„Meilės alchemija“: Naujojoje Klaipėdos galerijoje – paroda iš Paryžiaus | KaunoDiena.lt

„MEILĖS ALCHEMIJA“: NAUJOJOJE KLAIPĖDOS GALERIJOJE – PARODA IŠ PARYŽIAUS

  • 0

Naujojoje Klaipėdos galerijoje uostamiesčio mados ir verslo centre „Herkaus galerija“ (Herkaus Manto g. 22) rugpjūčio 3 d. 17.30 val. bus atidaryta Rūtos Jusionytės ir Francisco Sepulvedos kūrinių paroda „Meilės alchemija“.

Klaipėdoje gimusi, Paryžiuje gyvenanti ir kurianti menininkė R. Jusionytė kasmet rengia tapybos ir skulptūrų parodas Vilniuje. Šiemet ji kartu su sutuoktiniu, dailininku F. Sepulveda vasaros ekspoziciją paruošė Naujajai Klaipėdos galerijai. Abiejų dailininkų kūrinių parodų geografija – visas pasaulis: Prancūzijos, Ispanijos, Šveicarijos, Danijos galerijos, planuojamos ekspozicijos Filipinuose, Japonijoje ir Mozambike.

„Meilės alchemija“ – paroda prie Baltijos jūros, siunčianti galingą žinią apie žmogiškų santykių ryšius ir jų ženklus. Anot menotyrininkės Jolitos Mieželaitienės, „šioje parodoje dailininkė R. Jusionytė kitokia, akivaizdi plastikos kaita atsirado ne šiaip sau, tai gyvenimo tarpsnio elipsė – emocinga, simbolinė, dinamiška, veikianti ir vaizdo semantiką“.

Dailininkai R. Jusionytė ir F. Sepulveda. Asmeninio archyvo nuotr.

Meilė visais laikais, per visą žmonijos istoriją buvo įkvėpimo ir didžių darbų katalizatorius. Alchemijos terminas į antrąją parodos pavadinimo dalį įsibrauna neatsitiktinai. Ilgaamžė tradicija, apgaubta paslaptimi ir legendomis, pastaraisiais metais meninėje dailininkų praktikoje tapo jungiančia kūrybos gija. Istorijos tyrinėtojai alchemiją apibūdina kaip filosofinę praktinę tradiciją, kurios siekiamybė – sąmoningas gyvenimas ir žmogaus nemirtingumo paieška. Jos aksioma – sąmonės ir kūno darna, vidinės pusiausvyros siekiamybė iki aukso grynumo ir švytėjimo.

Paradoksais ir simboliais grįsti dailininkų kuriami vaizdai, kiekvieno savaip paremti autentiškų patirčių ir kultūrinio paveldo pastoliais.

Rūtos darbuose nėra pasakų naratyvo, tiesioginės iliustracijos, tai simbolinė optimizmo išraiška, sielos džiūgavimas, nešinas žinia apie alcheminės kelionės tikslą – sąmonės nušvitimą.

Gamtos ir žvėries artumas, neretai įsikūnijantis žmoguje, būdingas tapytojo, grafiko F. Sepulvedos kūrybai. Vaizdiniai paradoksai ir simboliai jo darbuose užima dominuojančią vietą.

Nepaisant vaizdo sąrangos, stiliaus skirtumų, šiuos du menininkus sieja ir sujungia žmogaus ir gamtos ryšio tema, emocinio išgyvenimo perteikimas, gretinant žvėrį ir žmogų, sukuriant simbolį, glaustai išreiškiantį mintį.

Franciscas – čilietis, gimęs Santjage, įgijęs solidų meninį išsilavinimą ir jau nuo 15 metų patyręs keliautojo nuotykių. Apvažiavęs Lotynų Amerikos šalis, Meksiką, Kubą, penkerius metus gyvenęs Mozambike tarp vietinių juodaodžių, neabejotinai sukaupė milžinišką įspūdžių kapitalą, patirdamas įvairių kultūrų ir meno mokyklų įtaką. Menininkas save priskiria naiviojo meno krypčiai. Žmogaus ir gamtos ryšys neapleidžia dailininko ir gyvenant Paryžiuje.

Dviejų menininkų darbų ekspozicija suteikia unikalią galimybę matyti ir jausti jų kuriamo pasaulio atspindžius. „Meilės alchemija“ – kūrybingų asmenybių saviraiška, ilga kelionė iš tamsos į šviesą.

Paroda veiks iki rugsėjo 14 d.

GALERIJA

  • „Visko gyvenimas“.
  • „Įpūsti gyvybės“.
  • „Didžioji kelionė“.
  • „Malintzin istorijos“.
  • „Žvaigždėtas prašymas“.
  • Dailininkai R. Jusionytė ir F. Sepulveda.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS