Jauno teatro dienos – naujo teatro sezono įžanga Klaipėdoje | KaunoDiena.lt

JAUNO TEATRO DIENOS – NAUJO TEATRO SEZONO ĮŽANGA KLAIPĖDOJE

  • 0

Rugpjūčio 25–29 dienomis Klaipėdoje aštuntąjį kartą vyks festivalis „Jauno teatro dienos“ (JTD). Uostamiestyje visą vasarą šurmuliavę poilsiautojai užleis vietą jauniems teatro kūrėjams, susirinksiantiems į Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamas JTD kūrybines dirbtuves. Paskutiniąją vasaros savaitę vyksiantis festivalis pradės naują teatro sezoną.

Turėjo vykti pavasarį

Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamas festivalis „Jauno teatro dienos“ per septynerius veiklos metus tapo neatsiejama uostamiesčio kultūrinio gyvenimo dalimi. Renginys miesto gyvenime išsiskiria ne sutraukiamos žiūrovų minios dydžiu ar renginių mastu, o tuo, kad bent savaitę jaunųjų teatro kūrėjų centru tampa būtent Klaipėda.

Kūrybinėse JTD teatro dirbtuvėse grupėmis suskirstyti aktoriai, režisieriai, scenografai ir dramaturgai kuria mini spektaklius ir juos pristato miesto publikai netradicinėse erdvėse. Kasmet keliasdešimt jaunų teatro profesionalų iš Lietuvos ir užsienio Klaipėdoje susirinkdavo ankstyvą pavasarį, tačiau 2020-ieji sumaišė festivalio planus ir renginys buvo perkeltas į paskutiniąją rugpjūčio savaitę.

Viena iš festivalio organizatorių, Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Ieva Pakštytė mano, kad pavasarį atšaukto renginio planus leido perkurti ne kas kitas, o pamatinė „Jauno teatro dienų“ dvasia.

Organizatorių nuotr.

„Nuo pat festivalio veiklos pradžios esminiais JTD veiklos bruožais tapo spontaniškumas, atsitiktinumas ir jaunystė. Šiemet šių renginio savybių mums ypač prireikė, kai, suderinus visus planus, pradėjus platinti bilietus, visas pasaulis staiga sustojo ir teko mąstyti, ko imtis, kad „Jauno teatro dienos 2020” vis dėlto įvyktų. Ir dabar jaučiame, kad netikėtumų dar gali būti, tačiau tikimės, kad karantinas neskubės sugrįžti ir „Jauno teatro dienų“ tradicija šiemet bus pratęsta“, – viltimis pasidalijo aktorė I. Pakštytė.

Atvirose miesto erdvėse

Šiemet renginys aplankys dvi atviras ir išskirtines miesto erdves – rugpjūčio 26-ąją kūrybinių dirbtuvių darbų peržiūra vyks renovuotose erdvėse aplink Jono kalnelį, o rugpjūčio 28-ąją kūrybinės grupės pasirodys piliavietės teritorijoje. Organizatoriai tikisi, kad vasariški orai nepakiš kojos ir leis mini spektaklių kūrėjams pasinaudoti šių miesto erdvių privalumais – dinamišku reljefu, miesto istoriniais ženklais, ir žiūrovai turės sąlygas laikytis saugaus atstumo.

Organizatorių nuotr.

Galvodami būtent apie publikos saugumą, patogumą ir išskirtinį teatro potyrį, festivalio organizatoriai pasirinko Jono kalnelio ir piliavietės erdves. Tikimasi, kad išskirtiniais „Jauno teatro dienų“ minispektakliais šiemet susidomės ne tik nuosekliai renginio veiklą sekantys žiūrovai, bet ir netikėtai renginio aplinkoje atsidūrę pajūryje poilsiaujantys miesto svečiai.

Pasak organizatorių, JTD teatro eksperimentai siekia ne šokiruoti publiką, o ją šviesti ir pateikti teatrą kaip šiuolaikinį, patrauklų meną, kuris žiūrovus gali sutikti netikėtose erdvėse.

Dvi skirtingos dirbtuvės

Pirmą kartą festivalio „Jauno teatro dienos“ istorijoje renginyje vyks dvi skirtingų rūšių kūrybinių dirbtuvių programos – SPRINT ir LONG. Organizatorė I.Pakštytė teigė, kad toks festivalio pokytis – tai noras reflektuoti ne vienerius metus vykstančių dirbtuvių pliusus ir minusus.

„Kasmet norime, kad festivalis keistųsi, nes jokia paslaptis, kad jame dalyvaujame ir patys. Šiemet sumanėme patyrinėti, kas festivalio metu vykstančiame kūrybiniame procese svarbiau, – turimas laikas, erdvė, kurioje pasirodome, ar kūrybinės grupės tarpusavio sąveika. Dėl to kuriame dvi dirbtuves ir tikimės pamatyti skirtingus programų rezultatus“, – sakė I. Pakštytė.

Organizatorių nuotr.

Programoje SPRINT dalyvaus pirmą kartą į festivalį atvyksiantys kūrėjai ir neseniai Klaipėdoje įsikūrusio „Taško teatro“ aktoriai. Iš jų sudarytos komandos kas dvi dienas gaus po naują organizatorių parinktą inspiraciją, pagal kurią kurs pasirodymus. Būtent SPRINT programos pasirodymų peržiūros vyks rugpjūčio 26 d. ir 28 d. Jono kalnelio ir Klaipėdos piliavietės erdvėse.

Akcentas – dviejų dalių spektaklis

Programoje LONG dalyvausiančios grupės bus sudarytos iš labiau patyrusių teatro profesionalų ir Klaipėdos jaunimo teatro aktorių. Šioje festivalio dalyje dalyvaujantys kūrėjai visą savaitę nagrinės vieną ir tą pačią renginio organizatorių parinktą inspiraciją ir savaitės pabaigoje parodys dviejų dalių spektaklį.

Kūrybiškai šioms grupėms vadovaus du režisieriai – jie ir yra vienintelės žinomos dalys šioje būsimoje dviejų dalių spektaklio dėlionėje – Kirilas Glušajevas ir Gintarė Minelgaitė. Išskirtinėse komandose originaliomis sąlygomis kuriamas LONG programos pasirodymas taps esminiu 2020-ųjų festivalio „Jauno teatro dienos“ akcentu.

Organizatorių nuotr.

Dviejų dalių spektaklis vienintelį kartą bus parodytas rugpjūčio 29 d. 17 val. Klaipėdos kultūros fabriko Daugiafunkcėje salėje B. Dalyvavimas peržiūroje, kaip ir visuose festivalio renginiuose, nemokamas, tačiau dėl žiūrovų kiekio ribojimo renginių metu lankytojai kviečiami rezervuoti savo vietas „Tiketa.lt“ sistemoje.

Visus festivalio „Jauno teatro dienos“ pasirodymus tradiciškai lydės kūrėjų ir teatro kritikų diskusijos bei kūrybinių darbų analizės, kuriose kviečiami įspūdžiais dalytis ir žiūrovai. Visi festivalio renginiai – nemokami.

Tarptautinis – kitąmet

Festivalio organizatoriai tikisi, kad „Jauno teatro dienos 2021“ sugrįžti galės jau kitų metų pavasarį ir tąkart bus pratęsta ne tik pati renginio tradicija, bet ir iki šių metų nuosekliai didintas renginio tarptautiškumo mastas.

Organizatorių nuotr.

„Dėl suprantamų priežasčių šiemet festivalyje negali dalyvauti aktoriai, režisieriai ir kiti kūrėjai iš užsienio, o jų buvo pakviesta kaip niekada daug. Šio tarptautinio bendravimo mums labai trūks, tačiau tikimės, kad po uždaresnių 2020-ųjų teatro kūrėjai Klaipėdoje, Lietuvoje ir visame pasaulyje bus dar labiau nusiteikę bendradarbiauti ir kurti kartu. Juk pastarųjų mėnesių patirtis įrodė, kad esame ne tik savo Tėvynės, bet ir pasaulio piliečiai, o teatras yra puikus būdas šiai mūsų bendrystei įrodyti ir švęsti“, – mintimis dalijosi renginio organizatoriai.

GALERIJA

  • Jauno teatro dienos – naujo teatro sezono įžanga Klaipėdoje
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS