Klaipėdos galerijoje vieši emalio bienalės paroda | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS GALERIJOJE VIEŠI EMALIO BIENALĖS PARODA

  • 0

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje nuo šio penktadienio eksponuojama VIII tarptautinės emalio bienalės „Vilnius 2020“ paroda, kurioje galima pamatyti 30-ies dailininkų iš Lietuvos ir užsienio kūrinius su emaliu, į uostamiestį atkeliavusius iš bienalę surengusios sostinės galerijos „Meno niša“.

Emalio bienalė organizuojama jau 15 metų. Per tą laiką Vilnius tapo ryškiu emalio meno centru, atpažįstamu ir žinomu emalio meno profesionalų ir gerbėjų Rytų ir Vakarų Europos sostinėse. Tarptautinė emalio bienalė garsina Vilniaus miestą ir Auksakalių cechą, kuris šiemet mini 525-ąsias įkūrimo metines, tad šiemet ir Klaipėdos gyventojai sulaukė nepaprastos galimybės pamatyti 30-ies menininkų emalio darbus – juvelyrikos, metalo ir skulptūros objektus, atkeliavusius iš Latvijos, Lietuvos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Ispanijos ir Gruzijos. Ekspozicijoje svarbią vietą užima ir klaipėdiečių menininkų Sauliaus Bertulio, Letos Balčiūnaitės, Virginijos Giniotytės ir Neringos Poškutės-Jukumienės kūriniai.

„Aštuntojoje bienalėje ši įnoringa, tačiau labai tapybiška, puošni, patraukli, paslaptinga medžiaga vėl iš naujo atskleidžia neišsemiamas savo galimybes. Menininkai žino, kad į emalį investuotos pastangos ir laikas visuomet atsiperka mažiausiai 200 procentų: netikėtumo efektas, žaižaruojančios spalvos ir linijos, priartinančios emalio darbus prie tapybos, užburia tiek autorius, tiek žiūrovus. Dėl suprantamų (pandeminių) priežasčių bienalės „Vilnius 2020“ geografija siauresnė nei anksčiau. Tačiau tai nereiškia, kad siauresnis geografinis arealas lemia blyškesnį rezultatą. Akivaizdu, kad menininkai išlaiko ryšį su tradicija, siekiančia pirmąjį tūkstantmetį prieš Kristų, ir išlikusia neužmiršta bėgant amžiams. Viena vertus, sunku būtų ją užmiršti – šios technikos prabanga, puošnumas ir reiklumas atmintyje išlieka ilgam. Kita vertus, menininkai emalį naudoja kurdami šiuolaikiškus konceptualius darbus. Aštuntojoje bienalėje eksponuojami kūriniai akivaizdžiai demonstruoja ir šios technikos subtilumą, ir neblėstantį patrauklumą, ir jos konceptualumą, kalbant apie pačias įvairiausias temas. Kad ir koks sudėtingas techniškai būtų emalis, regisi, kad būtent tas sudėtingumas ir yra patraukliausias autoriams. Tokios varžybos su pačiu savimi, bandymas įveikti save ir džiaugsmas, kai tai pavyksta“, – teigė menotyrininkė dr. Jurgita Ludavičienė.

Bienalės „Vilnius 2020“ parodoje dalyvauja Natalia Araya (Ispanija), Rebecca Brook (Jungtinė Karalystė), Nikolozas Gamkhitashvilis (Gruzija), Eszter Kruppa (Vokietija), Dina Dubina, Aivaras Riekstinis, Indulis Urbanas (Latvija) ir net 23 Lietuvos dailininkai – Artūras Alekna, L.Balčiūnaitė, S.Bertulis, Ugnė Burvytė, Edvinas Busarovas, Tadas Deksnys, Marytė Dominaitė, V.Giniotytė, Jurgis Gurevičius, Aušra Jasiukevičiūtė, Rasuolė Jautakytė, Ramunė Jundaitė-Misevičienė, Deimantė Kiesutė, Mantvydas Lasinskas, Aistė Navasaitienė,

N.Poškutė-Jukumienė, Vita Pukštaitė-Bružė, Dalius Razauskas, Joana Žana Serdiuk, Kęstutis Stanapėdis, Rasa Taluntytė, Dovilė Žydelienė, Šarūnė Žygienė.

Parodą remia Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Klaipėdos galerijos (Bažnyčių g. 6) darbo laikas: II–V – 11–18 val., VI – 11–16 val. Lankytojų prašoma saugoti savo ir kitų sveikatą – dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis dviejų metrų atstumo vienas nuo kito. Paroda vyks iki birželio 8 d.

GALERIJA

  • D.Žydelienė. Už kiekvienos dykumos. 2020.
  • M.Lasinskas. Pakabukas I, III. 2019.
  • M.Dominaitė. Koljė „Koronė-19“. 2020.
  • N.Poškutė-Jukumienė. Juvelyrinė kolekcija „Laukti” iš serijos „Ribos“. 2020.
  • N.Gamkhitashvilis. Žiedas. 2020.
  • Šarūnė Žygienė. Segė „Ruduo“. 2020.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS