Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos | KaunoDiena.lt

LAPKRITĮ KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖJE PRAŪŠ MUZIKINĖS PROVOKACIJOS IR VARŽYBOS

  • 0

Klaipėdos koncertų salės lapkričio mėnesio repertuare kunkuliuos temperamentingos kovos. Žiūrovų akivaizdoje vienoje scenoje „varžysis“ jaunystė ir patirtis, klasika ir džiazas, barokas ir rokas, fortepijonas ir klarnetas ir t.t. Muzikinius charakterius demonstruos atlikėjai, skinantys laurus ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinėse scenose.

Lapkričio 6-ąją 18.30 val. Klaipėdos kamerinis orkestras, vedamas violončelininko Mindaugo Bačkaus, kvies į netradicinį muzikos maršrutą smalsiems. Koncerte „Dėlionė orkestrui VI“ muzikai „iškonstruos“ ir vėl atgal „sukonstruos“ orkestrą. Atlikėjai, „nublokšti“ į nemuzikines erdves, gros solo ar susibūrę į ansamblius, kurs netikėtus įvairių muzikos stilių bei teatro instaliacinius performansus.

„Galiu atskleisti tik tiek, kad kai kurios iš jų nėra koncertinės erdvės ir jose niekada nevyksta koncertai. Klausytojai ten taip pat nėra buvę. O juk visada įdomiausia patirti tai, ko nesitiki“, – intriguoja Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Kolektyvas klausytojus stebins meistriškumu atliekant įvairių muzikos žanrų kūrinius, energija, polėkiu ir netikėtais eksperimentais riboto klausytojų skaičiaus muzikos ir teatro provokacijoje.

Lapkričio 8 d. 18.30 val. koncerte „Rapsodija fortepijonui ir pučiamiesiems“ muzikos garsais „varžysis“ jaunystė prieš patirtį, klarnetas prieš fortepijoną. Klausytojai išgirs du puikius savo srities profesionalus. Vienas iš jų – Petras Geniušas, kurį publika pažįsta kaip pianistą, meistriškai įvaldžiusį platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, daug koncertuojantį solo, su simfoniniais orkestrais ar kameriniais ansambliais.

Klarnetą meistriškai valdys jaunosios kartos klarnetininkas Rimvydas Savickas, kurį dažnai galima išvysti muzikuojantį kartu su Klaipėdos kameriniu bei kitais Lietuvos orkestrais.

Abiem solistams scenoje talkins valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ (dirigentas Aleksandras Šimelis). Koncerto organizatoriai intriguoja, jog klausytojai išvys išskirtinį režisūrinį ir vizualinį sprendimą, kurį sukūrė režisierė Birutė Mar ir dailininkė Kristina Norvilaitė–Geniušienė.

Lapkričio mėnesį į įdomias muzikines keliones leisis ir šeimos. Turbūt daugelis puikiai pažįsta mergaitę vardu Pepė, kurios galva kupina netikėčiausių fantazijų, o kojos apmautos ilgomis, skirtingomis kojinėmis. Šį populiarios knygos personažą sugalvojo švedų rašytoja Astrida Lindgren. Turbūt dauguma vaikystėje yra skaitę jos knygų, o gal net apsilankę muziejuje Stokholme.

Apie ką bus šis koncertas? Apie tai, kaip Pepė keliauja laivu iš Stokholmo į Klaipėdą, sutinka naujų draugų ir patiria daug smagių nuotykių. Jai patinka Klaipėdos brass kvinteto muzika, tad mergaitė taip pat užsinori koncertuoti... Teatralizuoto koncerto scenarijų ir režisūrą kuria Nerijus Gedminas, o Pepės vaidmenį rengia aktorė Rugilė Latvėnaitė. „Pepė keliauja į koncertą“ lapkričio 13 d. 12 ir 18.30 val.

Pasak muzikos kritikų, pianistas Daumantas Kirilauskas priskiriamas prie tų atlikėjų, kurie publiką paperka ne smagiais efektais, o sugebėjimu koncerte sukurti garsų dramos atmosferą. Iki šiol ne karą girdėti Johanno Sebastiano Bach‘o, Franzo Schuberto, Ferenzo Liszto kūriniai šįkart nuskambės naujai. Subrendęs muzikas D. Kirilauskas lapkričio 15 d. 18.30 val. pristatys programą „Brandos metas“ tiems, kurie išsiilgę tikros, gilios klasikinės muzikos.

„Varžybų“ temą muzikoje pratęs patyręs vienas iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos kolektyvų – Lietuvos kamerinis orkestras. Jo autoritetas ir solidi kūrybinė biografija „susirungs“ su jaunyste, energija ir talentu, kuo pasižymi „Z“ kartos muzikų – dirigento Martyno Stakionio ir arfininkės Liucilė U. Vilimaitės – asmenybės. Beveik 6 dešimtis gyvuojantis Lietuvos kamerinis orkestras lapkričio 20 d. 18.30 val. koncerte „Sparnai talentui ir jaunystei“ leisis valdomas dviejų vos per dvidešimt metų perkopusių jaunųjų muzikos talentų.

Dirigentui M. Stakioniui jau ne kartą teko muzikuoti kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu ir Lietuvos kameriniu orkestrais, Kremerata Baltica kolektyvu bei pasirodyti didžiosiose tarptautinėse scenose. Jo koncertinius turus planuoja Niujorke įsikūrusi „Columbia Artists“ meno agentūra.

Arfininkė L. U. Vilimaitė studijuoja Olandijoje, Karališkojoje Hagos konservatorijoje. Nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė šiame koncerte pasirodys ne tik talentingos arfininkės, bet ir kūrėjos amplua, atlikdama vieną iš savo kūrybos kūrinių.

Lapkričio 21 d. 18.30 val. koncerte „Provokacijos“ savo tvirtą charakterį demonstruos džiazas ir klasika, dvi skirtingos asmenybės – saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir pianistė Aleksandra Žvirblytė. Pastaroji tituluojama kaip aukšto lygio klasikinės muzikos atlikėja, Tuo tarpu P. Vyšniauskas – kūrybingas ir virtuoziškas saksofonininkas, kurio muzikavimas nuolatos pasiduoda improvizacijos tėkmei. Abu muzikai, gyvenantys skirtinguose garsų pasauliuose, „žaisdami“ ir „provokuodami“ kurs naują muzikinį reiškinį.

Lapkričio 28 d. 12 ir 18.30 val. koncerte visai šeimai „Žaismingos muzikos orkestras seka pasaką“ Klaipėdos kamerinis orkestras sužibės kitame amplua. Orkestrantai ne tik grieš savo instrumentais, bet ir patys vaidins pasakos „Katinėlis ir gaidelis“ personažus. Smagų muzikinio šešėlių teatro spektaklį sukūrė režisierė ir dailininkė Gintarė Radvilavičiūtė, o muziką parašė kompozitorius Teisutis Makačinas.

Rudens sezoną pabaigs spalvinga klarnetininkų šventė. Lapkričio 29 d. 18.30 val. programoje „Klarnetininkų karnavalas“ Vilniaus klarnetų kvartetas savo meistriškumu varžysis su Rygos klarnetų kvartetu. Minėtiems kolektyvams pritars ansamblis „Musica Humana“ (meno vadovas ir dirigentas Robertas Beinaris). Laukia graži šventė klarneto atlikėjams ir šį nuostabų pučiamąjį instrumentą mėgstantiems klausytojams.

Nors Klaipėdos koncertų salės lapkričio mėnesio repertuare bus gausu provokacijų ir varžybų, tačiau visa tai vyks dėl vieno bendro tikslo – MUZIKOS pergalės! Koncertų salė garantuoja gerą nuotaiką ir ilgam išliekančius įspūdžius.

Daugiau informacijos: https://www.koncertusale.lt/Renginiai/repertuaras.

GALERIJA

  • Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos
  • Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos
  • Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos
  • Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos
  • Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos
  • Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos
  • Lapkritį Klaipėdos koncertų salėje praūš muzikinės provokacijos ir varžybos
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS