Gatvės teatro festivalis „Šermukšnis“: provokacija pavyko | KaunoDiena.lt

GATVĖS TEATRO FESTIVALIS „ŠERMUKŠNIS“: PROVOKACIJA PAVYKO

Keturias dienas trukęs tarptautinis gatvės teatro festivalis „Šermukšnis“ išbudino Klaipėdą. Vėjo siūbuojamų pusnuogių lėlių instaliacija Atgimimo aikštėje, socialiniuose tinkluose sukėlusi nemenką ažiotažą, išviliojo žiūrovus į miestą, kurie ir neplanavo apsilankyti gatvės spektakliuose. Renginio organizatoriai drąsiai konstatavo – provokacija pavyko.

Papiktino nuogos krūtys

Kai Atgimimo aikštėje praėjusią savaitę buvo pradėtos montuoti keistokų veidų lėlės nuogomis krūtimis – „Baltosios moterys“ (autorė Linda Anneveld), socialiniuose tinkluose kilo nemenkas šurmulys.

Esą pusnuogėms lėlėms miesto centre – ne vieta, jas vertėtų demonstruoti uždaruose meno muziejuose, kai kurie tikino, kad tai – ne menas, o vulgarybė.

Čia pat radosi modernaus meno gynėjų, ir diskusija socialiniuose tinkluose tiesiog virte virė.

„Instaliacijos autorės taip džiaugėsi, kad jų kūrinys sukėlė tokį ažiotažą, tokias diskusijas, nes nė vienoje šalyje, kur „Baltosios moterys“ buvo demonstruotos, nesulaukta tokios reakcijos, kaip Klaipėdoje. O viskas prasidėjo nuo neigiamo komentaro. Buvo įvykdytas netgi nežymus vandalizmo aktas, viena skulptūra buvo kiek apgadinta“, – patvirtino viena festivalio organizatorių, Žvejų rūmų direktoriaus pavaduotoja Kristina Jakštė.

Tačiau, anot renginio organizatorių, toks ir buvo tikslas – išbudinti nuo buities apsnūdusius žmones ir pakviesti juos į gatvės teatro šventę.

„Žmones sudomino instaliacija, jie atėjo jos pažiūrėti, tada sužinojo, kas tas „Šermukšnis“, nes greta buvo demonstruojama festivalio programa su visų pasirodymų sąrašu. Taip žiūrovai buvo įtraukti į teatrinį žaismą, patys to nenorėdami. Jie buvo savotiškai pagauti prieš jų pačių valią“, – šypsojosi Žvejų rūmų kultūrinės veiklos vadybininkė Emilija Medutė.

„Provokacija pavyko. Beje, tai labiausiai atsipirkusi provokacija mieste. Buvo tūkstančiai komentarų feisbuke, nėra buvę tiek diskusijų dėl jokio kito renginio“, – pridūrė K. Jakštė.

Intriga: instaliacija „Baltosios moterys“, kurias festivalio metu buvo galima pamatyti Atgimimo aikštėje, socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą. / Organizatorių ir A. Dykovienės nuotr.

Jūros šventei – per dideli

Žiūrovai nuo praėjusios savaitės trečiadienio iki šeštadienio įvairiose miesto erdvėse galėjo pamatyti per 30 įvairiausių pasirodymų, kuriuose ir jie patys tapdavo tų spektaklių dalimi.

Organizatoriai džiaugiasi, kad ši kas dvejus metus vykstanti teatro fiesta pavyko.

Nė vienoje šalyje, kur „Baltosios moterys“ buvo demonstruotos, nesulaukta tokios reakcijos, kaip Klaipėdoje.

Anksčiau „Šermukšnis“ būdavo Jūros šventės dalimi, tačiau, kaip teigia organizatoriai, – Žvejų rūmų atstovai – iš šio rūbo renginys išaugo ir šiemet surengtas atskirai kelias savaites prieš Jūros šventę.

„Festivalis išaugo iš Jūros šventės rėmų. Jūros šventės metu renginių gausa tarsi užgoždavo šį festivalį ir žmonės nespėdavo visų spektaklių pamatyti, tad „Šermukšnis“ tarsi paskęsdavo Jūros šventėje, todėl šiemet nuspręsta surengti festivalį anksčiau“, – paaiškino K. Jakštė.

Per keturias dienas Klaipėdoje viešėjo ir pasirodymus surengė dvylika trupių iš Lietuvos ir užsienio, dalyvavo daugiau nei 70 atlikėjų iš dešimties pasaulio šalių, buvo parodyta per 30 renginių, tarp jų – trys lietuviškos premjeros.

Kol kas festivalis vyksta kas dvejus metus, nors buvo svarstoma rengti jį kasmet.

Tačiau, jei renginys būtų organizuojamas kasmet, faktiškai, jau iškart vienam pasibaigus, reikėtų ruoštis kitam.

„Nes projektus reikia rašyti jau dabar, rugsėjo mėnesį juos reikia pateikti. Tad jau dabar reikia turėti renginio koncepciją ir numatyti būsimus spektaklius. Tai vis dar nedrįstame žengti to pirmo žingsnio, kad organizuotume „Šermukšnį“ kasmet“, – kalbėjo K. Jakštė.

Susidomėjimas: į dviejų aktorių iš Nyderlandų „Compagnie Daad“ „žvejybą“ laivelyje ant ratukų Danės skvere įsitraukė ir praeiviai. / Organizatorių ir A. Dykovienės nuotr.

Beveik olimpinės žaidynės

„Po šių įtemptų keturių dienų jausmas toks, tarsi pasibaigė olimpinės žaidynės ir mes jas laimėjome. Nežinau, kurią vietą, bet manau, kad prizinę“, – pasibaigus tarptautiniam gatvės teatro festivaliui „Šermukšnis“, tikino vienas jo organizatorių, Žvejų rūmų atstovas Arūnas Peštenis.

Gatvės teatro specifika ta, kad neretai pašalinis, užkulisinis vaizdas pasirodyme būna kur kas įdomesnis nei pats spektaklis, po festivalio mintimis dalijosi šio renginio gerbėjai.

Teatralus ypač nustebino gana didelis klaipėdiečių ir miesto svečių susidomėjimas festivaliu.

„Stebėjau žiūrovus, jie buvo ir linksmi, ir susikaupę, vadinasi, viskas gerai, jiems buvo įdomu. O toks ir buvo mūsų tikslas“, – kalbėjo A. Peštenis.

Pasak organizatorių, šventės dalyviai labai dėkojo už priėmimą ir pabrėžė, kad Klaipėda nenusileidžia didiesiems Europos miestams, kalbant apie gatvės festivalio logistiką, nes tomis pačiomis dienomis analogiški renginiai vyko Gdanske ir Krokuvoje.

„Ar garsas apie Klaipėdos festivalį pasieks užsienio šalis? Mes tai pajuntame, kai iškart po renginio mums ima plaukti laiškai su pasiūlymais parodyti savo spektaklius kitame mūsų renginyje. Užsienio aktoriai pabrėžė, kad Klaipėdos „Šermukšnis“ niekuo nenusileidžia didžiuosiuose Europos miestuose rengiamiems gatvės teatro festivaliams, įskaitant ir žiūrovus“, – pabrėžė E. Medutė.

GALERIJA

  •  Gatvės teatro festivalis „Šermukšnis“: provokacija pavyko
  •  Gatvės teatro festivalis „Šermukšnis“: provokacija pavyko
Organizatorių ir A. Dykovienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS