Klaipėdos galerijoje eksponuojama K. Dineikaitės tapyba | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS GALERIJOJE EKSPONUOJAMA K. DINEIKAITĖS TAPYBA

  • 0

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje praėjusį ketvirtadienį atidaryta personalinė tapytojos Kunigundos Dineikaitės tapybos paroda „Mėlynas skambantis eteris“.

Parodos eksponuojamų paveikslų pagrindinis motyvas – medžiai. Jie atsiskleidžia kaip personažai su savo atskiromis istorijomis. „Visi jie man „kalba“ poetiškai ir kartkartėmis banaliai. Šiuos įspūdžius perteikiančiuose paveiksluose svarbi tapybinė visuma, sustabdyta ir užfiksuota akimirka, kurios esu pasiilgusi. Tapymas man ilgainiui virto ritualiniu procesu, įprasminančiu ženklus ir stebuklingas išgyventas akimirkas“, – teigė K .Dineikaitė.

Kadangi tapytoja vasaromis gyvena miške, medis kaip motyvas jai tapo labai artimas, o išklausius senos kuršės kaimynės istorijas apie pakelėje augančius beržus ir seną mišką, sodintą rankomis, medžio motyvas dar labiau pradėjo „kalbėti“. Su medžiais K. Dineikaitė kalbasi spalvomis ir potėpiais, ir dar kartais mintimis ir apsikabinimais. Skambantis mėlynas eteris yra pokalbis medžių tema, ir šis motyvas yra nepaprastai talpus kaip ženklas, kaip simbolis. Parodoje eksponuojami paveikslai pasakoja skirtingas istorijas skirtingais gyvenimo tarpsniais, o tapydama juos, kelis mėnesius pati autorė buvo kaip medis.

Pasak menininkės, gamtovaizdis yra talpus siužetas, kuriame ir užsimezga pokalbis tarp jos ir peizažo motyvo. Ji atviravo: „Tapydama nesiekiu perteikti konkretaus vaizdo, man labiau rūpi atrasti ryšį su skirtingais elementais, paslaptingą ir intymų tarpusavio santykį, kuris pripildytas pasąmonės srauto, liejasi spalviniais sakiniais, figūratyviomis mintimis, praėjusių gyvenimų nuotrupomis. Taip pradedu kalbėtis. Dažnas mano paveikslas, paroda yra įkvėpta peizažo. Būdama vienatvės akimirkose, supratau, kad šis motyvas yra ištikimas mano atspindys ir draugas, viso gyvenimo bendrakeleivis. Grįžusi iš lėtų pasivaikščiojimų ar patyrusi kokį nors subtilų gamtos reiškinį, kaip atsaką išgyventoms emocijoms, stengiuosi nepaleisti akimirksnio ir užmegzti kontaktą – tapau nedidelio formato paveikslus arba užsirašau kelis įkvepiančius sakinius. Tokiu būdu leidžiu sau būti atvira ir naivia, priimti gamtos ženklus.“

K. Dineikaitė gyvena Vilniuje ir Palangoje. 2004 m. baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2006–2007 m. magistro studijas tęsė Sasekso universitete, Vest Dyno koledže Didžiojoje Britanijoje. Nuo 2010 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. 2007–2018 m. dirbo lektore Lietuvos edukologijos universitete, o 2015 m. įkūrė tapybos studiją „Baltas kubas“. Tapytoja jungiasi prie grupinių parodų ir pristato savo kūrybą personalinėse ekspozicijose. Prieš kelerius metus ji surengė personalines tapybos parodas Palangoje ir Vilniuje. 2021 m. K. Dineikaitės tapybos paroda „Peizažo užkalbėjimas“ eksponuota galerijoje „Kairė-dešinė“ sostinėje.

Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) K.Dineikaitės tapybos paroda „Mėlynas skambantis eteris“ veiks iki rugpjūčio 13 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS