukštai vertinamas kitų smuiko legendų. Dėl atlikėjo skambesyje slypinčio sprogstamos energijos užtaiso, nepriekaištingos technikos ir garso grožio „Youtube“ kanale atlikėjas renka tūkstantines gerbėjų peržiūras. R. Kim koncerte pasirodys su vienu iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos kolektyvų – Lietuvos kameriniu orkestru.

Vindzoro pilyje Jungtinėje karalystėje gyvenantis, a cappella dainuojantis vokalinis šešių vyrų ansamblis „The Queen's Six“ gruodžio 30 d. 18.30 val. Koncertų salėje atliks išskirtinę programą „Kalėdos su Karalienės šešetu“. Visi ansamblio nariai tarnauja Šv. Jurgio koplyčioje choristais-vikarais (giesmininkais pasauliečiais). Atlikėjų repertuare dera asketiškas viduramžių giedojimas, puošni renesanso polifonija, jausmingi madrigalai, ilgam įsimenančios liaudies dainos ir nuotaikingos džiazo bei populiariosios muzikos kūrinių aranžuotės.

Finalinis festivalio „Salve musica“ koncertas „Pažvelk į žvaigždes“ gruodžio 31 d. 18.30 val. iškilmingai palydės senuosius metus. Ji – ne žvaigždė, ii – prabangus, spinduliuojantis deimantas, kuriuo galima džiaugtis iš arti. Taip operos pasaulyje pristatomas sopranas Viktorija Miškūnaitė, kuri pasirodys šioje naujametinėje programoje. Auksinio scenos kryžiaus laureatė ne tik Lietuvos scenose spinduliuoja vaidmenų žiežirbomis, bet garsina savo šalies vardą ir kitose pasaulio šalyse. Solistė scenoje muzikuos kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru.

Viktorija Miškūnaitė. (Organizatorių nuotr. / Redakcijos fotomontažas)

Gražiausias metų šventes Klaipėdos koncertų salė kviečia pasitikti su amžinai gyva klasikine muzika šventinės klasikos festivalyje „Salve Musica“!

Daugiau informacijos apie festivalį: https://www.koncertusale.lt/Renginiai/repertuaras.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ubagynas

Tai ar statys egle Atgimimo aiksteje? Siandien praejau, kosmaras. Miesto centras, o kaip siukslynas: plyteles isluzinejusios, kreivos, duobes... Jokios Kaledines dvasios net nesijaucia... Kosmaras...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS