Klaipėdos kariliono festivalis atvers aštuntąjį savo istorijos puslapį | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS KARILIONO FESTIVALIS ATVERS AŠTUNTĄJĮ SAVO ISTORIJOS PUSLAPĮ

  • 1

Klaipėda gali didžiuotis turėdama unikalų varpų instrumentą – Klaipėdos karilioną, tapusį miesto savitumo simboliu. Jo koncertai nenutilo net karantino laikotarpiu ir vyko kiekvieną penktadienį bei šeštadienį. Aukštai ir plačiai sklindantys varpų garsai toliau darniai įsilieja į uostamiesčio garsinį peizažą. Ši kariliono garsų preliudija per Jonines – birželio 24-ąją veda į Klaipėdos kariliono festivalį, šiemet rašantį aštuntąjį savo istorijos puslapį.

Klaipėdos kariliono festivalis – tai keturi koncertai per vieną ilgiausią metų dieną. Varpų muzika girdima visame senamiestyje, tačiau geriausia jos klausytis Laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 12). Koncertai transliuojami dideliame ekrane, tad visi klausytojai gali ne tik girdėti, bet ir matyti varpinėje grojančius atlikėjus. Kariliono festivalio koncertuose skambančius kūrinius, atlikėjus ir kompozitorius pristatys muzikologė Veronika Janatjeva.

Vidudienio varpai

Festivalio pradžią 12 val. skelbs „Vidudienio varpai“, kalbinami klaipėdiečių karilionininkų. Vienas iš jų – Stanislovas Žilevičius. Didelę patirtį sukaupęs atlikėjas ištikimai tarnauja karilionui, skleidžia jo muziką jau daugiau nei 30 metų. Jis dalyvauja kariliono muzikos festivaliuose Lietuvoje, koncertavo Europoje ir JAV.

Savo programose S.Žilevičius dažnai jungia karilioną su kitais instrumentais, yra grojęs kartu su orkestrais, chorais ir elektronika. Karilionininko repertuarą sudaro muzika nuo baroko iki šių dienų. Jis taip pat yra skambinimo karilionu metodinių leidinių, originalių kūrinių karilionui ir aranžuočių autorius.

Kęstutis Kačinskas taip pat yra ilgametis ir patyręs Klaipėdos karilionininkas. Jis kasmet šiuo instrumentu groja maždaug 50 koncertų. Atlikėjas jau surengė daugiau nei 60 kariliono koncertų Vokietijoje, Olandijoje, Danijoje, JAV. K.Kačinskas taip pat rašo ir aranžuoja kūrinius karilionui, dirba Klaipėdos choro „Aukuras“ chormeisteriu.

Nuo 2019 m. rudens Klaipėdos koncertų salė vykdo edukacinį projektą „Atrask karilioną“, kuris suteikia galimybę gabiausiam muziką studijuojančiam jaunimui iš arčiau pažinti karilioną ir išmokti juo groti. Projekte dalyvauja Ignas Vydeika (Klaipėdos S.Šimkaus konservatorija), Vilius Aleinikovas (Klaipėdos E.Balsio menų gimnazija), Gintarė Valionytė (Lietuvos muzikos ir teatro akademija). S.Žilevičius jau trečius metus jiems veda skambinimo karilionu pamokas. Projekto dalyviai šiemet taip pat pasirodys festivalio atidarymo koncerte.

Popietės varpai

„Popietės varpų“ koncerte 15 val. skambės amerikiečių karilionininko Carsono Landry parengta programa. Kilęs iš Orlando Floridoje (JAV), atlikėjas baigė bakalauro studijas „Principia“ kolegijoje Ilinojuje, Carlo van Ulfto kariliono klasėje. Šiemet gavo prestižinę

Fulbrighto stipendiją studijoms Jefo Denyno karališkojoje kariliono mokykloje Mechelene (Belgija) pas Koeną Cosaertą. Savo diplominio darbo tema jis pasirinko XVIII a. kariliono muzikos transkripcijas, pritaikytas šiuolaikiniams atlikėjams ir instrumentams.

Karilionininko rečitalyje skambės gerai žinomi J.S.Bacho, L. van Beethoveno, F.Chopino, J.Strausso kūriniai, taip pat bus paminėtos 300-osios „kariliono Bachu“ vadinamo flamandų kompozitoriaus Matthiaso Vanden Gheyno gimimo metinės. Šis kariliono ir vargonų virtuozas paliko reikšmingą pėdsaką kariliono istorijoje, o jo sukurti 11 preliudų karilionui yra vieni iš nedaugelio išlikusių XVIII a. originalių kūrinių karilionui, iki šiol dažnai atliekamų koncertuose.

Vakaro varpai

18 val. pasigirs „Vakaro varpai“, kuriuos kalbins karilionininkė ir kompozitorė Olesia Rostovskaja (Rusija). Garsios Maskvos P.Čaikovskio konservatorijos (kurią ji baigė kaip kompozitorė ir vargonininkė) absolventė O.Rostovskaja groti karilionu mokėsi Sankt Peterburgo universitete ir Karališkojoje kariliono mokykloje Mechelene (Belgija). Tituluota atlikėja dažnai dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, prisistatydama kaip karilionininkė ir kompozitorė. Savo pasirodymų metu ji siekia sukurti ypatingą atmosferą, patraukiančią klausytojų dėmesį nuo pirmo iki paskutinio garso.

Savo programos idėją atlikėja pristatė taip: „Karilionas sujungia žmones per garsą, istoriją, muziką. Pirmojoje dalyje bus kūriniai, kurie galėjo skambėti atliekami istoriniais karilionais XVIII–XIX a. Rusijoje. Šiandien dėl internetinio ryšio karilionininkų bendruomenė tapo didele šeima. Tai tapo ypač aktualu per karantiną: įvairų šalių karilionininkai palaikė vienas kitą, keitėsi partitūromis. Taigi antrąją koncerto dalį sudarys mūsų amžininkų kūriniai.“

Koncertą užbaigs ypatingas akcentas – trijų skirtingoms valstybėms ir skirtingoms kartoms atstovaujančių karilionininkų S.Žilevičiaus, C.Landry ir O.Rostovskajos atliekamas jos pačios kūrinys „Tripple Peal” / „Trigubas skambesys“.

Nakties varpai

„Nakties varpai“ 21 val., jau temstant vainikuos festivalio programą. Kariliono partiją šiame koncerte atliks Monika Kaźmierczak, jau gerai pažįstama iš ankstesnių Klaipėdos kariliono festivalių. Ši kūrybinga atlikėja yra kelių tarptautinių konkursų laureatė, aktyviai koncertuojanti Olandijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, JAV. Ji dėsto Gdansko muzikos akademijoje, inicijuoja ir rengia kariliono festivalius Gdanske, kuriame, beje, yra net trys varpų instrumentai.

Klaipėdos kariliono skambesiui darniai atlieps Sigito Petrulio vadovaujamo Klaipėdos brass kvinteto grojimas. Kartu su jais kaip solistas pasirodys pripažintas džiazo meistras saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Mušamaisiais instrumentais gros Ingrida Spalinskaitė- Kurienė.

Šių atlikėjų interpretuojamos suskambės kelių lietuviškų kūrinių premjeros, gimusios bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga. Prisidėję prie kvietimo gausinti lietuviškos kariliono muzikos repertuarą, šiemet naujas kompozicijas specialiai festivaliui sukūrė Zita Bružaitė ir Matas Drukteinis. Naują kompoziciją karilionui solo pristatys ir Mykolas Natalevičius. Iš Klaipėdos kilusi, dabar Škotijos mieste Glazge gyvenanti kompozitorė Alina Savanenkovaitė net parašė „Odę Klaipėdai“, dedikuotą „visiems Klaipėdos menininkams – dabar kuriantiems ir jau išėjusiems“. Apie išėjusiuosius primins ir Vidmanto Bartulio „Šauklys VI“, sukurtas 2017 m. Klaipėdos kariliono festivaliui.

„Nakties varpų“ programoje dar skambės kariliono ir valtornos dialogas. M.Kaźmierczak ir Michało Szcerbos duetas atliks Katarzynos Kwiecień-Długosz kūrinio premjerą, taip pat Loretos Narvilaitės, Arvo Pärto, Geerto D’hollanderio opusus.

Visi Klaipėdos kariliono festivalio koncertai šiemet nemokami.

Festivalį rengia Klaipėdos koncertų salė.

GALERIJA

  • Karilionininkas S.Žilevičius, Karilionininkas K.Kačinskas, Karilionininkas C.Landry, Karilionininkė O.Rostovskaja, Karilionininkė M.Kaźmierczak, Saksofonininkas P.Vyšniauskas, Valtornininkas M.Szcerba.
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

klausytojas

18 val. pasigirs „Vakaro varpai“, kuriuos kalbins karilionininkė ir kompozitorė Olesia Rostovskaja (Rusija). Jūs gal juokaujate su rusų atlikėjais? tikrai nera ka daugiau pakviesti- tik rusus? gėda miestui uz tokį festivalį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS