Klaipėdiečius vilioja Muziejų naktis | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDIEČIUS VILIOJA MUZIEJŲ NAKTIS

  • 0

Europos muziejus vienijanti akcija „Muziejų naktis“ įtrauks ir klaipėdiečius, viliodama šeštadienį užsukti į Mažosios Lietuvos istorijos, Laikrodžių ir Lietuvos jūrų muziejus, LDM Prano Domšaičio galeriją ir net į Klaipėdos regioninį valstybės archyvą. Nuo 14 iki 22 val. ar net ir vėliau lankytojai turės nemokamą galimybę aplankyti muziejų ekspozicijas, dalyvauti specialiose edukacijose, koncertuose, kitose veiklose.

Vydūno keliu

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (Didžioji Vandens g. 2) šeštadienį bus atviras 14–22 val. ir kvies keliauti „Vydūno keliu“, susipažinti su jo gyvenimu bei veikla. Muziejuje 17 val. bus atidaryta paroda ,,Vilhelmas Storostas-Vydūnas. Gyvenimas ir kūryba“, 18 val. vyks Ilonos Ugintės paskaita ,,Septynių žmogaus kūnų darna. Organizmo valymas – ar tai tik fizinio kūno valymas?“, 19 val. – skaitymai „Žmonijos vieškelis“: ištraukas iš Vydūno misterijos „Jūrų varpai“ pristatys režisierius Domininkas Malajavas, muzikuos Dailė Docienė (arfa) ir Ramunė Bučniūtė (smuikas, gitara, vokalas). Profesorius dr. Algimantas Mečislovas Olšauskas 20 val. pristatys savo naują knygą „Sveikatos gidas: gydomųjų augalų žinynas kokybiškam ir sveikam gyvenimui“, 17–22 val. vyks edukacinė programa „Pasidaryk knygelę pats“ ir Simono Dacho progimnazijos moksleivių „Erasmus+“ projekto „MoPic“ virtualaus muziejaus pristatymas.

Laiko labirintais

Klaipėdos laikrodžių muziejus (Liepų g. 12) lankytojams savo ekspozicijas atvers 18–22 val. Tuo metu smalsuolių laukia pažintinė edukacija „Laiko labirintais“, 18–19 val. – išmanioji edukacija „Zodiako žvaigždynai“, 19 val. – interaktyvios veiklos ekspozicinėse salėse. Taip pat programoje – 19 val. pasirodymas „Naktis muziejuje. Istorija atgyja“, priminsiantis 1931–1939 m. muziejaus pastate veikusio Žemės banko praeities akimirkas, o 20 val. koncertuos Klaipėdos universiteto Menų akademijos atlikėjai, Birbynių kvintetas, grupė „Poezijos medžiotojai“. Edukacinės linksmybės 21 val. tęsis Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Paseks pasaką

LDM P.Domšaičio galerija (Liepų g. 33) 17–23 val. plačiai visiems atvers duris į savo ekspozicijas ir parodas. Bus galima nemokamai apžiūrėti P.Domšaičio, Vytauto Kašubos, Česlovo Janušo kūrybos ekspozicijas, parodas „Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje. XIX a.–XX a. I p. tapyba ir grafika iš Aleksandro Popovo rinkinio“, „Blind date“ (Aklas pasimatymas) ir „Dionyzo Varkalio kolekcija. Iš Lietuvos dailės muziejaus Klaipėdos krašto XIX a.–XX a. pr. taikomosios dailės rinkinio“. 17–23 val. galerija kvies į kūrybines dirbtuves dideliems ir mažiems „Prie apvalaus stalo – kiekvienam po skanėstą“ (D.Varkalio kolekcijos įdomybės), 17, 18 ir 20 val. – pasiklausyti sekamos pasakos „Kaip asiliukas draugą surado“, įkvėptos P.Domšaičio paveikslų. Be to, 19 val. čia bus galima išgirsti pusvalandžio pasakojimą apie tapytoją P.Domšaitį, kurio vardu pavadinta galerija.

Pasivaikščiojimas su prezidentu

Nuolatinis „Muziejų nakties“ dalyvis Lietuvos jūrų muziejus (Smiltynės g. 3) 18.45–20.45 val. buria į „Pasivaikščiojimą su Antanu po Lietuvos laivybos istoriją“. Renginio dalyviai kviečiami prisijungti prie prezidento Antano Smetonos, atvykusio į Nerijos fortą kartu su žmona, ministrais bei svita, ir susipažinti su pagrindiniais Lietuvos laivyno istorijos fragmentais, kurie atsispindi muziejaus ekspozicijoje, ypatingą dėmesį skiriant unikaliam eksponatai – pirmojo Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliavai.

Atvers archyvo duris

Pirmą kartą į „Muziejų nakties“ projektą įsiliesiantis Klaipėdos regioninis valstybės archyvas (Naujoji Uosto g. 16) lankytojams 18–23 val. pristatys unikalią parodą su šviesos ir garso instaliacija „Lietuvos šimtmečio puslapiai“, atspindinčią svarbiausius Lietuvos istorijos įvykius. Atėjusiųjų lauks ekskursijos į archyvo saugyklą, kurioje anksčiau buvo saugomi pinigai, o dabar – istorinė atmintis. Archyve bus rodoma kino kronika, susijusi su Klaipėda, vyks edukaciniai užsiėmimai tiems, kurie nori virtualioje erdvėje savarankiškai ieškoti archyvinių dokumentų, sudarinėti geneologinius medžius.

Į visus „Muziejų nakties“ renginius įėjimas – laisvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS