„Klaipėdos galerijoje“ – psichikos sveikatos mėnesiui skirta paroda „Psichės“ | KaunoDiena.lt

„KLAIPĖDOS GALERIJOJE“ – PSICHIKOS SVEIKATOS MĖNESIUI SKIRTA PARODA „PSICHĖS“

  • 0

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 6) š. m. rugsėjo 17 d. (penktadienį) 17 val. atidaroma psichikos sveikatos mėnesiui paminėti skirta paroda „Psichės / Psychoes“.

Atviros psichiatrijos mėnuo – tai laikotarpis tarp dviejų psichikos sveikatai svarbių tarptautinių dienų – Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos rugsėjo 10 d. ir Pasaulinės psichikos sveikatos dienos, kuri minima spalio 10 d. Šios dienos mums primena apie psichinės sveikatos, jos stiprinimo ir prevencijos svarbą. Specialistai sako, kad kovojančių su depresija Lietuvoje yra dešimt kartų daugiau, nei rodo oficialūs duomenys.

Deja, Lietuva tarp Europos šalių jau ne vienerius metus pirmauja psichologinių sutrikimų statistika. Viešojoje erdvėje dar nedrąsiai kalbant apie depresiją ir kitus psichikos sutrikimus, menininkių paroda šia tema yra labai reikalinga ir pačiu laiku, prisidedanti prie stigmos, susijusios su šiais susirgimais, pašalinimo. Sutrikusios psichikos asmenys Lietuvos žiniasklaidoje dažnai yra vaizduojami stereotipiškai, jiems klijuojamos neigiamos etiketės.

Psichikos sveikatos centrų adresai (Vasaros g. Vilniuje, Bangų 5 Klaipėdoje) dar dabar visuomenėje yra naudojami kaip būdas pašiepti ar įgelti. Vis dar gajus įsitikinimas, kad „depresija yra ponų liga, tinginystė ar išpaikimas“. Parodos dalyvės Agnė Matulionytė, Aglaja Ray, Gražina Eimanavičiūtė-Kaščionienė, Viktorija Dambrauskaitė, Ingrida Mockutė-Pocienė, Augustė Santockytė, Saulė Želnytė, Urtė Jasenka, Simona Agota Martinkus ir dainininkė Ingaja skirtingomis kūrybinėmis taktikomis ir menine kalba atskleis šias ir kitas su psichinės sveikatos traktuote susijusias problemas.

Menas – nesvarbu, ar pats jį kuri ar tiesiog stebi ir juo mėgaujiesi – yra atpalaiduojanti ir įkvepianti veikla daugeliui žmonių. Tačiau meninės raiškos pranašumai yra kur kas daugiau nei vien tik poilsis ir malonumas. Tai puikus būdas išreikšti savo emocijas be žodžių, apdoroti sudėtingus jausmus ir rasti palengvėjimą, taip pat be išankstinės nuomonės kalbėti tokiomis jautriomis temomis kaip depresija, vaikystės traumos ar suicidinės mintys.

Parodos, skirtos atviros psichiatrijos mėnesiui, kūrėjos per savo kūrybą reprezentuoja jautrias temas, kurios šiuo metu Lietuvos viešajame lauke yra dažnai eskaluojamos, tačiau vis dėlto iki galo dar tinkamai neišnagrinėtos.

Paroda siekiama didinti psichinės sveikatos supratimą ir įkvėpti lankytojus tolerantiškai suprasti ir užjausti sergančiuosius, atpažinti savyje ir aplinkiniuose psichinių sutrikimų pavojų, pradėti dialogą tarp psichologų, psichiatrų, menininkų ir visuomenės. Įvairių žanrų (grafika, fotografija, instaliacija, videodarbai ir taikomieji menai) menininkų kūriniai tyrinėjantys psichikos sveikatos temas atliepia dabartines realijas, kai vis daugiau žmonių išdrįsta garsiai prakalbti apie savo psichinės sveikatos sutrikimus. Menininkės tai pat dalinsis savo asmenine patirtimi, pasakojimais apie tai, kaip jų kūryba palaiko jų psichinę gerovę.


Parodos kuratorės – Agnė Matulionytė ir Rosana Lukauskaitė.

Rėmėjai:

Klaipėdos miesto savivaldybė

Lietuvos kultūros taryba

Gyventojai laukiami laikantis visų saugumo reikalavimų. Lankytojai be apsauginių kaukių nebus įleidžiami. Bus privaloma laikytis 2 metrų atstumo.

Darbo laikas: II–V – 11–18 val., VI – 11–16 val.

Paroda vyks iki spalio 9 d.

GALERIJA

  • „Klaipėdos galerijoje“ – psichikos sveikatos mėnesiui skirta paroda  „Psichės“
  • „Klaipėdos galerijoje“ – psichikos sveikatos mėnesiui skirta paroda  „Psichės“
  • „Klaipėdos galerijoje“ – psichikos sveikatos mėnesiui skirta paroda  „Psichės“
  • „Klaipėdos galerijoje“ – psichikos sveikatos mėnesiui skirta paroda  „Psichės“
  • „Klaipėdos galerijoje“ – psichikos sveikatos mėnesiui skirta paroda  „Psichės“
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS