Klaipėdos skulptūrų parke – istorinė paroda | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS SKULPTŪRŲ PARKE – ISTORINĖ PARODA

  • 3

Šią savaitę Klaipėdos miesto Skulptūrų parko centrinėje aikštelėje pradėjo veikti paroda „Skulptūrų parko istorinės atminties sluoksniai. Pasakojimas apie buvusias miesto kapines“.

Senųjų miesto kapinių 200-osioms įkūrimo metinėms skirtą lauko ekspoziciją parengė Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Joje apžvelgiama Klaipėdos pagrindinių kapinių, veikusių 1820–1975 m., raida ir ypatumai.

Dokumentinė paroda vaizdingai pasakoja apie pirmųjų Klaipėdoje civilinių kapinių įsteigimą, jų administravimą, želdynus, liuteronų ir stačiatikių sugyvenimą Visų Rusijos šventųjų cerkvėje, čia galima rasti ir kapinėse palaidotų iškilių asmenybių trumpas biografijas. Stendai gausiai iliustruoti istorinėmis nuotraukomis.

Paroda paruošta pagal istorikų J.Zembrickio, J.Tatorio, Z.Genienės, V. Safronovo ir kitų straipsnius. Taip pat panaudota medžiaga, surinkta iš miestiečių, rašant „Senųjų miesto kapinių istorijas“, publikuotas uostamiesčio spaudoje.

Klaipėdos kapinių koplyčia. Gyčio Tiškaus piešinys, 1956 m. / MLIM archyvo nuotr.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotojos Skulptūrų parkui Sondros Simanaitienės teigimu, šios lauko ekspozicijos tikslas – klaipėdiečiams suteikti daugiau žinių apie senąsias miesto kapines, praplėsti miestiečių istorinį pažinimą ir pagilinti tapatybės su gyvenamąja vieta jausmą.

Paroda Skulptūrų parko centrinėje aikštelėje bus eksponuojama spalį ir lapkritį.

GALERIJA

  • Prie 1923 m. sukilėlių kapo. Pedagogų ekskursija, 1929 m.
  • Klaipėdos kapinių griovimo baigiamieji darbai. 1984 m.
  • Miesto kapinės prieš karą.
V. Tamošiūno asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pastebejimas

Tai ne Klaipėdos skulptūrų parkas,o kapines,kuriose tik nelaidojama.

Sondrai Simanaitienei

informuoju kad šį parką užsimota iškirsti, trinkeliuoti ir t.t.Kaip žinome, miesto valdžiai architektūrinės, istorinės vertybės nėra puoselėjimo objektas, todėl čia labai svarbi yra tiesioginių, tokių kaip jūs, specialistų pozicija. Ponios veido niekas nematė, nuomonės šia tema miestiečiai niekada negirdėjo, nors jau kelis metus vyko(-sta) nemažos akcijos ir diskusijos. Todėl atsakingai pareiškiu kad tokią ponią kaip jūs reikia ,,nuimti nuo darbo"už savo pareigų neatlikimą (istorinio paveldo nesaugojimą ir abejingumą šios vietos tiesioginei naikinimo grėsmei.).

jis

Skulptūrų parke kaip niekur kitur atsispindi sovietinio vandalizmo aktas, grįstas gerais ketinimais- vieno žymaus istoriko teiginys. Čia palaidota daugiau nei 29000 žmonių. Čia anksčiau buvo protestantiška koplyčia, kurią komunistai atėję susprogdino ir ... komunistai patapo religingi ir 1947m atsirado cerkvė. Istorijos ir gyvenimo grimasos... Nuo kada komunistams rūpėjo religija? Niekada, cerkvė pastatyta tam, kad assimiliuoti rusus šioje žemėje. Va toks ir tikėjimas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS