I. Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje – baltų mitologijos inspiruota grafikos paroda | KaunoDiena.lt

I. SIMONAITYTĖS BIBLIOTEKOJE KLAIPĖDOJE – BALTŲ MITOLOGIJOS INSPIRUOTA GRAFIKOS PARODA

  • 1

Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos (Herkaus Manto g. 25) galerijoje „1 H“ ketvirtadienį atidaryta jaunosios kartos menininkės Urtės Jasenkos grafikos darbų paroda „Moteris yra Ragana“.

Pastaruosius metus dailininkė U. Jasenka praleido domėdamasi baltų mitologija, lietuvių liaudies sakmėmis ir pasakomis. Sukauptos žinios atsispindi menininkės kūryboje, piešiniuose. Nauji personažai, temos ir menininkės sukurtos specifinės iliustracijos sulaukė publikos susidomėjimo ir dar sykį patvirtino, koks ryškus yra poreikis atsigręžti į savo tautos šaknis. „Vis dėlto mitologija yra pagrindinis šaltinis pažįstant kultūrą. Ji atskleidžia, ką mūsų protėviai galvojo apie pasaulį, kaip jame suvokė praeitį, dabartį ir ateitį, save ir visą gyvenimą. Lietuviai turi archetipinę atmintį, glūdinčią širdyje, kuri pasireiškia ir yra stipriai juntama net kasdieniniame gyvenime“, – mano Urtė.

Ją ypač sudomino mistifikuotas moters įvaizdis, (laumės, laumės raganos, deivės, aiškiaregės ir t. t.), kuris susijęs su šiemet prisiminta Marija Gimbutiene ir jos iškelta Motinos Deivės teorija. Jos idėjos, Urtės teigimu, verčia permąstyti daugybę dalykų apie moters gyvenimą, būtį, raišką, jos svarbą, jėgą, laisvę ir ypatingą vaidmenį pasaulyje.

U. Jasenka savo piešiniuose analizuoja mitinį moters vaizdinį, jos moteriškumo išraiškas, indoeuropiečių ir krikščionybės laikų nepaliestą baltišką deivės / laumės / raganos pasaulį, jo kosmologiją, nagrinėja moters prigimtį, gilinasi į ritualus, prasmių persmelktą buitį, feminizmą lietuvių liaudies mitologijos, sakmių kontekste. Menininkė kviečia kiekvieną moterį ieškoti ir atrasti savo vidinę raganą – laukinę, laisvą, nepriklausomą, gamtos grožio kupiną moterį.

U. Jasenka (gim.1993 m.) yra jaunosios kartos menininkė, mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, vėliau studijavo Norvegijoje ir 2014 m. įgijo vokalo specialybę. Menininkės grafinė kūryba kupina simbolikos, detalių, gamtos motyvų, pasakojimų, jausmų, grožio, stebuklų, šviesos, kartu – tamsos, liūdesio, trapumo, mistikos ir kentėjimo. Autorė savo kūriniai byloja ne tik apie šviesią, bet ir apie tamsią žmogaus prigimtį. Stebėdama aplinką, ją supančius žmones, save ir savo gyvenimą, U. Jasenka kaupia patirtį, istorijas ir viską permąsčiusi svarbiausias mintis palieka popieriaus lape. „Būti čia ir dabar, mėgautis tuo, kas duota – gera ar bloga – visa širdimi yra gyvenimo prasmė ir laisvė“, – teigė jaunoji kūrėja. Nuo 2009 m. U. Jasenka aktyviai kuria, organizuoja jungtines ir asmenines parodas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – Norvegijoje, Vokietijoje, Italijoje. Šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje.

U. Jasenkos paroda „Moteris yra Ragana“ bibliotekoje bus eksponuojama iki rugpjūčio 30 d.

GALERIJA

  • I. Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje – baltų mitologijos inspiruota grafikos paroda
  • I. Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje – baltų mitologijos inspiruota grafikos paroda
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Senukas

Kada bus Vytauto Didziojo laiku mitologija?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS